Kültür Seyahat

26 Ekim 2023

Antikacıları ile meşhur Çukurcuma, İstanbul’un en eski ve nostaljik semtlerinden bir tanesi. Ziyaretçilerini adeta zamanda yolculuğa çıkaran bu semt adı diğer semtlere göre daha çukurda kalmasından dolayı Çukurcuma olarak adlandırılmış. Pek çok antikacıyı görebileceğiniz ve adeta bir tarihe tanık olabileceğiniz Çukurcuma, yolu Beyoğlu’na düşenlerin mutlaka keşfetmesini önerdiğimiz yerlerden. Gerçek İstanbul’un ruhunu yansıtan bu semtte özellikle görmenizi önereceğimiz yerleri sizler için listeledik. 

Çukurcuma-1

Faik Paşa Sokağı

İstanbul’un en eski yerleşim yerlerinden olan Faik Paşa Sokağı tarihi dokusunu hala koruyan yerlerden. Halkı adeta ikiye ayıran bu sokağın bir tarafında zenginler diğer tarafında işçi sınıfı yaşarmış. Zenginlerin yaşadığı binaları hemen fark etmek mümkün. Çünkü daha yüksek, daha estetik, dış duvarlarında heykellerle süslenmiş, gösterişli binalar. Ve hemen akabinde fark edilebileceği üzere diğer binalar hem daha alçak hem de çok daha sade görünümde. Faik Paşa isminin geldiği yer de ilginç. Bu isim esasen bir İtalyan eczacınınmış. Nedendir bilinmez sonradan sokağa verilmiş. Çukurcuma ziyaretinizde Faik Paşa Sokağı’nı da mutlaka görmenizi öneririz. 

Cezayir Sokağı

Yine geçmişi ile ünlü, Çukurcuma denildiğinde ilk akla gelen sokaklardan bir tanesi. Konum olarak Galatasaray Lisesinin hemen altından başlıyor ve devam ediyor. Oldukça meşhur olan Cezayir Sokağında pek çok farklı lezzeti de tadabilirsiniz. Sağlı sollu kafeler, restoranlar görmek mümkün. Ayrıca yine antikacılar ve hediyelik anti eşya dükkânları bulunuyor. Çukurcuma ziyaretinizde Cezayir Sokağından da mutlaka geçmenizi öneriyoruz. 

Cafe Çukurcuma

Eğer bu tarihi semtte bir şeyler içmek, biraz soluklanmak isterseniz Cafe Çukurcuma’yı tercih edebilirsiniz. Semtin tarihi dokusunu mekâna da işlemiş olan Cafe Çukurcuma dinlenmek için en güzel yerlerden bir tanesi. Zengin menüsünde mutlaka seveceğiniz bir şeyler çıkacaktır. Çay ya da kahve eşliğinde kitap, dergi, gazete okumak isterseniz de yine burayı aklınızda tutmanızı öneririz. 

Çukurcuma-2

Cafe Lumiere Çukurcuma Cihangir

Rengarenk masaları, sandalyeleri ve güler yüzlü personeli ile Cafe Lumiere, Çukurcuma’da yine dikkat çeken mekânlardan bir tanesi. Şirin bir bahçesi bulunan mekân özellikle huzurlu bir ortam arayanlar için oldukça ideal. Burada sadece bir şeyler içmeye değil hafta sonları kahvaltıya da gelebilirsiniz. Arkadaşlarınızla, sevdiklerinizle gelebileceğiniz bu güzel mekânda kahve keyfinin tadı bir başka. 

Asri Turşucusu Çukurcuma

Hepimiz o meşhur Türk filmindeki Sirke mi Limon mu repliğini hatırlarız. İşte Neşeli Günler’e de konu olan o meşhur turşusu Asri Turşucusu. Buraya özellikle nostalji sevenler sıklıkla uğrayıp fotoğraf çekerler. Siz de eğer o nostaljik Yeşilçam havasını koklamak isterseniz Çukurcuma ziyaretinizde Asri Turşucusu’na da mutlaka uğramalısınız. 

