Kültür Seyahat

24 Nisan 2024

Favori roadtrip rotalarını tanıtmaya başlamadan önce, isterseniz “roadtrip” ne demek bir ona bakalım. Bir "roadtrip", genellikle bir araba veya başka bir araçla yapılan uzun bir yolculuğu ifade eder. Aracın içerisinde ailenizle, arkadaşlarınızla veya yalnız seyahat ediyor olabilirsiniz. Bu yolculukta amaç varılacak noktadan çok, yol üzerinde keşfedilecek güzellikler, kültürel deneyimler. Bir roadtrip’te genellikle dinlenme tesislerinde konaklanır ve kamp yaparak gecelenir; bu da yolculuğa çıkanların macera, özgürlük ve keşif duygularını tetikler.

Bu girizgahtan sonra, sıra varılacak noktadan çok daha fazla güzellik vadeden muazzam roadtrip noktalarını tanıtmaya geldi sıra. Bakalım hangisi sizi daha çok cezbedecek?

1. Kapadokya - Göreme Milli Parkı Rotası

Roadtrip-1

Kapadokya - Göreme Milli Parkı Rotası, Türkiye'nin en ikonik ve büyüleyici manzaralarından birine ev sahipliği yapıyor. Bu nedenle de listemizin ilk sırasında.

Geleneksel taş evlere, yer altı şehirlerine ve tarihi kiliselere ev sahipliği yapan Kapadokya merkezden başlayacağınız yolculuğunuzun ilk durağı Göreme Milli Parkı olmalı. Bu park eşsiz kaya oluşumları ve peri bacaları ile meşhur.

Rotanızı Güvercinlik Vadisi’ne çevirdiğinizde yol üzerinde de birçok muhteşem panoramik manzara bulacaksınız. Özellikle Uçhisar Kalesi ve Aşk Vadisi gibi noktalar, fotoğraf çekmek için de harika fırsatlar.

Elbette Kapadokya’nın gökyüzünde dans eden sıcak hava balonlarını izlemek de bu büyüleyici manzarayı tamamlayan önemli bir parça.

2. Kaş - Kalkan Sahil Yolu

Ege'nin masmavi sularıyla süslenmiş bu yol, sizi Antik Likya'nın eski kentlerinden geçirirken, yemyeşil dağlarla ve muhteşem koylarla çevrili sahil şeridinde ilerletir. Böylelikle küçük kasabaların ve muhteşem manzaraların keyfini çıkarırken, denizin ve doğanın tadını çıkarabilirsiniz.

Yolculuğa Kaş’tan başlayarak Sahil Yolu boyunca ilerlerseniz yol sizi Küçük Çalış Plajı’na çıkarır. Temiz denizi ve güzel sahili ile bilinen bu plajda birkaç saat deniz keyfi yapıp güneşlenmek için mola verilebilir.

Yolculuğunuz boyunca Kekova Körfezi’nin muhteşem manzaraları size eşlik edecek. Tarihi kalıntıları, sakin koyları ve berrak denizi ile ünlü olan Kekova’da birkaç noktada durup fotoğraf çekmek isteyeceksiniz.

3. Fethiye - Ölüdeniz Yolu

Roadtrip-3

Türkiye'nin en ünlü plajlarından biri olan Ölüdeniz'e giden bu yol, sizi turkuaz renkli suları ve altın kumlarıyla ünlü bu cennet köşesine götürür. Türk Rivierası olarak da bilinen bu bölge, arabayla veya motosikletle yolculuk yapanlara nefes kesici manzaralar sunar.

Kelebekler Vadisi’ni yukarıdan görmek size yetmezse, bu doğal cennette biraz mola vermek isteyebilirsiniz ki bu son derece anlaşılır. Eğer niyetiniz buysa şelaleyi mutlaka görün ve mümkünse bir gece konaklayın. 

4. Trabzon - Uzungöl Yolu

Karadeniz'in mistik atmosferi ve yeşilin her tonunu görebileceğiniz bu yol, sizi eşsiz güzellikteki Uzungöl'e götürür. 

Yolculuğunuz sırasında doğal güzellikleri ve serin iklimi ile ünlü Sultan Murat Yaylası’nda mola vermek isteyebilirsiniz. Temiz havada yapılan bir piknik, ne kadar uzun süredir yolda olursanız olun tamamen dinlenmiş bir şekilde yola devam etmenizi sağlayacak.

