Yeme İçme
11 Ağustos 2020Güncelleme Tarihi: 18 Haziran 2022
İstanbul’un gastronomi haritasını çıkarmak hiç kolay değil. İmparatorluklara başkentlik yapan İstanbul, her kozmopolit şehir gibi çok farklı kültürlerin mutfaklarını aynı potada eritmeye devam ediyor. Osmanlı’nın Bizans geleneğiyle bir araya geldiği, geleneksel tariflerin modern yaklaşımlarla yorumlandığı kentin en ikonik gastronomi noktalarını sıraladık.
1- Tarihî Sultanahmet Köftesi
Adını tarihi bir semtten alan Sultanahmet köftesi, isim babası olan Selim Usta’nın yerinde hazırlanmaya devam ediyor. Türkiye genelinde bu köfte çeşidini hazırlayan binlerce restoran olsa da 1920’den bu yana yolu İstanbul’a düşen neredeyse her gezgin, Tarihi Sultanahmet Köftecisi’ne uğramıştır.
2- Beyoğlu Çikolatası
İstanbul, çikolatası ile tanınan bir şehir olmasa da tarihi Beyoğlu semtinin adını taşıyan özel bir ürün bu listeye girmeyi hak ediyor. İstiklal Caddesi’ne yolunuz düştüğünde dikkatinizi çekecek olan şeylerden ilki Beyoğlu Çikolatası'dır. Bol fındıklı çikolatasıyla damakta bıraktığı tadı bilenler küçücük bir büfe önünde sırayı beklemeyi göze almalıdır. 1954 yılında bir çikolata atölyesinde, Ganapulos ailesi tarafından İstanbul’da kurulan Beyoğlu Çikolatacısı, o dönemde çikolatayı halka yaymak ve sevdirmek için ortaya çıkmış.
3- Hacı Abdullah Lokantası
Osmanlı mutfağının en ünlü temsilcilerinden biri olan Hacı Abdullah Lokantası, Beyoğlu’nda hizmet vermeye devam ediyor. 1888’den bu yana hizmet vermeye devam eden restoranda kuzu tandır ve incik, elbasan tava, hünkâr beğendi, karışık komposto ve geleneksel turşu çeşitlerini bulmak mümkün.
4- Balık ekmek
İstanbul manzarasına karşı balık ekmek yemek, Yeşilçam filmlerinden bu yana Türkler için vazgeçilmez geleneklerden biridir. Eminönü kıyısındaki teknelerde satılan balık ekmek, eşsiz Haliç manzarasını da tamamlar. Yolunuz İstanbul'a düşerse ayaküstü bir balık ekmek yemek için mutlaka Eminönü'ne uğramalısınız.
5- Badem ezmesi
Bebek semtindeki ünlü badem ezmecisi 1904 yılından bu yana İstanbul’a has bu lezzeti, meraklılarına sunmaya devam ediyor. Çok ünlü olmasına rağmen hiçbir zaman şube açmayan, fabrikasyon üretimden kaçan işletmenin ürettiği badem ezmesinin tarifi ise büyük bir sır.
6- Ali Muhiddin Hacı Bekir
Türkiye’nin en eski işletmesi olan şekerci Ali Muhiddin Hacı Bekir, 1777 yılından bu yana lokum üretmeye devam ediyor. Çifte kavrulmuş lokumu, demirhindi şerbeti, salebi, kaymaklı lokumu ve daha birçok tatlısı asırlardır dilden dile dolaşıyor.
7- Pandeli Restoran
Kraliçe 2. Elizabeth, Robert de Niro, Audrey Hepburn… Bu ünlü restoran kimleri kimleri ağırlamadı ki. Tarihi Mısır Çarşısı’nda yer alan Pandeli, aslen Rum kökenli bir Türk’ün, Pandeli Çobanoğlu’nun yeri. 1901 senesinde daha çocuk yaştayken köfte ve piyaz satarak işe koyulan Pandeli Usta, ilk restoranını 1926’da Eminönü’ndeki Yağcılar İskelesi’nde açmış. İstanbul’da çok meşhur oluşunun ilk adımı da o zamanlar atılmış. Bugün Pandeli’de hala yemekler kömür ateşinde ve bakır kaplarda pişer, o dillere destan lezzetini de buradan alır.
8- Baylan Pastanesi
Kadıköy Çarşı’da 1961’den bu yana hizmet veren Baylan Pastanesi, klasikleşmiş lezzetleriyle hem İstanbulluların hem de bu güzelim şehri ziyarete gelenlerin uğrak noktası. Eğer yolunuz düşerse badem, karamel ve dondurma ile hazırlanan; dükkanın en özel lezzetlerinden olan Kup Griye’yi tatmadan geçmeyin, bizden söylemesi.
9- Vefa Bozacısı
Tam 140 yıllık bir öykü bu. İstanbul’un tarihi semtlerinden Vefa’da 1876 senesinden beri hizmet veren bu efsane dükkanın ünü çoktan Türkiye sınırlarını aşmış durumda. Bozayı sevmiyorum diyenler de buraya uğrayıp bu kararlarını yeniden gözden geçirmeliler zira burada içilen bozanın da yanında yenilen sarı leblebinin de tadı gerçekten bir başka. Sırf bu keyfi sürmek için dahi Vefa Bozacı’nın bu buram buram tarih kokan dükkanını ziyaret etmenizi öneririz.