Kültür Seyahat

20 Ocak 2024

Köprüler işlevsel olarak pek çok medeniyet açısından önemli görülen mimari yapılardı. Bu sebeple köprülerin yapımına ayrı bir özen gösterildiği tarih kitaplarında sıklıkla yer almaktadır. Köprüler iki yeri birbirine bağlayan yapılar olmakla beraber insanların duygularına hitap eden ayrı bir yeri de vardır. Pek çok türküye, şarkıya konu olmuş köprüler bunun en açık örneğidir. Bazı köprülerin acıklı hikâyeleri bile vardır. Bu nedenle bizlere miras pek çok destan ve hikâyelerde de köprüler önemli bir yer teşkil eder. 

Hal böyleyken biz de ülkemizde hem yerli hem de yabancı turistler tarafından en sık ziyaret edilen tarihi köprüleri listeleyelim istedik. İşte Türkiye’nin önemli tarihi köprüleri.

Taş Köprü (Adana)

Tarihimiz açısından da önemli bir yerde duran Taş Köprü, Seyhan ve Yüreğir ilçelerini birbirine bağlıyor. Geçmişi Roma dönemine kadar uzanan bu tarihi köprü aynı zamanda bazı kaynaklarda tarihin en eski köprüsü olarak geçmektedir. Bu köprünün çok eskiden iki girişinde de kale kapısı varmış. Ancak şu anda o kapıları göremiyoruz. Aslında 21 tane gözü olan bu köprünün nehir ıslahı sırasında 7 tanesi toprak altında kalmış. 2007 senesinde köprü trafiğe kapatılmış ve o zamandan beri pek çok kültürel aktivitelere ev sahipliği yapıyor. 

Adana köprü

Belkıs Köprüsü (Antalya)

Antalya, Serik ilçesinde bulunan bu köprünün tarihi M.S. 4. yüzyıla kadar dayanıyor. Her ne kadar Roma döneminde depremler neticesinde ağır hasarlar alsa da Selçuklular kalıntılar üzerine yeni bir köprü inşa ederek bugüne kadar gelmesine olanak sağlamışlar. Bu tarihi köprünün uzunluğu 220 metre. Genişliği ise 3,5 metre ile 6,5 metre arasında değişkenlik gösteriyor. Bu köprü de trafiğe kapalı olduğundan pek çok insan köprüyü rahatlıkla ziyaret edebiliyor. 

Uzun Köprü (Edirne)

Ergene Köprüsü olarak da bilinen bu köprü Ergene Nehri üzerinde yer alıyor. Edirne’nin uzun köprü ilçesinde bulunan bu tarihi köprü 1427-1443 yılları arasında Sultan 2. Murat döneminde inşa edilmiş. Uzunluğu 1270 metre, genişliği 6,8 metre olan bu görkemli köprü ayrıca Osmanlı mimarisinin de izlerini taşıyor. Köprünün taşa ayakları arasında bulunan gül, kuş, aslan, fil figürleri oldukça dikkat çekici. 2015 yılında UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi’nde yer alan köprüden ağır vasıtaların geçişleri de yasaklanmış.

Edirne köprü

Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü (İstanbul)

İstanbul’un Büyükçekmece ilçesinde bulunan bu köprü Büyükçekmece Gölü ile denizin birleştiği noktada yer alıyor. Kanuni Sultan Süleyman’ın emriyle yapımına başlanan köprüyü padişahın vefat etmesi üzerine oğlu 2. Selim zamanında tamamlanmış. Mimar Sinan tarafından inşa edilen köprü toplamda 28 kemerden oluşuyor. 636 metre uzunluğa ve 7,17 metre de genişliğe sahip.

Irgandı Köprüsü (Bursa)

Bursa’nın Yıldızım ve Osmangazi ilçelerini bağlayan Irgandı Köprüsü 1442 yılında inşa edilmiş. Dünyanın dört çarşılı köprülerinden bir tanesidir. Köprüde bulunan pek çok dükkân köprüyü bir çarşı havasına büründürüyor. 300 metre uzunluğundaki köprü 11 metre genişliğinde. Tarihi köprü 1854 senesinde meydana gelen büyük depremde hasar görmüş. Sonrasında Kurtuluş Savaşı esnasında Yunan ordusu tarafından da bombalanmış. Günümüzde restore edilmiş olup ziyaretçilere açık olan köprü tarihi anlamda büyük bir öneme sahip.