Yemyeşil dağların arasında uzanan muhteşem Uzungöl’e geldiğinizde ise mutlaka göl kenarında yürüyüş yapmayı ve yöresel ürünlerin tadını çıkarmayı unutmayın.

5. Muğla - Datça Yolu

Roadtrip-4

Ege’nin sakin ve huzurlu atmosferini keşfetmek, yol boyunca da eşsiz manzaralarla ruhunuzu beslemek isterseniz rotanızı Datça’ya çevirmenizde fayda var. Muğla merkezin tarihi dokusu içerisinde geçerek, son derece popüler olan tatil beldesi Marmaris’e varırsınız. Burada mola verip vermemek size kalmış. Eğer biraz hareket ve kalabalık iyi gelecekse Marmaris sahilde bir yürüyüş yapabilir veya marinada kendinize bir kahve ısmarlayabilirsiniz.

Datça yarımadasına doğru yola çıktığınızda birçok kez manzaranın değiştiğini ve farklı bir coğrafyaya doğru adım adım ilerlediğinizi fark edeceksiniz. Datça şehir merkezini ve Eski Datça’yı ziyaret ettikten sonra uzun ve bol virajlı orman yollarını kullanarak güzel bükleri keşfetmeyi unutmayın. Ovabükü, Hayıtbükü, Palamutbükü, Knidos Antik Kenti ve Kızlan Köyü favorilerimiz.

6. Amasya-Samsun Yolu

Karadeniz Bölgesi, manzaralı yolculuklar için gerçekten bulunmaz nimet. Amasya-Samsun yolu özellikle favorilerimiz arasında. Tarihi şehir Amasya’dan başlayarak Samsun’a kadar uzanan bu benzersiz rotada birçok tarihi ve kültürel noktada duraklama imkanınız var. Örneğin Osmanlı döneminden kalma tarihi evleri ve camileri ile ünlü Merzifon’u keşfetmek için en az birkaç saatinizi ayırmanızı öneririz.

Ordu’nun Çambası Yaylası da rota üzerindeki bir başka cennet. Bu eşsiz güzellik temiz havası ve muhteşem manzarası ile ünlü. Kendine has Karadeniz lezzetlerini keşfetmek için de güzel bir adres

7. Bolu - Yedigöller Yolu

Roadtrip-6

Doğa ile iç içe bir yolculuk yapmak isteyenlere bir diğer önerimiz de Bolu-Yedigöller rotası. Bolu’nun doğal güzelliklerinin keşfedildiği bir başlangıcın ardından Yedigöller’de mola verip bol bol fotoğraf çekebilirsiniz. Yedi farklı gölden oluşan bu huzurlu doğa parçasından ayrılmak istemeyeceksiniz. Tabi yüksek sezonda ve haftasonu gitmediyseniz.

Daha sonra rotanızı Gölcük Yaylası’na çevirebilirsiniz. Tüm yaylalar gibi Gölcük de temiz ve serin havası ile ünlü. Bunaltıcı bir sıcakta yolculuk yapıyorsanız burası tam ihtiyacınız olan şey. 

Yolculuğunuzu yine bir gölde sonlandırıp, Bolu’nun en turistik destinasyonlarından olan Abant’ı ziyaret etmek güzel bir deneyim olacaktır. Eğer vaktiniz varsa bir sandal kiralayıp gölde kendinize unutulmaz bir deneyim ısmarlayabilirsiniz.

Kemer-00
Kültür Seyahat

Kemer Gezilecek Yerler

Olimpos Antik Kenti'nden Yanartaş'a, Göynük Kanyonu'ndan Teleferik'e kadar güneyin parlayan yıldızı Kemer, bu yaz da seyahatlerin…

Devamını Oku
manavgat-0
Kültür Seyahat

Manavgat'ta Ne Yenir, Nerede Kalınır

Antalya, gezilip görülecek yerleri ve mutfağı ile Türkiye'nin en zengin bölgelerinden bir tanesi. Manavgat'ta kendinize armağan edeceğiniz…

Devamını Oku
Balayı Otelleri-0
Kültür Seyahat

Akdeniz'in En Güzel Balayı Otelleri

Sevdiğinizle baş başa bir balayı, yüzükleri taktıktan sonra uzun bir süre aklınızdan çıkmayacak güzellikte olmalı. Özel olmalı, romantik olmalı, en…

Devamını Oku