Kültür Seyahat

19 Şubat 2024

Yüksek lisans eğitimi, lisans sonrasında insanların kendi alanlarında uzmanlaşmalarına ve akademik anlamda yeni olanaklar kazanmasına yardımcı olan bir eğitim sürecidir. Yüksek lisans ülkemizde olduğu gibi Avrupa’da da son derece yaygındır ve hemen hemen her üniversitede vardır. Yurtdışında yüksek lisans seçeneklerini değerlendirmek isteyen adaylar ise hangi ülkenin üniversitesinde daha iyi eğitim alabileceklerini araştırıyor. 

Dünyaca ünlü Avrupa üniversitelerinde pek çok prestijli program var. Ancak bu programlara yerleşmek için kriterler de bulunuyor. Bu kriterler üniversiteden üniversiteye farklılık gösterse de genel anlamda standart bir prosedür olduğunu da söylemek mümkün. Avrupa’da en iyi yüksek lisans okullarına göz atmadan önce bu yüksek lisans programlarına girmek için gereken ön koşulları bilmek gerekecektir. 

Avrupa'da yüksek lisans-1

Avrupa’da Yüksek Lisans Yapmak İçin Gereken Şartlar

  • Avrupa’da yüksek lisans yapabilmek için öncelikle 4 yıllık öğretim veren üniversitelerin birinden mezun olmak gerekir.
  • Adayın transkripti de Avrupa’da yüksek lisans yapabilmek için önemli kriterlerden bir tanesi. Genellikle üniversiteler kabul için 4 üzerinden 3 gibi bir ortalama istiyorlar. Ancak yine de üniversitenin online sayfalarını ziyaret ederek bu konuda net bilgi sahibi olmak mümkündür. 
  • Mezun olunan okulun verdiği diplomanın YÖK tarafından geçerli olması gerekir. Aksi halde bir denklik söz konusu olmayacaktır. 
  • Avrupa’da yüksek lisans yapabilmek için dil şartı da aranmaktadır. İngilizce, İtalyanca, Amanca, Fransızca dillerinin en az birinden yeterlilik gerekir. Bunun için ise aday IELTS, TOEFL, DELF, DALF gibi sınavlara girerek üniversitenin istediği puan barajını aşmak durumundadır. 
  • Neden bu programın belirlendiği, amacın ne olduğu, program bitirince ne gibi hedeflerin olduğuna ilişkin bir motivasyon mektubu yazılmalıdır. 
  • Referans mektupları da yüksek lisansa kabul edilmek için önemli bir kriterdir. Akademik danışmanlardan ya da işyerinden 2 referans mektubu alınması beklenir.
  • Her üniversitenin belirli bir başvuru ücreti vardır. Bunun yatırılması ve vize işlemlerinin de yapılması gerekir. 
  • Ayrıca her üniversite bu koşullara ek ekstra bazı taleplerde bulunabilir. Her üniversitenin kabul şartı farklı olabileceğinden hem başvuru tarihleri hem de yeterlik için istenen koşulların takibi yapılmalıdır. 
Avrupa'da yüksek lisans-2

Avrupa’da Yüksek Lisans İçin Öğrenci Alan Ülkeler

Eğer Avrupa’da yüksek lisans yapılacak ise her bakımdan en ideal ülkeyi seçmek gerekir. Bunun için ülkenin konumu, yaşam tarzı, ekonomik durumu, üniversitenin statüsü gibi durumlar önceden iyi bir şekilde araştırılmalıdır. İşte Avrupa’da yüksek lisans yapılabilecek ülkeler:

İngiltere

Birleşik Krallık dünyanın en ünlü ve başarılı üniversitelerine ev sahipliği yapıyor. Cambridge, Oxford gibi prestijli üniversiteler her yıl belirli bir baraj kapsamında yüksek lisans öğrencilerini kabul ediyor. İngiltere, ülkemizden bu anlamda yoğun talep gören üniversitelere sahip.

Almanya

Avrupa’nın en büyük ekonomisine sahip ülkelerden bir tanesi olan Almanya’da pek çok farklı üniversite yurtdışından yüksek lisans öğrencisi kabul ediyor. Almanya ücretli yanı sıra ücretsiz yüksek lisans yapma fırsatları da sunan bir ülke. Bu nedenle yoğun bir ilgi görüyor. 

