Kültür Seyahat

21 Eylül 2023

Ülkemizin doğal güzellikler ürettiği fabrikasına hoş geldiniz. Buradaki gözlerin en çok gördüğü renk yeşil şüphesiz. Yeşillerin arasından bulutların içerisine sıyrılan, gecenin serpiştirdiği çiğ ile ıslanmış çayların yaylalardan toplandığı bir yer burası. Elbette Rize’den bahsediyoruz. Lakin Rize’de belki en popüler aktivite bu gibi gözükse de, aslında Rize sadece bunlardan ibaret olmayacak kadar güzel.

Zümrüt yeşili ormanları, coşkulu şelaleleri, çay tarlaları ve kaleleri ile Rize bir harikalar diyarı olmayı başarıyor. Bu büyüleyici şehir, doğa tutkunları için bir vaha gibi. Rize sadece doğası ile değil, kültürüyle de bizleri etkiliyor elbette. Tarihi köprüleri, geleneksel evleri ve lezzetli Karadeniz mutfağıyla bir kültür canlanıyor adeta. Rize'nin gezilmesi gereken yerleri keşfetmek için hazır mısınız? O halde gelin, hiç vakit kaybetmeden içeriğimize geçelim. Sizlere iyi okumalar dileriz.

Elevit Yaylası

Rize’nin eşsiz doğası işte karşınızda! Yemyeşil dağların sarmaladığı bu gizemli cennet, Karadeniz'in serin nefesini solumak ve doğanın büyüsüne kapılmak isteyenleri bekliyor. Yazın yakıcı sıcaklarından ve hatta büyükşehirlerin gürültüsünden kaçış rotanız olan bu yer çam ağaçlarının hoş bir esintisi, berrak derelerin şarkısı ve göletlerin dinginliği ile sizlere kucak açıyor. Doğa yürüyüşleri sırasında ormanın gizemini çözebilir veya yıldızların altında kamp ateşinin etrafında unutulmaz anılar biriktirmenizi mümkün kılabilirsiniz. Ayrıca buradaki otantik yayla evleri ise bir o kadar ilgi çekici. Yöresel mimariye göre inşa edilmiş bu evlerde konaklama imkânınız da bulunmaktadır. Elevit’in sadece gözlerinize değil, ruhunuza da bir festival sunduğu açık.

elevit2

Ağaran Şelalesi

Doğanın büyüleyici bir şaheseriyle tekrardan karşılaşıyoruz. Huzurlu bir ormanın içinde kalan ve berrak suyun coşkulu bir şekilde yüksek kayalardan aşağıya döküldüğü bu eşsiz şelale şüphesiz ki Rize’nin yıldızlarından biri. Burası tabii ki de Ağaran Şelalesi. Çayeli ilçesine yaklaşık 13 kilometre mesafede bulunan Ağaran Şelalesi, tam tamına 70 metreden o berrak suyunu aşağıya doğru bırakarak, bizlere resmen en estetik gösteriyi sunuyor.

Huser Yaylası

İşte Rize’nin en göz kamaştırıcı noktalarından birine geldik. Gökyüzü ve bulutlarla karşı karşıyasınız. 2400 metre yükseklikten yeryüzünü kucaklıyorsunuz. Bulutların tepesine çıkan bu yaylada sonsuzluğun eşsiz tonlarını salıncakta sallanırken izlemek mümkün. Burası Huser Yaylası. Burada doğanın tadını veya uyumunu bozacak herhangi bir unsur yok. Çamlıhemşin ilçesine bağlı olan bu yaylada üstelik 45-50 kadar ev de bulunmaktadır. Yörenin mimarisine uygun şekilde inşa edilen geleneksel ahşap evlerde ayrıca konaklama imkânı bulunmaktadır. İster trekking, ister doğa yürüyüşü diyin. Sanırız bu aktivitenin yeryüzündeki en iştahla yapılacağı yerlerin başında gelir Huser Yaylası.

Huser

Sal Yaylası

İnsanların fotoğraflarını gördüğü esnada İsviçre’de Alplerin eteklerine kurulmuş bir köy sandığı yerdeyiz. Zira bu kadar estetik yerleri tamamıyla yurtdışında aramamız gerektiğinin en güzel örneklerinden biridir Sal Yaylası. Doğanın cömertliği ile bulutların üzerinde taşınan bir başka cennet Sal Yaylası, Çamlıhemşin’in bir diğer yıldızıdır. Üzerinde renk paletini anımsatacak kadar farklı, ama bir yandan da sırıtmayacak kadar uyumlu renklerin çatılarına sindiği evlerin bu eşsiz doğa harikasıyla birleşimi, bizlere bir İsveç veya bir başka İskandinav memleketlerindeki köy manzarasını anımsatıyor. Ayrıca bu evlerde konaklayarak, bu eşsiz doğanın tadını çıkarmak mümkün.

