Kültür Seyahat

12 Ağustos 2024

Dünyanın dört bir yanında doğanın eşsiz yaratıcılığıyla şekillenmiş, hayranlık uyandıran kumsallar bulunuyor. Bu kumsallar sadece güneşlenmek veya yüzmek için değil, aynı zamanda doğanın gücünü ve güzelliğini hissetmek için de gidebileceğiniz enteresan mekanlar. Şimdi sizi sıradanın ötesine geçen, benzersiz yapıları ve etkileyici hikayeleriyle ünlü, dünyanın en sıra dışı kumsallarına doğru bir yolculuğa çıkaralım.

1. Kaihalulu Plajı, Hawaii: Kırmızı Kumların Gizemi

Hawaii'nin Maui adasında yer alan Kaihalulu Plajı’nın kırmızımsı turuncu kumları, dünyanın en ikonik manzaraları arasında gösteriliyor. Çevresindeki volkanik kayaların aşınmasıyla oluşan büyüleyici renk, izole konumuyla da keşfedilmeyi bekleyen bir cenneti andırır. Plaja ulaşmak için engebeli bir patikadan geçme gerekliliğinin Kaihalulu Plajı’nı maceracı gezginler için daha da cazip hale getirdiğini söyleyebiliriz.

Sıra Dışı Kumsallar

2. Papakōlea Plajı, Hawaii: Yeşil Kumların Nadide Hali

Bir başka Hawaii harikası olan Papakōlea Plajı, dünyadaki birkaç yeşil kumsaldan biri. Hawaii’nin Büyük Adası’nda bulunan bu kumsal, yeşil rengini, volkanik patlamalar sonucu ortaya çıkan olivin adı verilen yarı değerli bir mineralden alıyor. Konu sıra dışı kumsallarsa Papakōlea Plajı doğanın beklenmedik güzelliklerinden biri olarak büyüleyici bir görüntüye sahip ve bu listenin ilk sıralarında olmayı kesinlikle hak ediyor.

Papakōlea 2

3. Punalu’u Plajı, Hawaii: Siyah Kumların Derinliği

Listenin üçüncü sırasına gelindiğinde yine Hawaii’yi görmemiz tesadüf değil; volkanik oluşumların ortaya çıkardığı görüntüler bizler için her zaman etkileyici olmuştur. Punalu’u Plajı da bunlardan biri. Volkanik lavların okyanusa dökülüp aniden soğumasıyla oluşan bu siyah kumlu plaj gerçekten de mistik bir atmosfere sahip. Palmiyelerle çevrili Punalu’u da her an bir deniz kaplumbağası ile de karşılaşabilirsiniz.

4. Pink Sands Beach, Bahamalar: Pembenin Pastoral Düşü

Bahamalar'da bulunan Pink Sands Beach, adı üzerinde pembe kumlarıyla ünlü. Mercan resiflerinden gelen kırmızı planktonların beyaz kumlarla karışmasıyla oluşmuş olan büyüleyici pembe renk, özellikle romantik bir tatil yaparak doğanın pastel tonlarını keşfetmek isteyenler için ideal bir destinasyon.

5. Glass Beach, Kaliforniya: Denizin Camdan Mirası

Kaliforniya'nın Fort Bragg şehrinde bulunan Glass Beach, doğanın ve insanın ortak çabasının ilginç bir sonucu. Neden böyle bir tanım yaptığımızı hemen açıklayalım. İnsanlar tarafından atılan çöplerin (özellikle cam atıkların) deniz tarafından aşındırılıp küçük, pürüzsüz cam parçalarına dönüşmesiyle ortaya çıkan bu kumsal, adeta renkli bir mozaiği andırıyor.

6. Playa de las Catedrales, İspanya: Doğanın Katedralleri

İspanya’nın Galicia bölgesinde yer alan Playa de las Catedrales, doğal kaya oluşumlarıyla tanınan bir plaj. Devasa kaya kemerleri ve mağaralarıyla adeta bir doğa katedrali gibi yükselen plajda, gelgit zamanında bu yapılar suyun içinde tamamen kaybolurken, düşük gelgitte etkileyici bir şekilde ortaya çıkıyor ve bu eşsiz manzara, doğanın gücünü ve zamanın etkisini gözler önüne seriyor.