Fransa

Özellikle sanat, işletme ve mühendislik gibi alanlarda pek çok kaliteli programa sahip Fransa üniversiteleri de belirli bir kontenjanda yurt dışından öğrenci kabul ediliyor. Fransa, Avrupa’nın en iyi eğitim sistemlerinden bir tanesine sahip olduğundan ülkeye ilgi öğrenciler arasında epey fazla. 

Hollanda

Uluslararası öğrenciler için son derece cazip bir ülke olan Hollanda’da İngilizce dilinde eğitim veren pek çok okul bulunuyor. Belirli koşulları ve dil şartlarını yerine getiren öğrenciler Hollanda’da farklı branşlarda yüksek lisans yapabiliyor. 

İsviçre

Dünyada nam salmış ETH Zürih ve EPFL gibi araştırma üniversitelerine ev sahipliği yapan İsviçre de tam bir bilim yuvası. Ülke, fen bilimleri ya da sosyal bilimleri dallarından yüksek lisans yapmak isteyenler için son derece cazip seçenekler sunuyor.

Avrupa'da yüksek lisans-3

İtalya

Moda, tasarım ve sanat denildiği zaman Avrupa’da ilk akla gelen ülke hiç şüphesiz İtalya. Zengin kültürü ve tarihi ile ziyaret edenler büyüleyen bu ülkede yüksek lisans yapmak son derece büyük bir ayrıcalık. Özellikle sanat alanlarında çok fazla seçenek söz konusu. 

İsveç

Dünyanın en refah ülkelerinin başında gelen İsveç ücretsiz yüksek lisans programları ile dikkatleri çeken bir ülke. Bu nedenle son yıllarda uluslararası öğrenimde en çok öne çıkan Kuzey ülkelerinden bir tanesi. Ülke, farklı alanlarda yüksek lisans programları sunan üniversitelere sahip.

İspanya

En sıcak Akdeniz ülkelerinden bir tanesi olan İspanya eğitim öğretim açısından da son derece donanımlı bir ülke. İşletmeden mühendisliğe sanattan mimarlığa kadar pek çok alanda sayısız yüksek lisans programı bulunuyor.  

Danimarka

Yüksek yaşam standartları ile öğrencilerin en çok ilgi gösterdiği ülkelerden bir tanesi de Danimarka. Danimarka da ücretsiz yüksek lisans imkânı sunduğundan mutlaka radarınızda olması gereken bir ülke. 

Finlandiya

Kusursuz eğitim sistemi ve donanımlı akademisyenlerle dolu okulları ile Finlandiya yüksek lisans için başka bir ideal seçenek. Araştırma tesisler ve öğrencilerin uygulama yapabilecekleri laboratuvarları ile Finlandiya üniversiteleri geniş imkânları ile öne çıkıyor. 

Avrupa'da yüksek lisans-4

Dünyanın en güzel üniversite kampüslerini anlattığımız yazı da üniversite seçiminde belirleyici olabilir. Yazımıza ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Avrupa’da Yüksek Lisans Üniversite Seçimi Nasıl Olmalı?

Yüksek lisans için okul seçerken pek çok noktayı gözden geçirmek gerekir. Bunlardan en önemlisi eğitim dili. Ayrıca program içeriği, üniversitenin dünya sıralamasındaki yeri, eğitim ücretleri, kariyer imkânları gibi detaylar da yüksek lisans için okul seçerken önemlidir. Her biri son derece donanımlı ve çeşitli fırsatlar sunan Avrupa okullarını özellikle kendi sayfalarından araştırarak en doğru kararı vermek mümkün olacaktır. 

Liverpool-0
Kültür Seyahat

Efsane Grup The Beatles'ın İzinde: Liverpool

Tarihi ve kültürel zenginlikleriyle ünlü bir şehir olmanın ötesinde The Beatles'ın doğduğu yer olarak da bilinen Liverpool, her yıl binlerce…

Devamını Oku
Oxford-0
Kültür Seyahat

Dünyanın En Güzel Üniversite Kampüsleri

Eğitim kalitesi kadar olmasa da öğrencilerin seçimlerinde üniversitenin kampüs ortamı büyük rol oynuyor. Biz de sizler için kampüsleri ile dünyanın…

Devamını Oku
Asgari ücretler-0
İyi Yaşam

Yurtdışındaki Asgari Ücretler

Asgari ücret, o ülkedeki yaşam standardına işaret eden en önemli göstergelerden. Dünyada durum nasıl, hangi ülke vatandaşlarına ne kadar asgari ücret…

Devamını Oku