Kültür Seyahat

13 Mayıs 2022

Bağımsız bir ülke olan Malta Adası, İtalya’nın en güzel adalarından birisi olan Sicilya’nın güney tarafında bulunuyor. Malta Cumhuriyeti olarak ta bilinen Malta Adası, cezbeden ılık iklimi, önemli filmlere ev sahipliği yapmış nefes kesen manzaraları, birbirinden etkileyici plajları ile gerek yerli gerekse yabancı turistleri kendine çeken bir lokasyondur. Konum olarak Tunus’a ve İtalya’ya yakınlığı sebebiyle Malta dili hem Arapça hem İtalyan karışımı bir sentezden oluşmaktadır. Dünyanın en eski tapınaklarından biri olarak bilinen Malta'daki Megalit Tapınakları, masalsı görüntüsü ile başkenti Valetta, Temel Reis yani Popeye isimli müzikale can veren dekoru ile inşa edilmiş Temel Reis Köyü, bu efsane adada görülmesi gereken noktalardan sadece bir kaçı. Palmiye ağaçları, huzur dolu limanları, renkli balıkçı köyleri, doğal güzellikleriyle göz dolduran ülkenin görülecek çok yeri bulunuyor. 

Malta'da tarih boyunca iz bırakan şövalyeler, ada ülkesinin bir "Şövaleler Diyarı" olarak anılmasına neden olmuş. Bunların en ünlüleri de St. Paul ve şövalyeleri. Özellikle Osmanlı'nın Malta kuşatmasında son derece etkili olan Malta Şövalyeleri'nin izlerine hala ülkenin birçok yerinde rastlamak mümkün.

Malta (1).jpg

Malta Adası’nın Gezilecek ve Görülecek Yerleri

Ülkenin güneydoğu kıyısında konumlanan, Avrupa’nın en güneyinin başkenti ve Avrupa Birliği’ndeki en küçük şehir olarak bilinen Valletta, ülkenin ticari ve yönetimsel kalbi olarak atan bilinir ve göz alıcı Neo mimarisi ile tam anlamıyla görülmeye değer bir şehirdir. Güzel manzaraları, sakin kasabaları ve plajları ile keyif veren bir tatil için Gozo Adası da ayak basılması gereken yerlerdendir. Megalit Tapınaklar arasında ilk inşa edileni olan Ggantija Tapınakları, 5,500 yıllık geçmişi ile Gozo Adası’nda yer almaktadır. Bunların yanı sıra Mellieha’da bulunan Temel Reis Köyü yani Popeye Village, aslında Popeye adlı müzikal film için tasarlanmış bir stüdyodur. Fakat kurulmasından ve film çekiminden sonra kurulduğu şekilde kalan köy, turist ziyaretine açılmasıyla dünya çapında ünlenmiştir. Ayrıca Malta’da, turkuaz, kristal, masmavi, cennet gibi şeklinde tanımların az kaldığı Blue Lagoon Plaj zevkini tatmadan ve denizin içindeki Blue Grotto mağaralarını görmeden kesinlikle geri dönmeyin. 

UNESCO koruması altındaki başkent Valletta ve çevresi, barok mimarinin en güzel örneklerinin izlenebileceği bir kültür başkenti aynı zamanda. Barok Festivali ise başkentte düzenlenen uluslar arası etkinliklerinin başında geliyor.

Malta Şövalyeleri tarafından 1572-1577 arasında yapılan St. John Katedrali, duvar süslemeleri, mermer blokları ve ünlü ressam Caravaggio'nun başta "Vaftizci Yahya'nın Başının Kesilmesi" adlı tablosu olmak üzere önemli eserleriyle bezeli, oldukça göz alıcı bir katedral.

Malta (2).jpg

Akdeniz’in Güzeli Malta Adası’nın Meşhur Mutfağı

Göz alıcı adanın birbirinden keyifli lezzetleri bulunuyor. Geleneksel tuzlu hamur işi Pastizz, ulusal Malta yemeği Stuffat Tal-Fenek yani tavşan güveç yemeği, keçi ya da koyun sütü ile yapılan Gbejniet denilen Malta Peyniri, besleyici ve çokça sevilen açık sandviç, balık böreği, geleneksel Fransız sebzeli türlüsü gibi özel yemekler, Malta’da oldukça favoridir. Özellikle ada olduğu için Malta’da her tür balık yemeği oldukça revaçtadır. İspanyol, İtalyan ve Akdeniz esintilerinin hissedildiği Malta mutfağında, Ftira yani Malta’nın özel ekmeği de son derece lezzetli olup restoranlardan barlara kadar her yerde bulunabilir. Bunların yanı sıra Timpana denilen fırınlanmış makarna, bakladan yapılan Bigilla ve Aljotta denilen balık çorbası da ada da sevilen bir yemeklerdendir. 

