Kültür Seyahat

1 Ağustos 2022

Yaz mevsimi deyince akla birbirinden eğlenceli dünyaca ünlü festivaller geliverir. İster müzik festivali olsun ister sanat festivali olsun, yaz ayları bir anlamda eğlenceyi bize getiren en güzel aylardandır her daim. Dilerseniz, yaz mevsiminin en sıcak ve ten yakan ayı olan Ağustos’ta gerçekleşecek olan dünyaca ünlü festivallere bir göz atalım.

Ruhları Anmak İçin Düzenlenen Obon (Bon) Festivali, Japonya

Obun ya da kısaca Bon Festivali, Japonların ölmüş atalarını anmak ve hatırlamak adına düzenlenen her sene Ağustos ayında gerçekleştirilen bir festivaldir. Yapılan bu yıllık anma ile ataların ruhlarının, akrabalarını ziyarete geldiğine inanılır. Ruhlara rehberlik etmek için Chochin denilen kâğıt fenerler asılır ve "bon odori" de denilen Obon dansları yapılır. Bu dönemde, aileler bir araya gelip akrabalarının mezarlarını ziyaret ederler ve mihraplar ile tapınaklara yiyecek sunumları gerçekleştirilir. Ülkedeki bölgelerin kullandıkları takvime göre tarihi değişiklik gösterse Obon Festivali, 13 – 15 Ağustos tarihleri arasında Japonya'da yapılmaktadır.

Ağustos festivaller-1.jpg

Beyinleri Yakan Burning Man Festivali, Nevada /Amerika

Bu çılgın festivali yazmazsak olmaz. Kafaları döndüren, dudak uçuklatan ve özgürlüğe atıfta bulunan Burning Man, Amerika’nın Nevada’sının Black Rock Çölü’nde geçici bir süreliğine kurulan Black Rock City’de yapılıyor. Kısmen bir müzik festivali, kısmen bir sanat festivali ve hatta kısmen de bir geçici toplumsal bir deney olarak tanımlanan Burning Man, 28 Ağustos ile 5 Eylül tarihleri arasında gerçekleşiyor. Festivalde özellikle ‘Playa’ denilen alanda festivalin sembolü olan ‘Flame’ heykelinin yakılması, etkinliğe her sene damgasını vuruyor.

Ağustos festivaller-2.jpg

En Dikkat Çekici Festivallerden Biri: Sziget Festival, Budapeşte / Macaristan

Avrupa’nın en büyük serbest müzik festivallerinden biri olan Sziget, ünlü rock konserleri, spor aktiviteleri, tiyatro ve kabare performansları, edebiyat sunumları ve çocuklar için diğer aktiviteler gibi pek çok farklı etkinliğe ev sahipliği yapıyor. Kuzey Budapeşte’de Tuna Nehri’nde 10 ile 17 Ağustos tarihleri arasında düzenlenen Sziget Festivali’ne gelen ziyaretçiler, hot dog, pan kek ve haşlanmış mısır gibi leziz sokak lezzetlerini de tatma şansına sahipler. Festivalde, susuzluğunuzu gidermek için ülkenin geleneksel meyveli içkisi olan Palinka’yı denemeyi unutmayın.

Dünyanın Gözünü Diktiği La Tomatina (Domates) Festivali, Valensiya / İspanya

Festival görüntülerini televizyonda gördüğünüz anda aklınıza kazınan türde değişik bir etkinliktir La Tomatina Festivali. İspanya’nın ve hatta dünyanın en ünlü festivallerinden biri olarak bilinen bu festival, Valensiya şehrinin yakınlarındaki Bunol kasabasında gerçekleşiyor. Her sene Ağustos ayının son Çarşambası düzenlenen festivale, domates savaşı yapmak için can atan yerli ve yabancı binlerce turist katılım sağlıyor. Yaklaşık 1 saat süren domates savaşından sonra katılımcıların üzerine su sıkılıyor ve katılımcılarla birlikte temizlik başlıyor. Geçmişi 1945’te yaşanan bir geçit törenine dayanan festivalin meraklısı çok.   

