Kültür Seyahat

5 Ağustos 2022

Muğla’nın en güzel yerlerinden birinde bir yarımada üzerinde yer alan Datça, muhteşem doğası ve huzurlu ortamıyla ziyaretçilerini daima büyülemeyi başarıyor. Serin ve taze iklimi, leziz yemekleri ve gök mavisi koyları ile Datça kasabası; hareketli atmosferlerden hoşlananların aksine, doğaseverlerin ve sakin bir kaçamak isteyen gezginlerin uğrak yeri. Datça yarımadasının kuzey ve güney bölgesi, bük olarak adlandırdığımız pek çok koyu bize cömertçe sunuyor. Peki, bük tam olarak ne? Bük için kısaca; akarsu kenarlarında yaygın bir şekilde yer alan, girilmesi zor çalılık alanlar veya verimli tarlalar diyebiliriz. Datça’da çoğu alan çalılık olduğu için esasen bütün koylara bük deniyor. İsterseniz şimdi Datça’ya yolunuz düştüğünde mutlaka görmeniz gereken muazzam büklerin bazılarına beraber bakalım.

Palamutbükü

En çok ziyaret edilen bükler arasında yerini almış olan Palamutbükü, Datça’nın en göz alıcı koylarından biri. Bükün kıyıları, masmavi ve tertemiz sularla buluşmuş; koyun suları ise bölgedeki en temiz sulardan. Uzun sahili boyunca sizleri restoranlar ve kafeler karşılıyor. Palamutbükü’nün asıl kasaba alanı kıyıdan biraz daha içeride yer alıyor; burada ise badem ağaçlarını göreceksiniz. Kasabanın kıyıdan uzak olmasının sebebi halkın bir zamanlar Ege kıyılarında dolaşan korsanlardan korunma isteği imiş. Ayrıca Palamutbükü’nden günlük tekne turlarının kalktığını da söylemeden geçmeyelim. Buraya aradığınız dinginliği ve huzuru bulmak adına gelebilirsiniz, buna değeceğine eminiz.

Datça'nın Bükleri (3).jpg

Hayıtbükü

Datça’nın merkezine yaklaşık yirmi kilometre uzaklıkta olan Hayıtbükü, yine berrak ve temiz bir denize sahip. Ziyaretçilerin dinlenip yüzebilecekleri uzun ve kumlu plajları turistler için esas cazibe merkezi niteliğini taşıyor. Hayıtbükü aileler için de harika bir yer; burada özellikle çocuklu ailelere sıkça rastlayabilirsiniz. Küçük bir koy olsa da Hayıtbükü sezon döneminde fazlaca ilgi çekiyor. Burada tatil yapmaya karar verirseniz pek çok bar, restoran ve konaklama yeri bulabilirsiniz. Su altı güzelliği ile sizi büyüleyecek Hayıtbükü’nde dingin bir tatil yapabilirsiniz.

Datça'nın Bükleri (4).jpg

Ovabükü

Datça Yarımadası’nın gizlenmiş bir başka cennet koyu ise Ovabükü. Hayıtbükü’nün komşusu olan ve Marmaris’in en uç kısmında yer alan Ovabükü, ülkemizin en temiz on koyu arasında yer alıyor. Burası doğal güzellikleri ile ziyaretçilerini mest ediyor. Hafif çakıllı ancak oldukça berrak deniziyle tatilcilerin uğrak noktası Ovabükü. Burası üstelik oldukça uzun bir sahil şeridine sahip. Hâliyle kalabalık olduğu dönemlerde bile ferah bir ortamı var. Koyda ayrıca kamp yapan insanlara da rastlamak mümkün; eğer bir kamp hayaliniz varsa aklınızda olmasında fayda var. Konaklama için pansiyonları tercih ediyorsanız eğer koydaki pansiyonlarda sizi lezzetli ve çeşit çeşit yemeklerin karşılayacağını söyleyelim; ev yemeklerinden mangala kadar pek çok seçenek mevcut.

Datça'nın Bükleri (5).jpg

Kızılbük

Kızılbük, Hayıtbükü’nün tam karşısında yer alan ve oradan on dakikalık bir yürüme mesafesinde bulunan bir bük. Kum ve çakıl karışımı bir plaja sahip olan Kızılbük, komşusu Hayıtbükü gibi yeşilin maviyle büyüleyici bir şekilde buluştuğu plajıyla ve sakin yapısıyla ziyaretçilerin beğenisini topluyor. Koyun plajında denize girmek isterseniz eğer yeme-içme, şezlong ve şemsiye gibi ihtiyaçlarınız için yakındaki tesislerden rahatlıkla yararlanabilirsiniz. Kızılbük Datça’ya geldiğinizde güzel bir tercih olabilir.

