Kültür Seyahat

31 Temmuz 2024
Güncelleme Tarihi: 2 Eylül 2024

Ağustos ayı yazın en sıcak dönemi olmasına rağmen Türkiye'de tatil yapmak için harika fırsatlara gebe. Deniz-kum-güneş üçlüsünün tadını çıkarabileceğiniz cennet sahillerden serin mi serin yaylalara, tarihin izlerini sürebileceğiniz antik kentlere kadar geniş bir yelpazede tatil rotası çizebilir, kendinize yılın en güzel döneminde keyifli bir tatil armağan edebilirsiniz.

Rotanızı belirlerken bizim de çorbada bir tuzumuz olsun istedik ve size Ağustos ayında keşfedebileceğiniz en güzel yerlerin bir listesini hazırladık.

1. İzmir - Çeşme

Alaçatı

Listemizin ilk sırasını son yılların en gözde tatil beldelerinden biri olan Çeşme’ye verdik. Tarihi dokusu, mavi bayraklı plajları, hareketli beach clubları, canlı gece hayatı ve lüks tatil köyleriyle Çeşme hem eğlenceli hem de dinlendirici bir tatil sunuyor. Hadi gelin Çeşme’de bu ay neler yapabilirsiniz onlara bir bakalım.

Taş evleri ve dar sokaklarıyla son derece romantik bir atmosfere sahip Alaçatı, butik otellerde konaklamak ve yerel pazarlarında vakit geçirip alışveriş yapmak için son derece ideal. Eğer su sporlarına ilginiz varsa, Alaçatı’nın meşhur rüzgarını arkanıza alarak rüzgar sörfünü denemenizi öneririz.

Termal sularıyla ünlü Ilıca plajı, sığ ve sıcak deniziyle özellikle çocuklu aileler için çok uygun. Plaj boyunca yer alan kafe ve restoranlarda Ege mutfağının lezzetlerini tadabilir, beyaz kumlu sahilinde plaj voleybolu oynayabilirsiniz.

Çeşme hem tarihi mekanlar hem de güzel kumsallar açısından oldukça cömert. Muhteşem Çeşme manzaralı Çeşme Kalesi, bölgenin zengin tarihini gözler önüne seren Erythrai Antik Kenti, Çeşme’nin popüler beach clublarına ev sahipliği yapan Aya Yorgi Koyu ve sakinlik arayanlar için mükemmel bir seçenek olan Delikli Koy, Çeşme’de yapılacaklar listesine eklemeniz gereken yerler.

2. Rize - Ayder Yaylası

Ayder

Bu sıcaklarda yapılabilecek en güzel şeylerin başında kesinlikle yaylalara çıkmak geliyor, değil mi? Karadeniz’in yemyeşil serin yaylaları, bu Ağustos’ta keşfetmek için mükemmel alternatifler. Bizim önerimiz ise her zamanki gibi Ayder Yaylası.

Rize'nin en popüler turistik yerlerinden biri olan Ayder Yaylası gerçekten de eşsiz bir doğaya sahip. Burada hem dinlenmek hem de doğayla iç içe vakit geçirerek şarj olmak mümkün. Bunu yapmanın en güzel yolu da yemyeşil ormanlar, dağlar ve çayırlarla çevrili yürüyüş parkurlarında uzun doğa yürüyüşlerine çıkmak. Özellikle Gelintülü Şelalesi'ne yapılan yürüyüşler oldukça popüler.

Ayder Yaylası’nda hep huzurdan bahsedecek değiliz tabi. Tatilini bir parça adrenalinle renklendirmek isteyenler, Fırtına Deresi’nde profesyonel rehberler eşliğinde heyecanlı bir rafting turuna katılabilir ve derenin etrafındaki doğal güzellikleri keşfederek bu deneyimi daha özel bir hale getirebilirler.

3. Aydın - Didim

Didim

Ege Bölgesi’nin en güzel tatil destinasyonlarından olan Didim, tarihin ve doğanın iç içe geçtiği büyüleyici bir yer. Sıcaklıkların en yüksek olduğu dönem olmasına rağmen Didim’in eşsiz plajlarını ve tarihi zenginliklerini keşfederken yakıcı sıcağı hissetmezsiniz bile.

Didim’in en ünlü plajı olan Altınkum, adı üzerinde, altın sarısı kumları ve berrak deniziyle tatilcilerin zaman geçirmekten en çok keyif aldıkları yerlerin başında geliyor. Tabi Didim yalnızca Altınkum Plajı ile sınırlı değil, burada kafanıza uygun birçok saklı koy ve bakir plaj bulabilirsiniz ama yine de size birkaç tüyo verelim. Eğer huzurlu bir atmosfer arıyorsanız Akbük Koyu, Manastır Koyu ve Haydar Koyu sizin için uygun olabilir. Eğer dalışa meraklıysanız da Akvaryum Koyu’nu mutlaka ziyaret etmelisiniz.

