Yeme İçme

4 Ekim 2021
Güncelleme Tarihi: 18 Haziran 2022

Roma deyince akla ilk gelenlerden birisi de muhteşem İtalyan lezzetleridir. Pizzasından dondurmasına, makarnasından şarabına kadar dolu dolu bir mutfağa sahiptir Roma. Sokak atıştırmalıklarının yanında lüks restoranlarda da keyifli vakit geçirebileceğiniz şehirde, gelin birbirinden şahane lezzetlere göz atalım.

Vazgeçilemez Lezzet: İtalyan Pizzası

‘İtalya’ lafı geçince ‘Pizza’ ya da ‘Pizza’ deyince ‘İtalya’, muhteşem birlikteliği anlatan iki kelimedir. İster Roma’nın masalımsı sokaklarını gezerken elinizde iki parça pizzayı aparatif olarak atıştırın ya da akşam yemeğinde bir kadeh eşliğinde bir restoranda leziz pizzaların tadına bakın. Roma’da pizza, yenilmezse olmazlardan. Özel hamurları ile ponçini mantarlısından ton balıklısına kadar İtalyan peynirli pizzaların tadına bakmadan Roma’dan asla dönmeyin.

1

Adı Üstünde: Roma Dondurması

İtalya’nın ünlü şehri Roma’nın ünlüsü Roma dondurması, bu büyülü şehre gelmişken, kesinlikle tadılması gerekenlerden. Çileklisinden kurabiyelisine, gül ve lavantalı aromalısından siyah pirinç ya da gül yapraklı soslarla süslenen farklı dondurma çeşitlerinden denemeye hazır olun. Tereyağı, süt ya da krema ile şenlendirilen bu enfes dondurmalardan mutlaka deneyin.

Sokaklardan Gelen Mis Koku: İtalyan Kahvesi

Roma’nın sokaklarında dolanırken kendinizi, bir kahve dükkanında bulmanız an meselesi. Çünkü daracık sokakları saran kahve kokusu, sizi kendisine çekmeyi mutlaka başaracaktır. Özellikle damağınızda eşsiz bir tat bırakacak olan Cappuccino’yu mutlaka ama mutlaka denemelisiniz. Ayrıca ister küçük shot ister duble shot olarak içilsin, çok kaynar vaziyette servis edilmeyen Espresso da otantik bir kahve deneyimi için denemeniz gerekenlerden.

Farklı Bir Aşk: İtalyan Makarnası

Roma ve makarna arasında bitmeyen bir bağ vardır. Ne İtalya makarnasız, ne de makarna anavatanı olmadan yapabilir. Un, yumurta, zeytinyağı, su ve tuzun birlikteliğinden doğan makarna, bölgelere göre şekil olarak değişkenlik gösterse de ince ya da kalın enli olan şerit makarna, Roma’nın en ünlülerinden. İtalyan makarnasını, bir de domates, sarımsak, soğan, zeytinyağı ve fesleğenden oluşan marinara denilen baharatlı sos ile deneyin. Son olarak parmesan ile taçlandırmayı ihmal etmeyin.

Yıllanmış ya da Tütsülenmiş Güzellikler: İtalyan Peyniri

Eski Romalılar, yıllandırarak ya da tütsü yaparak birçok peynir çeşidi geliştirmeyi başarmıştır. Örneğin Parmesan peynirsiz bir İtalyan makarnası ya da salatası düşünülemez. Ya da güne güzel bir başlangıçta ve akşam yemeklerinde aperatif olarak Mozzarella peyniri olmayan bir menü de kesinlikle eksik kalacaktır. ‘Mavi damarlı peynir’ olarak bilinen Gorgonzola ise sağlam lezzeti ile akıllarda kalmayı başaran cinsten bir peynirdir. Koyun sütüyle hazırlanan sert ve tuzlu tadıyla baş döndüren Pecorino Romano peyniri, ızgaraların vazgeçilmesidir.

4

Roma’nın Meşhuru: Suppli

Roma mutfağının geleneksel tatlarından biri olan Suppli, domates sosu ve pirinç eşliğinde hazırlanır. Yuvarlak toplar halindeki Suppli, şehrin en ünlü sokak lezzetlerindendir. Bu küçük kroketler, dana eti ve mozarella peyniri ile doldurulunca da inanılmaz bir lezzete kavuşur. Büyülü şehirde, Suppli toplarını denemeden asla geri dönmeyin.

Tatlının En Yumuşak Hali: Tiramisu

Kedidili sünger kurabiyelerinden yapılan bu meşhur İtalyan tatlısı, espresso ve rom ile tatlandırılmıştır. Mascarpone peyniri ve kakao ile üstü kaplanan Tiramisu, Roma’da ağzınızı tatlandıracak bir güce sahip. Roma’da çok gezdiniz ve yoruldunuz, biraz enerji almanın vakti geldiyse, renkli bir pastanede bir kahve ve bir tiramisu molasını asla es geçmeyin.

Bir Yudum Güzellik: Beyaz ve Kırmızı Şaraplar

Eski Romalılardan kalan bir alışkanlıktır İtalya’da şarap içmek. Kırmızı ve beyaz üzümlerden üretilen enfes şaraplardan mutlaka denemelisiniz. Toskana’da bulunan Apenin Dağları’ndan gelip Roma’ya kadar ulaşan Tiber Nehri’nde bir tekne turu yaparken muhteşem şaraplardan tadın, nerede olduğunuzu ve zamanı bir süreliğine unutmaya hazır olun. Dilerseniz Roma’nın kırsal kesimlerinde bulunan şarap üretim yerlerinde bizzat tadarak başka diyarları keşfetmenin mutluluğunu yaşayın.

1
Yeme İçme

Roma'da Dondurma Yenecek En İyi Mekanlar

Dondurma denince nasıl ki akla ilk olarak Maraş geliyorsa dünyada ilk sırada yer alan adres ise şüphesiz Roma. İtalya’nın başkenti Roma aynı zamanda…

Devamını Oku
1
Yeme İçme

Roma'da Dondurma Yenecek En İyi Mekanlar

Dondurma denince nasıl ki akla ilk olarak Maraş geliyorsa dünyada ilk sırada yer alan adres ise şüphesiz Roma. İtalya’nın başkenti Roma aynı zamanda…

Devamını Oku
1
Kültür Seyahat

Lezzet ve Tarih Turu: Roma’da Mutlaka Yapman Gerekenler

Çılgın şehir Roma’yı scooterlar ile keşfetmek ya da şarap bağlarında tadım yapmak... Bu aktiviteleri yapmadan Roma'dan kesinlikle dönmeyin.

Devamını Oku