İpucu
21 Mayıs 2024Seyahat ettiğimiz ülkelerin kendilerine özgü bir geleneği, davranış biçimi vardır. Bu gelenekler yeme, içme, gezme olduğunda çok daha fazla kendisini gösterebilir. Hali hazırda bir ülkeye ziyaret etmeden önce o ülkedeki önemli gelenek göreneklerini öğreniyoruz. Ancak bir durum var ki bu konuda kafa karışıklığı yaşamak mümkün. O da bahşiş.
Evet, ülkemizde de sıklıkla insanların hizmet karşılığı verdiği ekstra ücret olan bahşişler ülkelerde farklı şekillerde karşılık buluyor. Bu nedenle gittiğiniz bir kafe ya da restoranda bahşiş vermeden önce o ülkedeki ekonomik durumu ve bahşiş standartlarını da bilmek gerekiyor. Eğer gittiğim ülkede konakladığım yerde, bir kafede, barda, restoranda ne kadar bahşiş vermem doğru olur diyorsanız cevabı yazımızda.
Hollanda
Hollanda’nın başkenti Amsterdam, tüm Avrupa’da en çok yabancı turist çeken şehirlerinden bir tanesi. Doğal olarak da burada mekanlar, gece kulüpleri, restoran ve barlar deyim yerindeyse sabahları görmüyor. Hollanda’da bir yerden kalkarken bahşiş ne kadar bırakmalıyım derseniz, hesabınızın %10’u kadar bir ücret bırakmanız yeterli olacaktır. Konakladığınız otele girerken ya da çıkarken bellboylara 2-3 Euro gibi bir bahşiş vermeniz yeterli olacaktır.
Amerika Birleşik Devletleri
Söz konusu ABD olduğundan bahşiş konusu biraz daha karışık ve Avrupa ülkelerinden biraz daha farklı. Amerika Birleşik Devletleri genelinde fiyatlar oldukça cazip. Yeme içme sektörüne bağlı bazı işletmelerde maaş sistemi yerine bahşiş sistemi kullanılıyor. Bu nedenle bahşiş ne kadar yüksek olursa çalışanın maaşı da o kadar yüksek oluyor. Bu sebeple uygun bir fiyata yediğiniz yemek sonrasında fiyatın %20’si kadar bir bahşiş bırakmanız çalışanı mutlu edecektir. Otellerde 1-2 dolar, taksi gibi ticari araçlarda %15 kadar bahşiş verebilirsiniz.
Dubai
Dubai’deki bahşiş sistemi ise kesilen faturalar üzerinden çalışanlara yansıtılıyor. Bu sebeple kesilen faturalara %10 servis ücreti ilave edilerek bahşiş olayı da tamamlanmış oluyor. Bu %10’luk fark yeterli derecede biriktikten sonra çalışanlar arasında eşit şekilde paylaşılıyor. Siz de herkese eşit ve adil bir bahşiş vermiş oluyorsunuz. Ancak ben illa servisten çok memnun kaldım ve bu çalışana ayrıca bahşiş vermek istiyorum derseniz elden de verebilirsiniz. Bavulları taşıyan bellboylara 10 dirhem, ticari araçlara ise 5 dirhem vermeniz onları memnun edecektir.
Mısır
Mısır’da da Dubai’ye benzeri bir uygulama vardır ve faturalara %5 oranında bir servis ücreti eklenir. Otellerdeki çalışanlar için bir, iki dolar ayırmanız yeterli olacaktır. Eğer rehberli bir tur düşünüyorsanız rehbere 20 dolar, taksiciler için de yüzde %15 oranında bir bahşiş verebilirsiniz. Üzerinizde hangi para birimine ait banknotun olduğu önemli değil. Bilindiği gibi Mısır’da deve ile geziye çıkmak meşhurdur. İlk etapta develere binmek ücretsizdir lafına aldanmamanız gerekir. Çünkü hemen arından 5 dolar vermeniz gerekir diye uyarıyı alırsınız. Gezi bittiğinde deveden inmek için ise 20 dolar gibi bir bahşiş ücreti beklenir.
