Kültür Seyahat

4 Ağustos 2022

Work and Study programını belki de daha önce duymamış olabilirsiniz. Anlamı “oku ve çalış” demektir. Work and Travel ile oldukça karıştırılan Work and Study aslında son yıllarda sıklıkla tercih edilen bir program. Work and Study programlarının amacı İngilizce dilini öğrenmek için sizi yurt dışına çıkarmak. Work and Travel’da ise amaç dil öğrenmek değil, kültür etkileşimi sağlamaktır. Ayrıca, Work and Study programı çalışma programı veya yurt dışında para kazanma programı da değildir. Orada geçireceğiniz İngilizce öğrenme süreci boyunca harcayacağınız masrafların tamamı veya bir kısmının karşılanması anlamına gelir. Fakat kendi masraflarınız için orada da çalışabiliyorsunuz. Bunun için çalışma izni alabileceğiniz bir ülkeye gitmeniz gerekir. 

W&S 3

Yurt dışında hem okuyup hem çalışabileceğiniz bu programda gidebileceğiniz ülkeler Avustralya, İrlanda, Kanada, Dubai ve Malta’dır. En çok tercih edilen ülke ise İrlanda’dır. Diğer dil okullarından farklı olarak Work and Study size dilin yanında çalışma için iş imkânı verir. Work and Study programı, tabii ki, size gittiğiniz ülkede hemen hazır bir iş imkânı sunmuyor. Yani gittiğinizde işiniz hazır olmuyor. Bu program direkt bir iş garantisi vermemekle birlikte size dil eğitiminin yanı sıra girebileceğiniz potansiyel işler için yardımda bulunuyor. İşe alınıp alınmamanız yine size kalıyor. 

Work and Study için vize alma kısmında İngilizce seviyesi sizden istenilmez veya İngilizce mülakat yapılmaz çünkü bu programda amaç zaten İngilizce dilini öğrenmek. Bu yüzden İngilizce bilmenize gerek yok.  18 yaş ve üstü kişilerin başvurabileceği Work and Study programının süresi gitmeyi tercih ettiğiniz ülkeye ve buna aracı olacak kuruma göre değişebilir. Genellikle 18 ila 25 hafta süren Work and Study programı, öğrencinin isteğine göre uzatılabilir.

Work and Study programı için başvuru yapmadan önce hangi ülkeye gitmek istediğinizi kararlaştırmanız gerekir. Gitmek istediğiniz ülkeyi seçerken, ziyaret etmeyi istediğiniz veya gitmeye can attığınız bir ülkeyi seçmekten çok ülkelerin vize şartlarını ve size dil eğitimi verecek okulların maliyetlerini göz önünde bulundurmanızda fayda var. Ülkemizde Work and Study için size yardım edecek ve size en iyi koşulları sağlayacak birçok kurum vardır. Eğer sizin için hangi ülke daha iyi karar veremiyorsanız, bu kurumlara danışabilirsiniz. 

Work and Study’e katılmak için herhangi bir katılım koşulu yoktur. Herkesin katılabileceği Work and Study programının başvuru koşulları yalnızca ülkelerin vize şartlarına göre bir değişiklik gösterebilir. Aynı zamanda Work and Study için bir başlangıç tarihi yoktur. İstediğiniz zaman başvuru yapıp seçtiğiniz ülkeye gidebilirsiniz. Work and Study programı ile İrlanda’ya gitmek isterseniz, 18 yaşından büyük olmanız gerekiyor. Aynı zamanda, ülkeniz AB üyesi olmamalı. Bu kurallar diğer ülkeler için de geçerlidir. İrlanda’da 8 ay gibi bir süre boyunca dil eğitimi görüyor olacaksınız. Eğer Kanada’yı seçmeyi düşünürseniz eğitim süresi 6 ay. Fakat Kanada’da dil eğitimi boyunca maalesef çalışma izni alamıyorsunuz. Çalışmak için eğitiminizi bitirmiş olmanız gerekiyor. Avustralya’da eğitim programı ise en az 3 ay sürmekte. Bir Akdeniz ülkesi olan Malta’da İngilizce eğitimi almak isterseniz, çalışma izni için en az 3 aylık bir dil programı tamamlamış olmanız gerekiyor. Daha sonra bulduğunuz bir işte çalışabilirsiniz. Son olarak, eğer Dubai’ye gitmek isterseniz, eğitim süresi en az 8 haftadır.

