Kültür Seyahat

31 Ocak 2024

Kış ayları geldiğinde ekstrem kış sporu tutkunları da birer birer kendisini belli etmeye başlıyor. Özellikle bu sporun yapıldığı bölgelere ve noktalara akın akın ziyaretçi gelmeye başlıyor. Bu anlamda kış aylarının adrenalin tutkunları için hiç şüphesiz ayrı bir yeri var. Adı üstünde yüksek risk içeren bu spor aynı zamanda yüksek ödülü ile de dikkat çeker. Ekstrem kış sporlarını yüksek hız ve tehlike içeren adrenalin yüklü sporlar olarak tanımlayabiliriz. Bu yazımızda ekstrem sporlar nelerdir, nerelerde nasıl yapılır gibi soruların cevaplarını veriyoruz.

Extreme Kış Sporları Nelerdir?

Kayak

Hiç şüphesiz kış sporu denilince ilk akla gelen kayaktır. Kar üzerinde yapılan bu spor hareket etmek sureti ile eğimli arazide sağlı sollu ilerleme ile gerçekleştirilir. Kış sporları arasında en popüler olan kayak farklı şekillerde de yapılabilir.

Snowboard

Snowboard

Kayaktan bir tık farklı olarak snowboard, bir tahta üzerinde gerçekleştirilir. Snowboard yaparken kayma, durma, dolanma, yan durma gibi pek çok teknikler uygulanır. Snowboard biraz daha profesyonellik istediğinden konuya biraz daha hâkim olmak gerekir. 

Buz Pateni

Buz üzerinde yapılan ve en çok bilinen kış sporudur. Kış aylarında donmuş göller ya da su birikintileri üzerinde yapıldığı gibi kapalı alan ve tesislerde özel tahsis edilmiş sahalarda da bu spor yapılabiliyor. Buz üzerinde pek çok farklı akrobatik hareketin yapıldığı bu spor geçmişten günümüze küçük büyük herkesin en çok ilgi gösterdiği bir dal.

Buz Hokeyi

ice hockey

Buz üzerinde yapılan bir başka spor da buz hokeyidir. Buz hokeyi diğer dallardan farklı olarak takım halinde oynanan bir spordur. Oyuncular, ellerindeki sopayla küçük bir topu rakip ağlara atmayı dener. Rakip kalesine gol atan sayı kazanır. 

Kar Raftingi

Raftingin kar üzerinde yapıldığı bir spordur. Katılımcılar özel şişme botlar sayesinde kar üzerinde kayarak adrenalin dolu bir maceraya atılırlar. Kar raftingi de oldukça eğlenceli bir kış sporu olup her yıl yoğun bir ilgi görür. 

Kaya Tırmanışı

Oldukça tehlikeli ancak bir o kadar adrenalin dolu kış ekstrem sporlarından bir tanesi kaya tırmanışıdır. Kayalık yamaçlara tırmanırken çeşitli teknikler uygulanır. Tırmanış öncesinde özel giysiler giyilir ve teçhizatlar kişinin elbisesine bağlanır. Oldukça riskli olan bu spor gerekli tedbirler alındığında oldukça adrenalin yüklü bir aktiviteye dönüşebiliyor. 

climbing

Dağcılık

Kış aylarının en çok sevilen sporlarından bir tanesi dağa tırmanıştır. İster tek ister grup halinde yapılan bu sporda hedef, önceden belirlenen dağın zirvesine ulaşmaktır. Dağcılık ekipmanlarını yanına alan ekip rota dahilinde ilerler ve hedefe ulaştığında bayrak diker. 

Kar Motoru

Kar motoru kış sporlarının en sevilenlerinden bir tanesi. Kar üzerinde yapılan kar motosiklet yarışı hayli heyecanlı ve adrenalin doludur. Kar motosikleti kullanan katılımcılar birbirlerini geçmeye çalışır. Kar motoru diğer ekstrem kış sporlarına oranla daha güvenlidir. Hem amatör hem de profesyonel olarak yarışan katılımcılar vardır. 

