Kültür Seyahat

31 Ocak 2024

İran’ın başkenti Tahran 15 milyondan fazla nüfusuyla Orta Doğu’nun en kalabalık şehirleri arasındadır. Tahran’ı özel ve cazip kılan en önemli etken onun zengin tarihidir. Tahran Bin Bir Gece Masalları'nı aratmayan bir atmosfere sahiptir. Bu nedenle de yurt dışında çok fazla dikkat çeken bir şehirdir. Tahran’daki zengin kültürel yapılar, müzeler, cami ve sanat galerileri benzersizdir. Bu sebeple Orta Doğu’nun da en köklü en zengin kültürel miraslarına sahip olduğunu söylemek mümkündür. Tahran vizesiz gidilebilen bir yer olduğundan ülkemizden de pek çok turist Tahran’ı keşfetmek için her sene yollara düşüyor. Peki, Tahran’a nasıl gidilir, Tahran’da nereler görülmelidir? Hepsini tek tek anlatıyoruz.

Tahran city

Tahran Vize İstiyor Mu?

Öncelikle Tahran’ın vize muafiyetinde olan şehirler arasında olduğunu belirtmekte fayda olacaktır. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları vizesiz bir şekilde Tahran’a gidip gezilere, turlara katılabiliyor. Bunun için sadece seyahat dönüş tarihinin en az 6 ay geçerli olması gerekiyor. Aksi halde herhangi bir şekilde Tahran’a gitmek için bir engel yok.

Tahran’a Nasıl Gidilir?

Tahran’a gitmek ülkemizden oldukça kolay. Çünkü tek ve aktarmasız uçuşlar mevcut. Toplamda 2 saat kadar bir uçuş süresiyle başkente varmak mümkün oluyor. İstanbul yanı sıra Ankara ve İzmir’den de Tahran’a uçuşlar bulunuyor. 

Tahran’da Görülmesi Gereken Yerler

İran’ın başkenti olan Tahran’da sizleri büyük bir kültürel zenginlik bekliyor. Bu nedenle gitmeden önce iyi bir araştırma yapmak ve program çıkartmak gezinizi daha planlı yapmanız açısından faydalı olabilir. Bizler sizlere Tahran’da mutlaka görmenizi önerdiğimiz yerleri tek tek yazıyoruz. Programınıza dahil etmek istediğiniz yerleri yazımızı okuyarak çıkarabilir ve arzu ettiğiniz yerleri görebilirsiniz. İşte Tahran’ın en meşhur ve mutlaka görülmesi gereken yerleri.

Gülistan Sarayı

Şehrin en önemli yapısı hiç kuşkusuz Gülistan Sarayı. 16. yüzyılda inşa edilmiş olan bu yapı İran şahlarının yüzyıllardır ikametgâhı olmuş. Gülistan Sarayı üç bölümden oluşuyor. Bunlardan kış sarayı İran’ın zengin tarihini gözler önüne seren mozaikler, heykeller ve fresklere sahip. Yaz sarayı ise 18. yüzyılda inşa edilmiş ve sarayın en büyük bölümüne sahip. Bu bölümde İran’ın geçmişten günümüze gelen geleneksel mimarisinin en güzel örneklerini görebilirsiniz. Bahar sarayı ise 19. yüzyılda inşa edilmiş ve aralarındaki en yeni olan bölümdür. Bu bölümde daha çok yakın tarihli modern mimari örneklerini görmek mümkündür.

gulistan palace

Ulusal Mücevher Müzesi

Tahran’ın merkezinde yer alan ve turistlerin en çok ilgi gösterdiği noktalardan bir tanesi olan Ulusal Mücevher Müzesi birbirinden farklı ve değerli mücevherlere ev sahipliği yapıyor. Müzede geçmişten günümüze kadar gelmiş İran’ın en değerli parçaları, mücevherleri sergileniyor. Ulusal Mücevher Müzesi Tahran seyahatinizde mutlaka görmek isteyebileceğiniz yerlerden sadece bir tanesi.

