Kültür Seyahat

15 Mart 2024

Beyaz Zambaklar Ülkesi Finlandiya'nın doğasının güzelliği ve tertemiz havası yılın hangi döneminde giderseniz gidin kendinizi mutlu ve rahat hissetmenizi sağlayacaktır. 

Finland

Güzel göllerin adeta serpiştirildiği geniş ormanlık alanlar burayı yürüyüş, kano ve tekne turu için mükemmel bir yer haline getiriyor. Buna ek olarak ülkenin güneyi çok sayıda canlı şehre ev sahipliği yapıyor. Bunların en önemlisi ülkenin başkenti ve müziği ve tasarımıyla dünya çapında tanınan son teknolojiye sahip bir şehir olan Helsinki'dir. Ancak Finlandiya'yı sadece Helsinki’yi ziyaret edip evlerini görerek bitiremeyiz. İşte Finlandiya’da yapabileceğiniz en çekici aktiviteler.

Rovaniemi'de gerçek Noel Baba ile tanışma fırsatı

Kimsenin size Noel Baba'nın var olmadığını söylemesine izin vermeyin. Bu doğru ve kendisi Finlandiya'da yaşıyor! Daha anlaşılır olmak gerekirse Noel Baba’yı Finlandiya'nın en kuzey eyaleti Laponya'da, Kuzey Kutup Dairesi'nin sadece 6 kilometre güneyinde bulunan Rovaniemi şehrinde bulabilirsiniz. Noel Baba yılın herhangi bir gününde ziyaret edilebilir, ancak en iyi deneyim elbette Noel tatilidir. Sizi doğrudan Noel Baba'nın evine götürecek olan Rovaniemi'den Santa's Express servis otobüsü ile seyahat etmeyi seçebilirsiniz. Üstelik Rovaniemi'ye direkt uçuşunuz varsa Noel Baba Köyü havalimanına sadece üç kilometre uzaklıkta olduğundan oraya çok kısa sürede ulaşabilirsiniz.

Lapland

Ren geyiği kızağını sürün

Noel Baba’dan bahsetmişken onun ren geyiklerinden bahsetmeden de olmaz. Ren geyiği Finlandiya'da o kadar yaygındır ki bizim ülkenin aksine sokakta bir kediden ziyade bir ren geyiğiyle karşılaşma olasılığınız daha yüksektir. Ancak Finlandiya'nın kuzeyine doğru ilerlerseniz ren geyikleriyle karşılaşma olasılığınız gittikçe artar. Lapland ren geyiğinin resmi evidir çünkü bildiğimiz gibi Noel Baba tatil sezonunda onlarsız pek de bir şey yapamaz. Ren geyiği kızağı gezileri seçtiğiniz rotaya bağlı olarak genellikle 10 dakikadan birkaç saate kadar sürer ve çok hızlı koşmamaları için eğitildikleri için her yaştan insana uygundur.

UNESCO Dünya Mirası Alanları’ndan birini ziyaret etme şansı

Tüm ülkede yalnızca yedi UNESCO Dünya Mirası Alanı bulunuyor fakat buraları kesinlikle görülmeye değer yerler. Örneğin, yıldız şeklindeki bir deniz kalesi olan Suomenlinna'yı ziyaret edebilirsiniz. Bu kale, 200 binadan ve 6 kilometrelik savunma duvarlarından oluşuyor ve ayrıca 6 adaya da yayılıyor. Suomenlinna'nın en bilinen sembolü ise bazıları her iki Dünya Savaşı’nda da kullanılmış olan topları. Ayrıca Kral Kapısı önünde mutlaka fotoğraf çektirmeli ve ünlü Suomenlinna Tüneli'nde yürüyüş yapmalısınız.

Suomenlinna

 Finlandiya'nın 188.000 gölünden birine atlayın

Birleşmiş Milletler'e göre Finlandiya'nın dünyanın en temiz suyuna sahip olduğunu biliyor muydunuz? Finlandiya'nın dünyadaki diğer ülkelerden daha fazla göle sahip olduğu gerçeğini de düşündüğünüzde bu hiç de şaşırtıcı değil. Dahası, Lakeland olarak adlandırılan bölgenin sahip olduğu çevrenin geliştirilmesine aktif olarak yatırım yapıyorlar. Göller bölgenin yaklaşık %25'ini kaplar ve en büyüğü 4400 m2 yüzey alanıyla Saimaa Gölü'dür. Finliler göllerde yüzmeyi o kadar çok seviyorlar ki kış bile onları göle girmekten alıkoyamıyor. Prosedür şu şekildedir: Önce bir kulübedeki saunada terlersiniz, ardından koşarken kendinizi neredeyse donmuş bir göle atarsınız. Bu basit bir girişim değil ama buna cesaretin var mı?