Buz Tırmanışı

ice climbing

Buz tırmanışı da dağ tırmanışına benzer ancak burada tırmanılan yer donmuş şelale, buzul ve tepelerdir. Buz tırmanışı yüksek riskli bir spor olduğundan bir rehber ya da yardımcı dahilinde yapılması daha uygun olarak görülür. Daha önce pek çok kez buz tırmanışı yapmış olan profesyoneller gruplara eşlik etmekte ve bu heyecanlı yolculukta herhangi bir aksaklık olmaması adına tedbirler almaktadır.

En Popüler Extreme Kış Sporu Noktaları

Ekstrem kış sporlarını sıraladıktan sonra bu sporu kimler nerelerde yapıyor bunlardan da söz etmek gerekir. İşte ekstrem kış sporu yapabileceğiniz en popüler yerler:

Uludağ

Ülkemizin en popüler kayak merkezlerine ev sahipliği yapan Bursa Uludağ’a her sene ekstrem kış sporu yapmak isteyenler akın ediyor.

Palandöken

Erzurum Palandöken yine ekstrem kış sporları hayranlarının bir diğer tercihi. Palandöken, 3.125 metre yüksekliğinde bir dağ olduğundan burası kış sporları adına en özel yerlerden bir tanesidir. Ayrıca Palandöken’de buz hokeyi, kızak, snowboard gibi pek çok spor dalı yapılabiliyor. 

Erciyes

Kayseri’de bulunan Erciyes Dağı ülkemizin en yüksek dağlarından bir tanesi olup kış sporları için en ideal yerlerden bir tanesi. Buz pateninden kızağa, snowboarddan buz dansına kadar aklınıza gelebilecek her türlü ekstrem kış sporunu burada yapmak mümkün. 

Kartalkaya

Sarıkamış

Kars’ta bulunan Sarıkamış’ta ülkemizin en eski kayak merkezi bulunuyor. 2.225 metre yüksekliğindeki dağ her türlü ekstrem kış sporu için uygun. Her sene hem yerli hem de yabancı yüzlere kış sporu hayranı burada buluşuyor. 

Kartalkaya

Bolu’da bulunan Kartalkaya 2.200 metre yüksekliğinde bir dağ olup kış sporları adına en çok rağbet gören lokasyonlardan bir tanesidir. Burada da adrenalin dolu saatler geçirebilirsiniz. Buz hokeyi, kayak, buz pateni gibi kış sporları için oldukça uygundur. 

Davraz

Akdeniz Bölgesinde, Isparta ilinde yer alan Davraz Dağı özellikle sın yıllarda oldukça popüler hale geldi. 2.635 metre yüksekliğindeki Davraz Dağı her türlü kış sporunu yapmak için uygun. Davraz Kayak Merkezine ulaştığınızda buz hokeyi, buz pateni, kayak, snowboard gibi pek çok seçeneğin sizlere sunulduğunu görebilirsiniz. 

1
Kültür Seyahat

Yeni Yılı Karlar İçinde Karşılamak: Uludağ

Yeni yıl tüm dünyanın yeni başlangıçlar yapmak için sabırsızlıkla beklediği en önemli gün. Bu yeni başlangıçlara ise güzel bir kutlama yaparak girmek…

Devamını Oku
Extreme Kış Sporları-0
Kültür Seyahat

Extreme Kış Sporları Rehberi

Kış ayları geldiğinde ekstrem kış sporu tutkunları da birer birer kendisini belli etmeye başlıyor. Özellikle bu sporun yapıldığı bölgelere ve…

Devamını Oku
1
Kültür Seyahat

Yeni Yılı Karlar İçinde Karşılamak: Uludağ

Yeni yıl tüm dünyanın yeni başlangıçlar yapmak için sabırsızlıkla beklediği en önemli gün. Bu yeni başlangıçlara ise güzel bir kutlama yaparak girmek…

Devamını Oku