Tahran Çarşısı

Dünyaca ünlü Tahran Çarşısı şehrin tam merkezinde bulunuyor. Dünyanın da en büyük kapalı çarşılarından bir tanesi olan bu alan 19. yüzyılda yapılmış. Bu çarşıda neredeyse yok yok. Eğer Tahran’a gelmişken hediyelik bir şeyler almak isterseniz mutlaka uğramalısınız. Bir şey almayacak olsanız bile bu görkemli çarşıyı gezmek isteyebilirsiniz. 

Tehran Grand Bazaar

Niavaran Sarayı

Niavaran Sarayı 20. yüzyılda inşa edilmiş olup İran'ın son şahlarının ikametgâhı olmuş. Saray bugün ziyarete açık olup modern İran mimarisinin en özel seçkilerinin sergilendiği bir yer. Saray’ın bahçeleri ise muazzam bir güzellikte. Dünyanın dört bir yanından özel olarak getirilmiş çiçekler ve ağaçlarla kaplı. Tahran seyahatinizde gezilecek yerlere Niavaran Sarayı’nı da ekleyebilirsiniz.

Azadi Kulesi

Tahran’ın en önemli yapılarından bir tanesi olan Azadi Kulesi, 1971 senesinde inşa edilmiş. Kule, İran İmparatorluğu'nun 2500. yıl dönümüne ithafen yaptırılmış. Kulenin yüksekliği 435 metre. Kulenin tasarımcısı İran mimarı Hossein Amanat. Kule tasarımı hem İslam öncesi hem de İslam sonrası mimarı unsurları en iyi şekilde yansıtıyor. Azadi Kulesi de Tahran’ın ikonik yapıları içerisinde olduğundan bu ilginç kuleyi de görmek isteyebilirsiniz. 

Tahran-Azadi

Tahran’da Ne Yenir?

Tıpkı tarihi gibi Tahran mutfağı da çok eskilere dayanıyor. Zengin İran mutfağında her damak zevkine göre menü bulunuyor. Tahran mutfak kültüründe genellikle et, sebze, baklagil ve pirinç ile yapılan yiyecekler bulunuyor. Bunlardan en popüleri ve bilineni Khoresht adlı yemek. Etli sebze yemeklerine verilen genel bir isim olmakla beraber içeriğine göre farklılıklar gösteriyor. Örneğin etli nohut, patlıcan, balık gibi yemekler bu menüye dahil oluyor.

Tahran food

Bizim mutfak kültüründe de önemli bir yeri bulunan kebap İran’da da oldukça meşhur. Et, tavuk ve balık parçalarından yapılan bu lezzetli yemek Tahran mutfağının vazgeçilmez. Kebap çeşitleri pilavlı kebap, kıymalı kebap, yaprak kebap gibi çeşitlere ayrılıyor. İran mutfağının bir diğer önemli yemeği dolma. Tahran’a özgü farklı baharatların kullanıldığı dolma çeşitleri içerisinde patlıcan dolması, yaprak dolması, balık dolması bulunuyor. 

İran mutfağının en ünlü yemeklerinden bir tanesi de Abgoosht isimli yemek. Bir çorba çeşidi olan Abgoosht et, fasulye ve farklı sebzelerin bir araya getirilmesi ile yapılıyor. Bu çorbanın yanında ise genellikle lavaş ikram ediliyor. 

Tahran-0
Kültür Seyahat

Vizesiz Keşif: Tahran

Bin Bir Gece Masalları'nı aratmayan bir atmosfere sahip olan Tahran, zengin kültürel yapıları, müzeleri, sanat galerileri ve kültür mirasları…

Devamını Oku
Tahran-0
Kültür Seyahat

Vizesiz Keşif: Tahran

Bin Bir Gece Masalları'nı aratmayan bir atmosfere sahip olan Tahran, zengin kültürel yapıları, müzeleri, sanat galerileri ve kültür mirasları…

Devamını Oku
Tahran-0
Kültür Seyahat

Vizesiz Keşif: Tahran

Bin Bir Gece Masalları'nı aratmayan bir atmosfere sahip olan Tahran, zengin kültürel yapıları, müzeleri, sanat galerileri ve kültür mirasları…

Devamını Oku