Yeme İçme

25 Haziran 2024

Tartışmaya açık olmayan konulardan biri de dünyaca kahveye olan sevgimiz. Dost sohbetlerinde, çalışırken, bir konu üzerinde sabahlarken veya güne başlamak için enerji toplarken kendimize en sevdiğimiz kahveyi hazırlarız. Ancak kimileri bu sevgiyi bir adım öteye taşıyarak tüm dünya kahvelerini özel olarak tanımaya çalışır ki biz onlara kahve gurmesi diyoruz.

Eğer siz de bir kahve gurmesi olma yolundaysanız, kendine özgü yetiştirme, işleme ve demleme yöntemleriyle kahvenin coğrafyalar arası yolculuğunu öğrenerek işe başlayabilirsiniz. 

1- Etiyopya - Yirgacheffe: Kahvenin Doğum Yerinden Bir Lezzet

Kahve-Vietnam

Etiyopya’nın kadim toprakları, dünya kahve kültürüne yaptığı eşsiz katkılarıyla bu yolculukta son derece özel bir nokta. Kahvenin doğum yeri olarak bilinen Etiyopya, özellikle güneyindeki Yirgacheffe bölgesindeki yüksek kaliteli kahve üretimiyle tanınır.

Bugün hala vahşi kahve ağaçlarını bulunduğu bölgede kahve tarımı, yerel çiftçiler tarafından nesiller boyu sürdürülen bir gelenek halini almıştır. Etiyopya’nın köklü kahve kültürünün bir yansıması olarak dünya genelinde büyük bir itibara sahip olan Yirgacheffe kahvesi, 1700 metre ve üzeri rakımlarda yetiştirilir. Yüksek rakımda yetiştirilmesi, kahve çekirdeklerinin yavaş olgunlaşmasına ve daha yoğun bir tada kavuşmasına yardımcı olur.

Hafif ve orta asiditede olan Yirgacheffe kahvesi gül ve yasemin gibi çiçek aromaları, tropikal meyve notaları, bal ve şeker kamışı tatları gibi tadım notalarına sahiptir. Bu kompleks tat profili Yirgacheffe kahvesini benzersiz kılar ve onu kahve tutkunlarının favorileri arasında üst sıralara taşır.

2- Kolombiya - Huila: Kahve Deneyiminde Bir Zirve

Kahve-Huila

Kahve söz konusu olduğunda Etiyopya kadar dünya çapında üne sahip bir diğer ülke de Kolombiya’dır. Özellikle Kolombiya'nın güneybatısındaki Huila bölgesinden gelen kahveler dengeli asiditeleri, zengin tat profilleri ve kaliteli çekirdekleriyle kahve tutkunları arasında son derece popülerdir.

Huila kahveleri de tıpkı Yirgacheffe gibi yüksek rakımda yetiştirilir ancak Kolombiya’nın volkanik toprakları, bu bölgedeki kahve çekirdeklerine asıl benzersiz tat profilini kazandıran unsurdur. Ilıman iklim ve düzenli yağış da kahve bitkilerinin mükemmel bir şekilde olgunlaşmasına olanak tanır.

Genellikle küçük aile çiftlikleri tarafından yürütülen kahve tarımı, geleneksel ve modern yöntemlerin birleşimi ile yapılır. En yaygın işleme yöntemi de ıslak işlemedir.

Zengin ve kompleks tat profili ile bilinen Huila kahvesi genellikle tatlı, meyvemsi ve çikolata benzeri notalara sahiptir. Kiraz ve çilek gibi kırmızı meyveler, şeker kamışı ve kakao, Huila kahvesinin imzası gibidir. Dengeli ve yumuşak bir asiditesi Huila kahvesini hem günlük kahve tüketimi hem de özel kahve tadım deneyimleri için mükemmel bir seçenek yapar.

3- Brezilya - Santos: Kahve Dünyasının Devi

Kahve Brasil

Kahve üretimi konusunda dünyanın en büyük ve en önemli ülkelerinden biri olan Brezilya, bu konuda özellikle ün yapmış olan Santos şehri ile öne çıkar. Ülkenin en büyük liman şehirlerinden biri olan Santos, Brezilya’nın kahve ihracatının da merkezidir.