Kauppahalli’de dolaşın

Finlandiya'nın ünlü pazarlarından birine ya da onların deyimiyle "kauppahalli"ye uğramadan Finlandiya'yı ziyaret etmek ayıp olur. Bir ülkenin kültürü hakkında midenizden daha fazlasını öğrenmenin daha iyi bir yolu var mı? En eski ve en çok ziyaret edilen kapalı çarşı 100 yılı aşkın bir geçmişe sahip olan Helsinki'deki Hakaniemi Pazarı'dır. Pulla veya Runebergin gibi geleneksel tatlıların bulunduğu fırınlardan, arkadaşlarınız ve aileniz için el yapımı hediyeler bulabileceğiniz hediyelik eşya dükkânlarına kadar neredeyse 70 farklı mağaza bulunur. 

kauppahalli

Aurora Borealis'in güzelliğine hayran kalın

Finlandiya Laponyası'nda yılda neredeyse 200 gece muhteşem Aurora Borealis yani Kuzey Işıkları’nı görebilirsiniz. Zaten bildiğiniz gibi Aurora Borealis, gökyüzünde manyetik kutupların yakınında meydana gelen bir olgudur. Yani Kutup Dairesi'ne yakın yerlerden birini ziyaret ettiğinizde Aurora Polaris'e şahit olacaksınız. Bazı Finlandiya acenteleri Asgard ve Valhalla'da Kuzey Işıkları turları düzenlemektedir. Kutup ışıkları avı genellikle 4-5 saat sürer. Sizde geri kalan zamanda saunalı bir kır evinde dinlenebilirsiniz. 

Porvoo kasabasında Orta Çağ'a geri dönün

Porvoo ülkenin güney kıyısında kalan bir şehirdir ve aynı zamanda Finlandiya'nın altı ortaçağ şehrinden biridir. Aslında burası 13. yüzyılda kurulduğundan bu yana Finlandiya'nın en eski şehirlerinden biri olma özelliği taşıyor. Porvoo, başkentten arabayla sadece 1 saat uzaklıkta olması ve rengârenk evleri sayesinde ülkenin en güzel şehirlerinden biri olarak kabul edilmesi nedeniyle Helsinki'den harika bir günlük gezi rotası niteliğinde. Buraya gelmişken hatıra olarak hediyelik eşya da alayım diyorsanız tren istasyonunun yakınındaki dükkânları ziyaret edebilirsiniz. Çok popüler bir cazibe merkezi olan Bebek ve Oyuncak Müzesi, sergilenen 1000'den fazla oyuncak bebekle hem çocuklar hem de yetişkinler için eğlenceli bir aktivitedir.

Porvoo
Finlandiya Beyaz Zambaklar Ülkesi
Kültür Seyahat

Beyaz Zambakların İzinde: Finlandiya

Beyaz Zambaklar Ülkesi Finlandiya'nın doğasının güzelliği ve tertemiz havası yılın hangi döneminde giderseniz gidin kendinizi mutlu ve rahat…

Devamını Oku
Finlandiya Mutlu İnsanlar-0
Kültür Seyahat

Finlandiya: Dünyanın En Mutlu Ülkesi

İskandinav ülkeleri arasında doğal güzellikleri kadar refah seviyesi ile de öne çıkan ülkelerden Finlandiya, tatil için kuzeyi tercih edenlere…

Devamını Oku
Finlandiya Beyaz Zambaklar Ülkesi
Kültür Seyahat

Beyaz Zambakların İzinde: Finlandiya

Beyaz Zambaklar Ülkesi Finlandiya'nın doğasının güzelliği ve tertemiz havası yılın hangi döneminde giderseniz gidin kendinizi mutlu ve rahat…

Devamını Oku