7. Reynisfjara Plajı, İzlanda: Volkanik Kumların Soğuk Güzelliği

Listenin ortalarında bir başka volkanik plaja, İzlanda’nın güney sahillerine uzanıyoruz. Siyah volkanik kumlarıyla tanınan Reynisfjara Plajı vahşi ve mistik atmosferiyle film sahnelerini aratmayan bir doğal güzelliğe sahip. Soğuk Atlantik Okyanusu'nun dalgaları bu kumsalda şiddetle çarparken, arka planda yükselen bazalt sütunları bu sahili daha da dramatik hale getiriyor.

Reynisfjara

8. Hyams Beach, Avustralya: Dünyanın En Beyaz Kumları

Sırada bir rekortmen var. Avustralya'nın Yeni Güney Galler eyaletinde bulunan Hyams Beach, Guinness Rekorlar Kitabı'na dünyanın en beyaz kumlarıyla girmiş. Bu kumsal, incecik beyaz kumları ve berrak sularıyla tam bir cennet görünümünde. 

Hyams

9. Shell Beach, Avustralya: Deniz Kabuklarının Göz Kamaştırıcı Güzelliği

Yine Avustralya'da bulunan Shell Beach, adını aldığı deniz kabuklarının bir halı gibi kapladığı sahiliyle oldukça etkileyici bir görünüme sahip. Binlerce yıl boyunca birikmiş olan bu küçük deniz kabukları bize denizin ve zamanın ne kadar muhteşem bir uyum içinde olduğunu hissettiriyor.

10. Maho Beach, Saint Martin: Uçakların Gölgesinde

Devasa uçakların birkaç metre yukarınızdan geçtiği bir kumsalda güneşlendiğinizi düşünün. İşte Karayipler’de bulunan Maho Beach, başka hiçbir plajda bulunamayacak bu deneyimi sunuyor. Princess Juliana Havalimanı plajın hemen yanında olduğu için plaj her daim uçakların gölgesi altında. Eğer söz konusu olan alışılmışın dışında kumsallarsa, Saint Martin’deki Maho Beach de kesinlikle bu listede yer almalı.

Maho Beach

11. Red Sand Beach, Rabida Adası, Galapagos: Kızıl Renklerin Vahşi Uyumu

Göz alıcı kırmızı kumsalıyla ünlü Rabida Adası, kontrast oluşturan masmavi sular ve bembeyaz bulutlarla adeta doğanın sunduğu bir renk cümbüşü. Bir ressamın paletinden çıkmış gibi duran Rabida Adası renkli görünümünü adanın volkanik geçmişinden kalma demir zengini lavların oksidasyonuna borçlu.

12. Hidden Beach, Meksika: Yer Altında Gizlenmiş Bir Cennet

Meksika’nın Marieta Adaları’nda bulunan Hidden Beach (Playa del Amor), dünya üzerindeki en gizemli plajlardan biridir. Yerden açılan doğal bir kraterin içinde yer alan bu plaj, ziyaretçilerini adeta saklı bir cennete götürür. Buraya ulaşmak için bir sualtı tünelinden yüzerek geçmeniz gerekmektedir. Güneş ışığının kraterin tepesinden süzüldüğü bu eşsiz kumsal, masalsı bir atmosfer sunar ve doğanın gücünü bir kez daha gözler önüne seriyor.

Playa del Amor
0
Teknoloji

Geleceğin Turizm Sektörü: Uzay Turizmi

Kulağa çılgınca gelse de dünyamıza dışardan bakabilmenin düşüncesi bile oldukça heyecan verici ama gelişen teknolojiyle birlikte bu bir hayal…

Devamını Oku
Lost-0
Kültür Seyahat

Lost Hayranları Buraya: Gizemli Oahu Adası

Muhteşem manzaraları ve farklı kültürü ile hepimizin zihinlerinde bambaşka bir imaja sahip olan Hawaii, bu özellikleri nedeniyle yıllardır film ve…

Devamını Oku
​​Airbnb-0
Kültür Seyahat

Bu Kez Başrol Sizin: Ünlü Airbnb Evleri

Sevdiğiniz dizinin veya filmin setinde konaklama fikri kulağa harika geliyor değil mi? Airbnb ile bu artık imkansız bir ihtimal olmaktan çıkıyor.

Devamını Oku