Kültür Seyahat

12 Şubat 2024

Meksika'nın küçük ve şirin beldesi Tulum'da Karayip plajları bin yıllık bir medeniyetin cazibesiyle buluşuyor. Bir zamanlar antik bir Maya şehri olan Tulum artık büyüleyici arkeolojik alanı, berrak suları ve canlı gece hayatıyla tanınan Riviera Maya'nın en popüler destinasyonlarından biri. 

Tulum-1

Fakat elbette bu saydıklarımız bu mükemmel yerin sadece başlangıcı. Burası çevredeki alanlar, güzel plajlar, yemyeşil yağmur ormanları ve çok sayıda açık hava etkinliği dâhil olmak üzere birçok seçenek sunmaktadır. Rahat bir plaj tatili veya macera dolu bir keşif arıyorsanız Tulum, antik tarih, doğal güzellik ve çağdaş kültürün eşsiz karışımını deneyimlemek için mükemmel bir yer.

Tulum'a Gidilecek En İyi Zaman

Tulum’a gitmeye kararını verdiniz ama peki ne zaman gitmek en uygunu olur? Tulum yıl boyunca ziyaret edilebilecek büyülü bir yer, ancak seyahatinizi planlarken hava durumunu akılda tutmak çok önemli. Genel olarak konuşursak mayıs ayından kasım ayına kadar iklim sıcak ve nemliyken muson mevsimi şiddetli yağmur ve nem ile bilinir. Aralık ve nisan ayları arasındaki kurak mevsim daha soğuk sıcaklıklar ve daha az yağış getirir. Ocak-mart ayları arasındaki yüksek sezonun sıcağından ve kalabalığından kaçmak istiyorsanız kasım sonu-aralık ayları arasında ziyaret etmenizi öneririz. 

Arkeolojik Alan

Tulum'da gezilecek yerler söz konusu olduğunda antik Maya şehri mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerden. Çarpıcı bir şekilde korunmuş kalıntılarıyla bu alan bölgenin zengin kültürel tarihinin bir kanıtı ve Maya halkının yaşamına eşsiz bir bakış sunmaktadır. 

Tulum-2

"El Castillo" tropik kıyı şeridinin güzel manzarasını sunması nedeniyle özellikle ziyaret edilmesi gereken bir yer ancak Fresk Tapınağı'nı da kaçırmayın. Kalabalıktan kaçınmak için insanlar gelmeden önce burayı sabahın erken saatlerinde ziyaret etmenizi öneririz böylece acele etmeden manzaranın ve mimarinin tadını çıkarabilirsiniz.

Punta Soliman Plajı

Hareketli Tulum şehrine 15 kilometre uzaklıkta yer alan Punta Soliman popüler plajlardaki kalabalıktan kurtulmak için mükemmel bir soluklanma yeri. Bu samimi plaj Karayip Denizi'nin güzelliğini yansıtan yemyeşil bitki örtüsü ve berrak sularla çevrili. Beyaz kumlar ve mercan resifleri burayı kalabalık olmadan yüzmek, güneşlenmek ve şnorkelle dalmak için mükemmel bir yer haline getiriyor. Burası hem huzurlu bir dinlenme alanı hem de masmavi sularla baş başa kalabilmek için en güzel yerlerden biri Tulum’da. 

Tulum-3

Tankha

Tankha Riviera Maya'da özel bir vaha arayanlar için mükemmel bir kaçış noktası. Küçük bir giriş ücreti karşılığında plajda dinlendirici bir gün geçirmek için tüm olanaklarla donatılmış özel koyun keyfini çıkarabilirsiniz. Bar ve restoranda yiyecek ve içeceklerin tadını çıkarırken palmiyeler altında serinletici kristal berraklığında deniz, şezlonglar ve hatta hamak bile bulabileceksiniz. Bölge yosun kirliliğinden korunuyor ve bu da burayı yüzme ve şnorkelli dalış için ideal bir yer haline getiriyor. Plaj deneyiminize unutulmaz bir katkı sağlayacak olan küçük özel cenote'lerini keşfetmek için yoğun bitki örtüsü arasında kısa bir yürüyüş ve dalış yapabilirsiniz. 