Sanat Burada: Edinburgh Festival Fringe, Edinburg / İskoçya

Ağustos ayının 3 haftası boyunca başkent Edinburg şehri, dünya çapında bir enerji patlaması yaşıyor. Bu süre boyunca, şehrin hemen hemen her yerinde, performans sanatçıları ve oyuncular, her zevke uygun performanslar sergiliyor. Eğlence dünyasının en ünlü isimlerinden, kariyerinde yer edinmek isteyen ismi duyulmamış sanatçılara kadar, festival herkesin ihtiyacını karşılamaya devam ediyor. Festival boyunca tiyatro, komedi, dans, sirk, çocuk şovları, müzikaller, opera, sergiler ve etkinlikler gibi pek çok etkinlik gerçekleştiriliyor. Bu sene 75. incisi düzenlenecek olan Edinburgh Festival Fringe, 5 – 29 Ağustos tarihleri arasında yapılıyor.

Ağustos festivaller-3.jpg

Sınırsız Müziğin Adresi: World Club Dome Festivali, Malta

World Club Dome, Almanya’dan gelen ve bu yaz Malta’da gerçekleşecek olan büyük bir elektronik müzik festivalidir. Adada yapılacak olan festival, bir müzik ve dans festivalinden beklenenden daha fazlasını, misafirlerine sunmayı başarıyor. Aslında BigCityBeats World Club Dome, Frankfurt’ta yer alan 180,000’e yakın dans tutkununu ağırlayabilen devasa bir kulüp. Bu kulübün, Malta versiyonu ise 3 ve 7 Ağustos 2022 tarihleri arasında nefes kesen manzaralar eşliğinde gerçekleşecek. Malta’nın muhteşem deniz ve güneş manzaraları eşliğinde yaşanacak havuz partileri, dev konserler ve tekne partileri ile dünya çapında müzik severleri ağırlayacak.

Durmaksızın Dans: Mysteryland Festivali, Haarlemmermeer / Hollanda

Dünyanın en uzun soluklu dans festivali olarak kabul edilen Mysteryland Festivali, her sene Ağustos ayında 2 gün, dans tutkunlarını mutlu etmeye devam ediyor. Bu festival, dünyada güçlü bir yankı uyandırarak her sene binlerce ziyaretçiyi ağırlamayı başarmıştır. Dansla geçen uzun bir günün ardından, festival katılımcılarının, Holy Ground Kamp Alanı’nda dinlenme şansına sahip olduklarını da belirtelim. 26 – 27 – 28 Ağustos tarihlerindeki festivalde, DJ performanslar, elektronik müzik performansları yapılacak. Yerel ortaklığa ve sürdürülebilirliğe odaklanan Mysteryland, festival ruhuna sonuna kadar inanan bir festival.

Ağustos festivaller-4.jpg

Mis Kokan Günler: Çiçek Festivali, Medellin /Kolombiya

Başkenti Medellin olan Antioquia Bölgesi, her sene Ağustos ayında yüzlerce yıllık bir geleneği kutluyor. Şehrin her bölgesinin müzik ve çiçek ile dolup taştığı festival, 8 Ağustos ve 15 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşecek. Ağustos ayı, dünyaca ünlü ve eğlenceli festivalleri ağırlamaya devam ediyor.

Sakura-0
Kültür Seyahat

Japonya'da Sakura Zamanı: Kiraz Çiçeği Festivali

Baş döndürücü güzellikteki kiraz çiçekleriyle donanmış ağaçlar Japonya'nın baharında ortaya çıkar. Bu görsel şölen, Japon kültüründe büyük öneme…

Devamını Oku
Dumpling ve Gyoza Severler Buraya!
Yeme İçme

Dumpling ve Gyoza Severler Buraya!

Uzak Doğu mutfağını sever misiniz? Peki ya mantıyı? Eğer iki soruya da yanıtınız Evet ise, size favoriniz olmaya aday iki lezzeti tanıtacağız:…

Devamını Oku
Sakura-0
Kültür Seyahat

Japonya'da Sakura Zamanı: Kiraz Çiçeği Festivali

Baş döndürücü güzellikteki kiraz çiçekleriyle donanmış ağaçlar Japonya'nın baharında ortaya çıkar. Bu görsel şölen, Japon kültüründe büyük öneme…

Devamını Oku