Didim’i tarihi mekanlarından ayrı düşünmek de pek mümkün değil. Didim’in en önemli tarihi yapılarının başında da şüphesiz Apollon Tapınağı geliyor. Büyüleyici sütunları ve etkileyici mimarisiyle antik Yunan dönemine ait önemli izler taşıyan tapınak, Didim’de en çok fotoğraflanan yerlerden bir tanesi. Antik dünyanın en önemli filozoflarından Thales’in memleketi olan Milet Antik Kenti de ziyaret etmeniz gereken bir diğer tarihi mekan.

4. Karabük - Safranbolu

Safranbolu

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Safranbolu, tarihi dokusu ve muhteşem doğasıyla dikkat çeken bir destinasyon ve bu özellikleriyle dört mevsim ziyaret edilecek yerlerin başında geliyor. Karabük’e bağlı olan bu büyüleyici kasaba, Osmanlı döneminden kalma tarihi evleri, çarşıları ve hanlarıyla adeta bir açık hava müzesini andırıyor.

Safranbolu’nun en bilinen özelliklerinden biri olan Tarihi Safranbolu Evleri ile başlayalım. Osmanlı döneminden kalma bu ahşap evler geleneksel Türk mimarisinin en güzel örneklerinden biri kabul edilir. Hıdırlık Tepesi’ne çıkarak, tüm kasabanın panoramik manzarasını izleyebilir ve bu tarihi evlerin fotoğraflarını çekebilirsiniz.

Safranbolu’nın tarihi çarşısında yer alan Cinci Han ve hemen yanındaki Cinci Hamamı, taş ve ahşap işçilikleri ile dikkat çeken önemli tarihi mekanlar. İçinde geleneksel el sanatları ürünlerini bulabileceğiniz dükkanlar da yer alır.

Yörük Köyü, İncekaya Su Kemeri, Tokatlı Kanyonu, Türkiye’nin en büyük mağaralarından Bulak Mağarası ve Tokatlı Kanyonu’ndaki Kristal Teras, Safranbolu’nun eşsiz atmosferinde tatilinizi unutulmaz kılmanız için önerdiğimiz diğer yerler.

5. Sinop - Hamsilos Koyu

Hamsilos

Listemizin son sırasında doğal güzellikleri ve tarihi dokusuyla dikkatleri çeken Sinop var. Sıcak havalardan kaçmak ve serinlikle kucaklaşmak için Sinop’un doğal limanı Hamsilos Koyu şahane bir destinasyon. Burası aynı zamanda Türkiye’nin de tek fiyordu.

Peki Sinop’un Hamsilos Koyu’nda neler yapabilirsiniz, onlara bir göz atalım mı?

Ağustos ayında sıcak havaların tadı en güzel serin sularda yüzerek çıkar. Hamsilos Koyu da temiz ve sakin suları ile doğayla iç içe keyifli bir gün geçirmeniz için şahane bir alternatif. Koy çevresindeki piknik alanlarında aileniz ve arkadaşlarınızla piknik yapabilir, uzun doğa yürüyüşleriyle bölgenin florasını keşfedebilir, çam ormanları ve farklı doğal oluşumlarla dolu güzergahlarda Sinop’un muhteşem doğasının tadını çıkarabilirsiniz.

Türkiye'nin en kuzey noktası olan İnceburun Feneri’nde Karadeniz’ın hırçın dalgaları eşliğinde muhteşem gün batımını izlemek, incecik kumlarıyla ünlü Akliman Plajı’nda güneşlenmek, Tarihi Cezaevi ve Sinop Kalesi gibi önemli tarihi mekanları ziyaret etmek, bu tatilinizde kendinize verebileceğiniz en güzel armağan olacak.

Hamsilos-0
Kültür Seyahat

Ağustos Ayında Türkiye'de Gezilecek Yerler

Ağustos ayı yazın en sıcak dönemi olmasına rağmen Türkiye'de tatil yapmak için harika fırsatlara gebe. Deniz-kum-güneş üçlüsünden serin…

Devamını Oku
Ayder-0
Kültür Seyahat

Kış Aylarında Bir Başka Güzel: Yayla Turizmi

Hep söylenir yazı ayrı güzel, kışı ayrı güzel diye. Kayak, ATV safari, doğa yürüyüşleri, şömine başı sohbetleri ve bungalovları ile kış mevsimini bir…

Devamını Oku
Ayder-0
Kültür Seyahat

Kış Aylarında Bir Başka Güzel: Yayla Turizmi

Hep söylenir yazı ayrı güzel, kışı ayrı güzel diye. Kayak, ATV safari, doğa yürüyüşleri, şömine başı sohbetleri ve bungalovları ile kış mevsimini bir…

Devamını Oku