Akumal

Riviera Maya'daki birçok muhteşem sahil kasabası ve köyü arasında Akumal doğanın görkemini ve deniz kaplumbağalarıyla yüzmenin eşsiz fırsatını yakalamak isteyenler için mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir yer. Bu büyüleyici topluluk adını kıyı sularında yaşayan deniz sürüngenlerinden alıyor ve Maya dilinde "Aku" "kaplumbağa" anlamına geliyor. Deniz rezervi yeşil deniz kaplumbağaları, şahin gagalı deniz kaplumbağaları ve deri sırtlı deniz kaplumbağaları da dâhil olmak üzere gelişen bir deniz kaplumbağası popülasyonuna ev sahipliği yapmakta. Ziyaretçiler bir tura katılabilir ve Meksika'da koruma altındaki bu görkemli canlıların yanında yüzerek unutulmaz bir deneyim yaşayabilirler. 

Tulum-4

Sian Ka’an Rezervi

Eğer bir doğa aşığıysanız Sian Ka'an Rezervi’ni kesinlikle kaçırmamalısınız. 1,3 milyon dönümlük bir alana yayılan bu bölge tüm Karayipler Meksika'sındaki en büyük koruma alanıdır ve ekosistemlerdeki önemi ve mevcut flora ve fauna türlerinin zengin biyolojik çeşitliliği nedeniyle UNESCO Dünya Mirası’na girmiştir. Bölgenin doğal güzelliğini korumak ve çevresel etkiyi minimum düzeyde tutmak için ziyaret sınırlıdır ve yalnızca rehberli turlar sunulmaktadır. Bu turlar küçük gruplar halinde düzenlenerek hayvanlara ve bitkilere verilen rahatsızlık en aza indirilir ve timsahlara, egzotik kuşlara, yunuslara, kaplumbağalara ve rezervde bulunan diğer birçok türe yakından ve kişisel bir bakış elde edebilmeniz sağlanır. Eğer bunlar yeterli değilse, turların çoğunda, etrafınızdaki muhteşem doğanın manzarası eşliğinde leziz bir yemek sunan lezzetli bir balık öğle yemeği de dâhildir. 

Tulum-5

Xel-Ha Su Parkı

Xanthel-ha kasabası doğal ve çevre dostu su parkıyla tanınan ve Tulum'a arabayla yaklaşık yirmi dakika uzaklıktaki bu muhteşem destinasyon sadece çocuklar için bir cennet değil aynı zamanda yetişkinlere de uygun sonsuz aktivite sunuyor. Bisiklete binmekten, botla gezintiye, kanoya, zipline'a ve uçurum dalışına kadar herkes için bir şeyler var. Su parkı özellikle ekolojik korumaya odaklanmıştır ve ziyaretçilerin dışarıdan güneş kremi getirmelerine izin verilmemektedir. Bunun yerine size çevresel etkisi minimum düzeyde olan bir güneş kremi sağlanıyor ve ayrılırken size kendi güneş kreminiz geri veriliyor. Buraya giriş ise ücretli ve kimilerine göre pahalı gelse de bu giriş ücretinin içinde su parkında bulunan restoranların servisi de dâhil. Bu arada not olarak belirtelim. Xanthel-ha adı Maya dilinde "suyun doğduğu yer" anlamına gelir. Burası için daha uygun bir isim düşünülemezdi.

Meksika'nın Cazibe Merkezleri-0
Kültür Seyahat

Meksika'nın Zengin Mirası ve Cazibe Noktaları

Aztek ve Maya uygarlıklarının izleri, her yıl çok sayıda gezgini Meksika topraklarına çekiyor. Yemekleri ve doğal güzellikleri de bu ülkeyi bir…

Devamını Oku
Meksika'nın Cazibe Merkezleri-0
Kültür Seyahat

Meksika'nın Zengin Mirası ve Cazibe Noktaları

Aztek ve Maya uygarlıklarının izleri, her yıl çok sayıda gezgini Meksika topraklarına çekiyor. Yemekleri ve doğal güzellikleri de bu ülkeyi bir…

Devamını Oku
Tulum-0
Kültür Seyahat

Büyülü Bir Yolculuk: Tulum, Meksika

Bir zamanların antik Maya şehri olan Tulum, bugün mistik doğası ve canlı gece hayatıyla Riviera Maya'nın en popüler destinasyonlarından biri.

Devamını Oku