W&S 5

Work and Study size birçok avantaj sağlayacaktır. Öncelikle bu programı bitirdiğinizde yabancı dili akıcı bir şekilde öğrenmiş olmanızın dışında, aynı zamanda uluslararası geçerliliği olan bir sertifika kazanmış oluyorsunuz. Bu sertifikayı yurt dışında veya yurt içinde istediğiniz okulda veya işte kullanma şansı yakalayabilirsiniz. Böylece, akademik kariyerinizde veya kariyer hayatınızda bir adım önde olmuş oluyorsunuz. Aynı zamanda, yurt dışında İngilizce eğitimi almak için yeterince iyi bir maddi durumunuz yoksa gideceğiniz ülkede çalışacağınız için para da kazanmış oluyorsunuz. Yani, ülkede kazandığınız parayla orada kaldığınız süre boyunca masraflarınızı karşılayabiliyorsunuz. 

Belki de Work and Study programının en cazip avantajlarından biri yeni bir ülke görme fırsatı yakalamanız. Dil eğitimi için gittiğiniz ülkede yeni kültürler ve yerler görebilir, yeni insanlarla tanışabilirsiniz. 

Herhangi bir sebepten dolayı yurt dışına çıkmak durumundaysanız, elbette ki, çıkabilmeniz için bir vizeniz olması gerekiyor. Tabii ki vize almak gideceğiniz ülkenin sizden vize isteyip istememesine göre değişiklik gösterebilmekte fakat birçok ülkeye gidebilmek vizeden geçiyor. Eğer eğitiminize yurt dışında devam etmeyi tercih ederseniz bunun için de bir vize almalısınız. Dil öğrenmek için, akademik hayatınızı farklı bir ülkede sürdürmek için veya bir öğrenci değişim programı amacıyla yurt dışına gitmek için öğrencilerin alması gereken vize “öğrenci vizesi” olarak geçmekte. Yurt dışına çıkarken ve gittiğiniz ülkede sorunsuz bir eğitim hayatı geçirmek isterseniz öğrenci vizesi hakkında bilmeniz gereken birkaç küçük detay var. Work and Study programı için de bu vizeyi almanız gerekmekte. 

W&S 2

Öğrenci vizesi alırken, vize için vereceğiniz belgeler arasında pasaportunuz, başvuru formunuz, öğrenci belgeniz, ikametgâh belgeniz ve okuldan alınan kabul belgeniz gibi bazı evraklar var.  Uzun süreli vizeler için İngilizce bildiğinize dair bir sınav sonuç belgesi de talep edilebilir. Gideceğiniz ülkede dil öğrenmek veya akademik hayatınızı sürdürmek dışında eğer bir de orada çalışmak isterseniz çalışma izni belgesi de göstermeniz gerekiyor. Öğrenci vizesi için ödemeniz gereken ücretler arasında randevu ücreti, vize ücreti noter ücreti ve seyahat sigortası gibi ücretler var. Öğrenci vizesi için kesin bir ücret bedeli vermek zor çünkü kurumdan kuruma ve istenilen belgelere göre ödenecek ücret değişebilmekte. Unutmamalısınız ki, öğrenci vizesi almanız için talep edilen belgeler ülkeden ülkeye göre değişebilir. Bu yüzden, bir aksilik olmaması için gideceğiniz ülkenin hangi belgeleri istediğini detaylı araştırmanız daha iyi olacaktır. 

Malta (0).jpg
Kültür Seyahat

Akdeniz’in Şövalyesi Malta

Her daim güneşli iklimi, güzelim plajları, tarihi öneme sahip eserleri ve doğal güzellikleriyle Malta, dünyanın en güzel turizm adreslerinden. Malta…

Devamını Oku
W&S 1
Kültür Seyahat

Work&Study ve Öğrenci Vizesi Hakkında Tüm Merak Ettikleriniz

Work and Study programını belki de daha önce duymamış olabilirsiniz. Anlamı “oku ve çalış” demektir. Bu programın amacı İngilizce dilini öğrenmek…

Devamını Oku
W&S 1
Kültür Seyahat

Work&Study ve Öğrenci Vizesi Hakkında Tüm Merak Ettikleriniz

Work and Study programını belki de daha önce duymamış olabilirsiniz. Anlamı “oku ve çalış” demektir. Bu programın amacı İngilizce dilini öğrenmek…

Devamını Oku