Malabadi Köprüsü (Diyarbakır)

Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde bulunan Malabadi Köprüsü, 40,86 metre açıklıkta bir kemere sahip. Bu sebeple dünyanın en geniş kemerli taş köprüsü olarak biliniyor. Köprünün inşası ise 1147 yılına dayanıyor. Köprüyü Artuklu Beyliği zamanında Timurtaş Bin-i İlgazi yaptırmış. 150 metre uzunluğa, 7 metre genişliğe sahip. Yapımında kalker taşı kullanılan köprü 12. yüzyıl Selçuklu Dönemi mimarisinin başyapıtlarından birisi olarak görülmekte. 

Dbakir köprü

Bayramören Köprüsü (Çankırı)

Çankırı’nın Bayramören ilçesinde yer alan bu tarihi köprü Melan Çayı üzerinden geçiyor. Köprü oldukça köklü bir geçmişe sahip. Kesme taş üzerine iki kerestenin üst üste yerleştirilmesi ile yapılan bu köprü görenleri kendisine hayran bırakan nitelikte. Köprünün 250 yıllık bir geçmiş olduğunu düşünülüyor. Kesme taş dışında her yeri ahşaptan yapılmış. 2002 senesinde restore edilen köprü günümüzde hala sapasağlam durmaktadır. 

Çobandede Köprüsü (Erzurum)

1298 yılında İlhanlılar tarafından yaptırılmış olan bu köprü Aras Nehri üzerindedir. Hem Selçuklu hem de İlhanlı tarzını en iyi şekilde yansıtan köprü Erzurum‘un Köprüköy ilçesinde yer alıyor. Zamanında 7 kemer gözü varmış ancak nehirdeki taşkınlıklar sebebiyle 6 gözü kalmış. Yapımında gri, siyah ve kırmızı kesme taşlar kullanılmış. Uzunluğu ise 128 metre. Zaman içerisinde pek çok düzenleme çalışması yapılmış olan köprü en son 2011 senesinde elden geçirilmiş. 

Çifte Köprü – Artvin

İki adet bitişik sivri kemerli yapısı ile dikkat çeken bu köprü Artvin’in Arhavi ilçesinde bulunuyor. Kamilat ve Soğucak nehirlerinin üzerinde uzanan köprünün 18. Yüzyılda, Osmanlı İmparatorluğu dönemine dayandığı sanılıyor. Görüntüsü ile de kendisine hayran bırakan bu köprü birbirini tamamlayan tam daire biçiminde görülüyor. Şu anda sadece yayaların kullanımına izin veriliyor. Köprünün uzunluğu 36 metre iken genişliği 2,8 metre. En son 2003 senesinde restore edilen köprü günümüzde gezginlerin ilgisi ile karşılaşmaya devam ediyor. 

Artvin köprü
Mezopotamya Ekspresi-0
Kültür Seyahat

En Yeni Turistik Trenimiz: Mezopotamya Ekspresi

Uzun zamandır merakla beklenen Mezopotamya Ekspresi ilk turunu 19 Nisan’da tamamladı. Bu yepyeni turistik trenimizle ilgili tüm soruların yanıtları…

Devamını Oku
Diyarbakır-0
Kültür Seyahat

Diyarbakır'ın Görülmesi Gereken Tarihi Yerleri

Kökleri Asurlar’dan Osmanlı’ya dek uzanan 9 bin yıllık geçmişiyle Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki en eski ve en büyük illerden biri olan Diyarbakır;…

Devamını Oku
köprüler-0
Kültür Seyahat

Türkiye'nin Tarihi Köprüleri

Türkiye'nin tarihi köprülerini keşfetmek ister misiniz? Birçok açıdan büyük öneme sahip bu köprülere daha yakından bakalım ve hepsini isim isim…

Devamını Oku