Ayder Yaylası

İşte Rize’nin en ünlüsü. Hatta Rize’nin alamet-i farikası demek de mümkündür kendisine. Burası Ayder Yaylası. Türkiye’den çoğu kişinin muhakkak ismini bildiği ve doğrudan Rize’yle özdeşleştirdiği nadir yerlerden bir tanesi. İlginçtir ki burası, orta çağda bölgenin yerlileri olan Halalılar tarafından keşfedilmiştir. Şu bir gerçek ki buradan kimin yolu geçse, bu bölgenin cazibesine kapılmadan ayrılmıyor. Zira sadece doğası ve havası değil, yöresel lezzetleri ve festivalleri de Ayder Yaylası’nı çekici kılan diğer etmenlerin başında geliyor. Ama piknik yapmak istiyorsanız, sanırım buradan daha iyi bir yer yok.

ayder

Akyamaç Şelalesi

Hemşin’in parlayan yıldızı Akyamaç Şelalesi ise Rize’nin eşsiz doğasının yarattığı en nadide eserlerden bir diğeri. Akyamaç Şelalesi Tabiat Parkı’nın içerisinde bulunan bu şelale, bir insanın ihtiyaç duyacağı en etkili terapi olsa gerek. İster yürüyüş yapın, ister şelalelin serin sularında serinleyin. Şundan eminiz ki burası keyifli ve huzurlu anılar biriktirmek için harika bir seçenek.

Haremtepe Köyü

Çayeli’nin bir diğer harikası olan Haremtepe, Rize’yi süsleyen ve bitmeyen güzelliklerinden bir tanesi. Buram buram çay kokan bu köy, ayrıca televizyonlarda izlediğimiz çay reklamlarının çekildiği mekânların başında geliyor. Yeşiliyle, havasıyla ve Haremtepeliler’in sıcak misafirperverliği ile bu köyü ziyaret etmenin bizlere bambaşka bir deneyimi aşılayacağı şüphesiz.

Ovit Yaylası

Burada ne eşsiz yayalar ne de berrak şelaleler biter. Burası Rize. Ovit Yaylası ise bu muhteşem Rize’nin başka bir muhteşem ürünü. Uçsuz ve bucaksızlığın estetik bir halde vücut bulduğu Ovit Yaylası ise İkizdere ilçesine bağlı bir doğal harika. Ve meşhur Yedigöller ise Ovit Yaylası’nın hemen yakınında konumlanıyor. Ovit Yaylası’na uğrayanlar, Yedigöller’e uğramayı ihmal etmiyor. 

Ovit

Polavit Şelalesi

Doğanın ücra bir köşesinde kaybolmuş bir cennet mi arıyorsunuz? İşte kayalıklardan çıkan dev ağaçların gölgesinin altında serin suyunu akıtan bir yer var burada. Polavit Şelalesi, sizlerin arayışınıza fazlasıyla uygun bir doğal harika. Çamlıhemşin’in bir diğer yıldızı olan Polavit Şelalesi gerçekten görülmeye ve deneyimlemeye fazlasıyla değer.

Samistal Yaylası

Yazımızda Rize’deki son durağımız ise Samsital Yaylası. Sal şeklindeki devasa taş kütlelerin oluşturduğu bu yaylayı süsleyen unsurlar ise birbirinden orijinal kerpiç evler. Çamlıhemşin’in bitmeyen harikalarından olan Samistal Yaylası’nda denizden 2500 metre yüksekte, doğanın eşsizliğini ve mükemmelliğini tatmak, herkesin muhakkak bir defa edinmesi gereken bir deneyim olsa gerek.

samistal

Kış Şehirleri-0
Kültür Seyahat

Türkiye’nin En Güzel 10 Kış Şehri

Her şehrin kendine has bir mevsimi olduğuna inanıyoruz. Bazı şehirler vardır ki sonbahar ve kış aylarında büründüğü renkler ve verdiği haz…

Devamını Oku
Yaylalar-0
Kültür Seyahat

En Güzel 5 Yayla: Serinliğe Kaçış

Yayla turizmi, doğal güzellikleri, temiz havası ve kendine özgü atmosferiyle öne çıkan, geleneksel tatil anlayışının dışında bir alternatif turizm…

Devamını Oku
Kış Şehirleri-0
Kültür Seyahat

Türkiye’nin En Güzel 10 Kış Şehri

Her şehrin kendine has bir mevsimi olduğuna inanıyoruz. Bazı şehirler vardır ki sonbahar ve kış aylarında büründüğü renkler ve verdiği haz…

Devamını Oku