Ilıman iklimi, bol güneş ışığı ve 800 metreyi aşan yüksek rakımlar, Santos kahvesinin kendine özgü tat profiline kavuşması için en önemli unsurlardır. Brezilya’daki büyük kahve plantasyonlarında yetiştirilen kahve için en yaygın işleme yöntemi kuru işlemedir. Bu yöntem kahvenin daha yoğun ve kompleks bir lezzet kazanmasını sağlar.

Düşük asiditeye sahip olan Santos kahvesi kakao, fındık, badem, kuru meyve, karamel ve baş tadım notalarıyla öne çıkar. Bu tat profili, Santos kahvesini özellikle espresso bazlı içeceklerde tercih edilen bir kahve türü yapar.

4- Yemen - Mocha: Kahvenin Tarihi ve Egzotik Lezzeti

yemen mocha

Kahvenin dünya çapında yayılmasında kilit rol oynamış olan Yemen’in kahve kültürün temsil eden en ikonik türlerin başında Mocha kahvesi gelir. Yemen’in zorlu coğrafi koşullarında yetişen Mocha kahvesi adını Kızıldeniz kıyısında bulunan Mocha limanından alır. 

Arap Yarımadası’nın sert ve kurak ikliminde, teraslanmış yamaçlarda yetiştirilen kahve ağaçları, zorlu koşullara rağmen hayatta kalır ve gelişirler, bu da Mocha kahvesinin benzersiz tat profilinde en önemli unsurların başında gelir.

Mocha kahvesini diğer kahvelerden ayıran en önemli şey belirgin ve karmaşık tat profilidir. Baharatlı, yoğun ve güçlü bir gövdeye sahip olan kahvede tarçın, karanfil, muskat, kırmızı şarap, kuru meyveler, bitter çikolata ve kakao gibi tadım notaları öne çıkar.

5- Vietnam - Cà Phê Sữa Đá: Yoğun ve Tatlı Bir Kahve Deneyimi

Vietnam kahvesi

Vietnam’ın kahve kültürüyle tanışması 19. Yüzyılın ortalarına dayanır. Kolonileşme sürecinde Vietnam’a getirilen ve ülkenin çeşitli bölgelerinde yetiştirilmeye başlanan kahve ağaçları sayesinde Vietnam’da kahve kültürü hızla yayıldı. Yerel halkın kendi zevklerine uygun olarak uyarladıkları kahve yöntemleri de çok kısa sürede tüm dünyanın gözdesi haline geldi. Bu adaptasyonlar arasında en sevilenlerden biri de Cà Phê Sữa Đá kahvesi.

Yoğun, tatlı ve buzlu bir kahve olan Cà Phê Sữa Đá, geleneksel olarak yoğunlaştırılmış süt ve robusta kahve ile yapılan ikonik bir içecek. Kremamsı, pürüzsüz, güçlü aromalı, şekerli ve hafif acımsı tadım notalarına sahip olan kahve hem eşsiz hem de tatmin edici bir kahve deneyimi sunması bakımından kahve severlerin favorileri arasında.

Hazırlanması ve sunumu basit olmasına karşın birkaç özel ekipmana ve malzemeye ihtiyaç duyacağınız Cà Phê Sữa Đá’yı evde demlemek isterseniz, Phin denilen bir çeşit Vietnam kahve filtresine ihtiyacınız olacak. Orta öğütülmüş robusta kahve, yoğunlaştırılmış süt, sıcak su ve buz küpleriyle hazırlayacağınız kahvenin bir diğer püf noktası da kahveyi yaklaşık 5 dakika kadar yavaşça damlatarak filtreden geçirmek. 

Kahve-Vietnam-0
Yeme İçme

Dünya Kahveleri: 5 Ayrı Coğrafyadan 5 Ayrı Lezzet

Eğer siz de bir kahve gurmesi olma yolundaysanız, kendine özgü yetiştirme, işleme ve demleme yöntemleriyle kahvenin coğrafyalar arası yolculuğunu…

Devamını Oku
007-0
Kültür Seyahat

James Bond Filmlerinin Çekildiği Şehirler

007 James Bond serisini sevmeyenimiz var mı? O zaman yaklaşın, bu yazımızla birlikte sizi o heyecan dolu aksiyonların yaşandığı mekanlara götürüyoruz.

Devamını Oku
Rio de Janerio-0
Kültür Seyahat

Vizesiz Keşif: Brezilya

Latin Amerika'nın büyüleyici ülkesi Brezilya, Samba'nın ritmiyle dans eden sokakları, Rio de Janeiro'nun muhteşem plajları ve Amazon…

Devamını Oku