Gelmişken Malta’da Mutlaka Yapılması Gerekenler

Antik çağlardan orta çağlara kadar adanın başkenti olan Mdina, sessiz sokakları ve büyülü atmosferi ile kesinlikle görülmesi gereken yerlerin başında geliyor. Ortaçağ ruhunu hissetmek için Mdina’yı kesinlikle yürüyerek keşfedin. ATV ile adanın her tarafını gezmek ve Malta’nın muhteşem denizlerinde sualtı tüple dalış ise yapılacaklar listesinin başında geliyor. Adanın balıkçı kasabası Marsaxlokk’ta tekne kiralayıp turlamak ve hatta balık tutmayı da ihmal etmeyin. St. Peter's Pool plajı başta olmak üzere kayalara doğru oyularak oluşmuş doğal havuzlarda yüzmek, muhteşem Akdeniz manzarasına şahit olacağınız Dingli kayalıkları, sığ denizi ile Mellieha ve Pretty Koyu, turistlerin yoğun uğrak yeri Paradise Koyu ile Golden Koyu,  Malta’nın tadını çıkarmak için birebir.

Malta (3).jpg

Takıların Cenneti Malta’da Alışveriş ve Hediye Alternatifleri

Malta’da alışveriş yapmak, gerçekten büyük zevktir. Uluslararası markalardan, yerel yiyecekleri alabileceğiniz hediyelik Malta ürünlerine kadar ne ararsanız burada. Taze incirler, güneşte kurutulmuş domatesler, güneşte olgunlaştırılmış zeytinler, kapari, ünlü peynirler ve şaraplar, Malta’dan alınıp sevdiklerinize verebileceğiniz en güzel hediyelerden olabilir. Ayrıca bunların haricinde Malta esnaflarının el emeği göz nuru el yapımı mücevherleri, takıları, her bütçeye uygun, hatta dünyaca ünlü, broşlar, küpeler, bilezikler, kaliteli gümüş ve altın ürünler, oldukça revaçta hediyelikler olarak biliniyor. Özellikle gümüş çatal bıçak takımları, ülkenin önemli bir mirası ve koleksiyoncular için uluslararası müzayede odalarında rol oynayan önemli bir oyuncudur. Bugün, ülkedeki tüm gümüş ve altın ürünler, Malta Hükümeti Konsolosluğu tarafından özgün olduklarına ve onaylandıklarına dair sertifikalandırılmışlardır. 

Uslanmaz Malta’da Gece Hayatı

Malta Adası, güneşli gökyüzü, masmavi suları ve dramatik tarihi ile bilinse de, ciddi anlamda eğlenceli bir gece hayatına sahiptir. Parti sahneleri ve iyi bilinen gece hayatı sayesinde çeşitli gece kulüpleri, barları, restoranları ve şarap evleri ile iyi vakit geçirmemeniz mümkün değildir. Pubları, barları ve gece kulüpleri ile gece hayatının kalbinin attığı Paceville (St. Julians), yaz aylarında faaliyette olan açık hava gece kulüpleri ile bilinen Rabat, çoğunlukla bar, pub ve şarap barların yer aldığı başkent Valletta ve Sliema, Malta’da gece hayatının nabzını tutan noktalardan sadece bir kaçı. Malta’ya gidip te gece hayatını yaşamadan asla dönmeyin. 

Malta (4).jpg

Malta Hakkında İlginç Gerçekler

İster inanın ister inanmayın, bu adanın farklı bölgeleri, gişe rekorları kıran büyük bütçeli filmler için adeta çekici bir şekilde tercih edilmektedir. Bu ada, Gladyatör, Dünya Savaşı Z, Kaptan Philips ve Game of Thrones (Taht Oyunları) gibi büyük yapımların sahnesi olmuştur. Ayrıca Malta Adası, başkent Valletta, Malta'daki Megalit Tapınakları, Hal-Saflieni Hypogeum Neolitik yeraltı yapısı, geçici listede olmak üzere UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunan 10 nokta mevcuttur. Bunların dışında Malta’da el işi ustalıkla yapılan ürünler oldukça meşhurdur. El yapımı ürünler arasında cam yapımı, takı gibi farklı alternatifler yer alıyor. Son olarak ülkenin Megalit Tapınaklarının kalıntılarının, Mısır piramitlerinden bile eski olduğu biliniyor.  

W&S 1
Kültür Seyahat

Work&Study ve Öğrenci Vizesi Hakkında Tüm Merak Ettikleriniz

Work and Study programını belki de daha önce duymamış olabilirsiniz. Anlamı “oku ve çalış” demektir. Bu programın amacı İngilizce dilini öğrenmek…

Devamını Oku
Malta (0).jpg
Kültür Seyahat

Akdeniz’in Şövalyesi Malta

Her daim güneşli iklimi, güzelim plajları, tarihi öneme sahip eserleri ve doğal güzellikleriyle Malta, dünyanın en güzel turizm adreslerinden. Malta…

Devamını Oku
Malta (0).jpg
Kültür Seyahat

Akdeniz’in Şövalyesi Malta

Her daim güneşli iklimi, güzelim plajları, tarihi öneme sahip eserleri ve doğal güzellikleriyle Malta, dünyanın en güzel turizm adreslerinden. Malta…

Devamını Oku