İsrail
İsrail’de restoran ve kafelerde ücrete kişi başına 1 şekel servis ücreti eklenir. 1 şekelin ise 4 dolar gibi bir karşılığı vardır. Eğer otellerde bir jest yapmak isterseniz bu biraz tuzluya patlayabilir. Çünkü hem bavul taşıması hem de oda temizliği için 6 şekel gibi bir bahşiş vermeniz beklenir. Eğer rehberli bir gezi planladıysanız rehber başına 90-120 şekel gibi bir fiyat ödemek durumundasınız. Taksilerde ise ücretin %15’i kadar bahşiş beklenir.
Fransa
Fransa’daki işletmelerde bahşiş ücreti hesaba dahil edilmez. Eğer Fransa’da bahşiş ödemek isterseniz hesabın %10’u kadar bir bahşiş bırakabilirsiniz. Bellboy ve oda temizliği için 2 dolar vermeniz yeterlidir. Fransa’da rehberli bir gezi tercih ederseniz amatör rehberler 25 Euro’ya hizmet verirken sertifikalı profesyonel rehberler 50 Euro talep ederler. Hava alanından özel transferlerde taksiciler 10-20 Euro civarında bir bahşiş beklerler.
Almanya
Almanya’da dolar yerine Euro vermek, karşıdaki kişiyi biraz daha memnun edeceğinden yanınızda Euro bulundurmak isteyebilirsiniz. Restoranda yemek yediğinizde gelen hesabın %10’u kadar bahşiş vermeniz uygun olacaktır. Otellerde bellboy ve housekeeping gibi hizmetler için 5’er Euro vermeniz yeterlidir. Almanya’da hizmet son derece iyi olmasına karşın çok büyük bahşiş beklentisi içerisinde olmamaları dikkat çekicidir.
İtalya
İtalya’da bahşiş bırakmak istiyorsanız önüne gelen hesabın %10’undan fazlasını ödemek zorunda değilseniz Otellerde ise bellboy ve housekeeping ücreti için 5’er Euro ayırmanız yeterli olacaktır. Ayrıca İtalya’nın meşhur gondol gezileri için bir bahşiş beklentisi olmadığını da belirtelim.
Rusya
Rusya’da bahşiş mekâna göre farklılık gösterebiliyor. Eğer tercihiniz lüks bir restorandan yana olursa servis ücreti genellikle adisyona ekleniyor. Bu sebeple adisyonda servis ücreti ibaresini gördüyseniz zaten o ücret alınmış demektir. Şayet hesaba eklenmemiş ve siz de hizmet karşılığı bir bahşiş bırakmak istiyorsanız gelen hesabın %10’u kadar bir meblağ bırakabilirsiniz.
Japonya
Japonya gelenek ve görenek konusunda dünya ile nasıl ayrı bir yerdeyse bahşiş konusunda da bu durum aynen öyle. Çünkü Japonya’da bazı büyük uluslararası otellerde bahşiş kabul edilmiyor. Öyle ki bahşiş vermeye kalktığınızda bunu hareket olarak algılayabiliyorlar da. Eğer bir restoranda yemek yediniz ama ve bahşiş bırakmak isterseniz hesabın %10’u kadar bir ücreti ekstra ödeyebilirsiniz.
Tayland
Tayland ise bir Uzakdoğu ülkesi olmasına rağmen Japonya’nın tam tersi bir bahşiş politikasına sahip. Eğer Tayland’da bir mek3anda yemek yer ve bahşiş bırakmazsanız bu durum servisten memnun kalmadığınız şeklinde düşünülüyor. Bu sebeple restoranlarda yemek sonrasında hesabın %10’u gibi bir bahşiş bırakmanız çalışanları memnun edecektir.