Kültür Seyahat

18 Nisan 2022
Güncelleme Tarihi: 17 Mayıs 2023

Kapsül Otel Nedir?

Bilim kurgu filmlerinden bir görünüm sunan kapsül oteller, Japonya’da ortaya çıkan en benzersiz konaklama türleri arasında yer alır. 1979 yılında Mimar Kisho Kurokawa tarafından “Capsule Inn Osaka” ismiyle Japonya Osakala’da açılan ilk kapsül otel konsepti, çoğunlukla iş adamlarına hitap ederken günümüzde artan ilgiden dolayı kadın misafirlere de hizmet vermektedir. Kapsül otellerde kadınlar ve erkekler için ayrı alan ve katlar bulunur.  

Bütçe dostu uyku alanları olan bu kapsül oteller, yabancı gezginler, iş seyahatinde olanlar, son treni kaçıran iş adamları, birkaç saat dinlenecek bir yere ihtiyacı olan insanlar, konser için şehre gelen ve konaklamadan tasarruf etmek isteyen gençler arasında oldukça popülerdir. Eşsiz bir deneyim sunan kapsül oteller günümüzde, ABD'den Singapur’a ve Vietnam'a kadar dünyanın her yerinde bulunmaktadır.

Kapsül-1

Kapsül Otellerin Sağladığı Olanaklar

Kapsül oteller, standart olarak bir yatak boyutunda ve bir metre yüksekliğinde koridor boyunca bölmeler halinde düzgün bir şekilde yan yana, üst üste dizilir. Kapsülün içinde temel ihtiyaçlarınızı karşılayacak çarşaf, battaniye ve yastıklar, bir ışık, çalar saat, TV ve radyo ünitesi, elektrik prizi ve ücretsiz Wi-Fi internet bulunur. Mahremiyet için girişin önünde bir perde veya kapı kapatılabilir. Eşyalar genellikle otel tarafından sağlanan kilitli bir dolapta saklanır. Tuvalet ve duş gibi diğer olanaklar ortak kullanılır. Ayrıca bu otellerde restoran, otomat, çamaşırhane, dinlenme salonları, eğlence odaları, oyun ve manga odaları yer alır.

Kapsül Oteller Hakkında Bilmeniz Gereken Detaylar  

Konaklama kapasiteleri birbirinden farklı olan kapsül otellerde uygulanan prosedürler şu şekildedir:

  • En az 4 saat en fazla 17 saat konaklamaya izin verilir. Bir sonraki gün için kalmak isterseniz tekrar rezervasyon yaptırmanız gerekmektedir. Bununla birlikte birkaç gün konaklayabileceğiniz kapsül oteller de mevcuttur.
  • İlk olarak ayakkabılarınızı Japon tarzı terliklerle değiştirin ve seçtiğiniz dolaba koyun. Sonrasında dolabınızın anahtarını resepsiyonda bırakın.
  • Kapsül otele giriş yaparken ilk olarak size bir kapsül numarası ve eşyalarınızı koyabileceğiniz dolabın anahtarı verilir. Check-in işleminden sonra, değerli eşyalarınızı saklayabileceğiniz kişisel bir dolap için başka bir anahtar alacaksınız. Bu anahtar size verilen kapsül numarası ile aynıdır. Aynı zamanda, kapsül kapılarda kilit bulunmadığından dolayı değerli eşyalarınızı bu kişisel dolaplara koymanız tavsiye edilir.
  • Şampuan, sabun, havlu ve diğer hijyenik banyo malzemeleri otel tarafından sağlanır ve wc, duş alanları ayrı katta bulunur.
  • Çarşaf, battaniye ve yastık otel tarafından sağlanır.
  • Kapsül oteller, tek başınıza dinlenebileceğiniz veya arkadaşlarınızla vakit geçirebileceğiniz dinlenme alanları, restoran ve diğer eğlence alanları gibi olanaklar sunmaktadır.
  • Kapsül odaların içinde yemek yemek ve sigara içmek yasaktır.
  • Kapsülünüze giriş yaparken kapıyı kapatabilir veya bir perde çekmeniz gerekebilir.
  • Kapsül oteller, uzun süreli konaklamalar olarak tasarlanmadığı için genellikle gün içinde check- out yapmanızı ve otel içindeki tüm eşyalarınızı sizden çıkarmanızı ister. Check-out saati genellikle 10:00'dadır.