Domuzbükü (Domuz Çukuru)

Domuzbükü, tur teknelerinin uğrak noktalarından biri. Buraya sadece karadan doğa yürüyüşleri yaparak ulaşma şansınız var. Yakınlarda yerleşim olmadığı için burada geceleri gökyüzünü detaylı bir şekilde inceleme fırsatınızın olması, belki de koyun en çekici özelliği. Domuz Çukuru olarak da bilinen bölgeye geldiğinizde, doğal olarak yetiştirilen meyve ve sebzelerinin ve taze deniz ürünlerinin tadını çıkarmak size unutulmaz bir lezzet deneyimi yaşatacak.

Datça'nın Bükleri (1).jpg

Kargı Koyu

Merkeze uzaklığı üç kilometre olan Kargı Koyu, çevresindeki tepelerin rüzgârı engellemesi sayesinde sakin bir yapıya sahip. Körfezin kıyısı okaliptus ağaçlarıyla kaplı ve koyun denizinin ilk on metresi çakıllı. Denizin çevresindeki tepelerden yukarı çıkarak muazzam bir manzarayla karşılaşabilirsiniz. Koyun plajı, pırıl pırıl denizi ve sakin ortamı sebebiyle gezginlerin ilgisini fazlasıyla çekiyor. Merkeze yarım saatlik bir uzaklık mesafesi olan koya belediye minibüsleri ile rahatça ulaşabilirsiniz.

Akvaryum Koyu

Akvaryum Koyu, adını hak eden pırıl pırıl denizi ile yaz aylarında mutlaka ziyaret etmeniz gereken bir tatil rotası. Türkiye'nin Ege ve Akdeniz kıyılarında Akvaryum adı verilen birçok koy ve plaj var aslında ama biz sizi Palamutbükü Plajı’nın bitişiğinde yer alan bu doğa harikası koya davet ediyoruz çünkü burası âdeta gerçek bir akvaryum. Böyle söylememizin sebebi, Akvaryum Plajı'nın suyunun gerçekten bir akvaryum suyu kadar berrak olması. Böylece yüzerken denizdeki canlıları izleyebilirsiniz. Plajda her renkten taş var; çoğunlukla kırmızı ve pembe renkler hâkim. Plajın size sunduğu manzaranın da muhteşem olduğunu söylemeden geçmeyelim.

Datça'nın Bükleri (2).jpg

Datça’nın birbirinden güzel tatil cennetlerinden dilediğinizi seçip tatilinize başlayabilirsiniz; bu ilçede hangi bükü tercih ederseniz edin pişman olma şansınız yok. Yunan tarihçi ve filozof  Strabon’un Datça için; “Tanrı, kulunun uzun ömürlü olmasını isterse, onu Datça Yarımadası’na bırakır.” dediğine inanılır. Gezmenin ve yeni yerler görmenin ömrü uzattığına biz de inanıyoruz ve sizi mutlaka Datça’nın göz kamaştıran büklerine bekliyoruz.

Sakin tatil beldelerini keşfetmeye devam. Datça ile başladığımız turumuza Türkiye'nin En Sakin Tatil Beldeleri ile devam etmek için yazımıza bekleriz.

Datça'nın Bükleri (0)
Kültür Seyahat

Datça’nın Göz Kamaştıran Bükleri

Serin ve taze iklimi, leziz yemekleri ve gök mavisi koyları ile Datça kasabası; hareketli atmosferlerden hoşlananların aksine, doğaseverlerin ve…

Devamını Oku
Datça'nın Bükleri (0)
Kültür Seyahat

Datça’nın Göz Kamaştıran Bükleri

Serin ve taze iklimi, leziz yemekleri ve gök mavisi koyları ile Datça kasabası; hareketli atmosferlerden hoşlananların aksine, doğaseverlerin ve…

Devamını Oku
Datça'nın Bükleri (0)
Kültür Seyahat

Datça’nın Göz Kamaştıran Bükleri

Serin ve taze iklimi, leziz yemekleri ve gök mavisi koyları ile Datça kasabası; hareketli atmosferlerden hoşlananların aksine, doğaseverlerin ve…

Devamını Oku