Cihangir Camii

Bu cami Sultan Kanuni Süleyman’ın oğlu için yaptırdığı meşhur Cihangir Camidir. Tarihi dayanaklara göre Şehzade Cihangir, ağabeyi Şehzade Mustafa’nın ölümüne çok üzülmüş ve daha 22 yaşındayken büyük acılarla hayatını kaybetmiştir. Kanuni Sultan Süleyman ise oğlu Cihangir adına bu camiyi yaptırmış. Bu cami her ne kadar 1559 senesinde yaptırılmış olsa da günümüze aynı şekli ile gelmeyi başaramamıştır. Zaman içerisinde ortaya çıkan deprem, yangın gibi felaketlerden ötürü cami pek çok kez hasara uğramış. Bu sebeple şu andaki mevcut cami II. Abdülhamit döneminde, 1889’da yeniden yaptırılmıştır. Hem yerli hem de yabancı turistlerin ilgi gösterdiği Cihangir Camii’ni de Çukurcuma gezi listenize eklemeyi unutmayın. 

Çukurcuma-3

Cihangir Roma Parkı

Cihangir Roma Parkı ve Sanatçılar Parkı, Çukurcuma gezilecek listenizde mutlaka olmasını tavsiye ettiğimiz bir park. Bu parkın en önemli özelliği İstanbul’un en eski, en güzel manzaralarını rahatlıkla görebilmeniz. Bu parktan Kız Kulesi, Haydarpaşa, Üsküdar, Topkapı Sarayı, Boğaz manzaralarını rahatlıkla görebilirsiniz. Ayrıca yine bu manzara eşliğinde hatıra fotoğrafları da çekebilirsiniz. 

Masumiyet Müzesi

Yine Cihangir Çukurcuma’da bulunan Masumiyet Müzesi adını yazar Orhan Pamuk’un eserinden almış bir müze. Masumiyet Müzesinde, roman içerisinde bahsi geçen tüm eşyaları görebilirsiniz. Ayrıca 1950’li yılların İstanbul’una dair de pek çok eser burada sergileniyor. 2012 senesine ziyaretçi kabulüne başlayan müzede romanda yer alan kahramanların kullandıkları eşyalardan giydikleri giysilerine kadar her şey sergileniyor. Çukurcuma ziyaretinizde özellikle müze gezmeyi seviyorsanız burayı da atlamamanızı öneriyoruz. 

Orhan Kemal Müzesi 

2000 senesinde yazar Orhan Kemal’in anısına kurulmuş olan müze üç katlı binadan oluşuyor. Müzede yazara dair pek çok özel eşya, tez, makale, kitap, daktilo gibi eser ve eşyaları görmeniz mümkün. Ayrıca Ara Güler tarafından çekilmiş olan 70 kadar fotoğrafı da yine müzede sergileniyor. Müzede kitaplıkla beraber bir şeyler yudumlayabileceğiniz İkbal Kahvesi adında bir kafede bulunuyor. 

49 Çukurcuma

Eğer geziniz esnasında acıktıysanız ve canınız bir şeyler yemek isterse 49 Çukurcuma adlı mekânı tercih edebilirsiniz. Çukurcuma’nın en sakin ve huzurlu ortamlarından bir tanesine sahip olan 49 Çukurcuma’da özellikle pizzaları dikkat çekiyor. İnce ve lezzetli Pepperonili pizzasını denemek isteyebilirsiniz. Geziniz esnasında uğrayabileceğiniz 49 Çukurcuma’da sizleri güler yüzlü personeli karşılıyor. Mekân farklı menüleri ile her damak zevkine hitap etmeyi başarıyor.

İstanbul'un Koku Haritası
Kültür Seyahat

Şehri Koklayarak Tanımak: İstanbul'un Koku Haritası

Çağlar boyunca insanoğlu için kokular bir şehri tanımlamanın en temel araçlarından biri haline geldi. Görselliğin hükümdarlığını sürdüğü modern…

Devamını Oku
Avrupanın kahvaltıcıları (0)
Kültür Seyahat

Anadolu Yakası’nın En İyi Kahvaltıcıları

Muhteşem bir manzara eşliğinde eşsiz lezzetlerle damak tadınızı şenlendirmek ister miydiniz? Sizler için Anadolu Yakası’nın en iyi kahvaltıcılarını…

Devamını Oku
Haziran Etkinlik-0
Kültür Seyahat

İstanbul Haziran Etkinlik Rehberi

İstanbul, her ay olduğu gibi, yazın resmi başlangıcı olan haziran ayında da tiyatro, sinema, sergi, konser, atölye, festival, müzikal gibi kayıtsız…

Devamını Oku