Kapsül-2

Kapsül Otel Fiyatları

Bütçe dostu kapsül otellerin fiyatı yaşa, tarza ve bulunduğu şehre göre değişkenlikler gösterebilir. Tokyo, Osaka ve Kyoto gibi büyük şehirlerdeki kapsül oteller, küçük şehirlerde yer alan kapsül otellerden biraz daha pahalı olabilir. Genel olarak fiyatlar bu ilginç ve eğlenceli kapsül otel deneyimini yaşamak ve bir gece konaklama yapmak için idealdir.

Dünyadan Kapsül Otel Örnekleri

Kapsül otelleri çoğunlukla Japonya’da toplu taşıma merkezlerinin yakınında ve büyük şehirlerinde bulabilirsiniz. Bu otellere kısaca göz atalım:

9 Hours Hotel, Tokyo- Japonya

9 Hours Otel, toplam 9 saat, bir saat banyo, yedi saat uyku ve bir saat giyinme/soyunma konseptinden yola çıkarak açılan en popüler kapsül oteldir. Geleneksel Japon misafirperverliği konseptinin uygulandığı bu kapsül otelin içinde minimalizmi yansıtan beyaz renkler siyah detayların üzerinde kullanılarak dikkat çekici tezat bir görüntü ortaya çıkarır. Kadın ve erkeklere göre ayrılan bölmelerin her biri özel asansörlere sahiptir. Diğer kapsül otellerden farklı olarak kapsüllerde tavan yüksekliği geniş bölmeler yer alır.

Capsule Hotel Astil Dotonbori, Osaka- Japonya

Capsule Hotel Astil Dotonbori, Osaka şehrinde keyifli bir konaklama deneyimi sunar. Bu kapsül otelin içinde temel ihtiyaçlarınızı karşılayacak şekilde tasarlanan 230 oda yer alır. Mükemmel hizmetiyle tanınan bu otelin kapsül odaları özgün geniş tasarıma sahiptir. Tüm odalarda büyük bir televizyon yer alır. Gelen tüm konuklara bir şişe maden suyu ikram edilir ve sınırlı bir süre için ekmek ve meyve suyundan oluşan ücretsiz bir kahvaltı sunulur.

Kapsül-3

Y's Cabin Osaka Namba, Osaka- Japonya

Sadece kadınlara özel olan bu kapsül otel, Osaka’nın merkezinde yer alır. Kadın misafirlerin keyifli bir konaklama geçirmelerini sağlamak için ilgi çekici birçok hizmet sunar. Kapsül odaların içinde soft renkler hakimdir. Her bölmede tuvalet ve kişisel eşyalar için kilitli dolaplar bulunmaktadır. Ev kıyafetlerinin yanı sıra banyo havluları ve yüz havluları, diş fırçaları, saç fırçaları, şampuanlar, saç kremleri, vücut sabunları, losyonlar, sütlü losyonlar, temizleme kremleri, yüz temizleme köpüğü ve jiletler bulunur.

UZ Hostel, Taipei- Tayvan

Tayvan’ın başkenti Taipei’de yer alan bu kapsül otel, uzay gemisine benzeyen iç mekanı ile Star Wars severlerin ilgisini çekmektedir. Ferah bir dinlenme alanına sahip otelde klimalı kapsül odaları, televizyon, bir çift terlik ve kullanışlı uluslararası şarj prizleri, ücretsiz Wi-Fi, bozuk parayla çalışan bir çamaşırhane ve otomat bulunur. Konuklara ayrıca kahve ve Amerikan tarzı kahvaltı servis edilir.

Gökyüzüne aşık bir masalcı: Hayao Miyazaki
Kültür Seyahat

Gökyüzüne Âşık Bir Masalcı: Hayao Miyazaki

Japonya’nın dünyaya hediye ettiği en önemli sanatçılardan biri olan Hayao Miyazaki, 50 yılık kariyeri boyunca onlarca filme imza atmış üretken bir…

Devamını Oku
Gökyüzüne aşık bir masalcı: Hayao Miyazaki
Kültür Seyahat

Gökyüzüne Âşık Bir Masalcı: Hayao Miyazaki

Japonya’nın dünyaya hediye ettiği en önemli sanatçılardan biri olan Hayao Miyazaki, 50 yılık kariyeri boyunca onlarca filme imza atmış üretken bir…

Devamını Oku
japonya
Kültür Seyahat

Japonya’nın Yeni Enerji Kaynağı: Jeotermal

Bugün dünyada en çok ihtiyaç duyulan şey elektrik. Evlerimizden iş yerlerine her şey elektriğe ihtiyaç duyuyor. En çok elektrik üretiminin ve…

Devamını Oku