Kültür Seyahat

16 Nisan 2024

Romanya’nın başkenti Bükreş zengin tarihi, doğal güzellikleri, kültürel mirası ile büyüleyici bir şehir. Bu güzel kent, Romanya’nın en büyük şehri olmakla beraber Avrupa’nın da en büyük altıncı büyük şehridir. Bükreş öyle bir kent ki seyahatinizin her dakikası dolu dolu geçecektir. Sadece müze, sergi, tarihi alanlar ve mirasları ile değil renkli gece yaşamıyla da Bükreş son derece dikkat çeken bir yer. 

Doğu Avrupa denildiğinde ilk akla gelen şehirlerden olan Bükreş’in her bir köşesi insanı cezbeden detaylarla dolu. Eski Kent’ten Parlamento Sarayı’na, Stavropoleos Manastırı’ndan Herăstrău Parkı’na kadar uzanan son derece etkileyici yerlere sahiptir. Biz de yolu Bükreş’ten geçen ya da Bükreş’e seyahat etmeyi düşünenler için Bükreş’in mutlaka görülmesi gereken yerlerini derlemek istedik. 

İşte Bükreş seyahatinde mutlaka görülmesi gereken yerler:

Parlamento Sarayı

Bükreş’te gözünüzden kaçması imkânsız olan Parlamento Sarayı dünyanın en büyük ikinci idari binası olarak biliniyor. Dev bina, komünist rejimden de izler taşıyor. Heybetli yapısı ve özenli mimarisi ile görenlerin ilgisini çekiyor. Romanya seyahatinizde Parlamento Sarayı mutlaka listenizde olmalı diyoruz.

Bükreş Gezilecek Yerler-2

Eski Kent

Bükreş’in tarih kokan yerlerinin başında Eski kent gelir. Burası Bükreş’in tarihi merkezi olarak bilinir. Çevrede dolaşırken renkli binalar, Arnavut kaldırımlı sokaklar, birbirinden canlı kafe ve restoranları görebilirsiniz. Dilerseniz burada bol bol fotoğraf çektirebilir, yerel lezzetler deneyebilir, hediyelik eşya satan dükkânlardan alışveriş yapabilirsiniz. Şehrin tarihini öğrenmek istiyorsanız Eski Kent mutlaka gezi listenizde yer almalı. 

Ateneum

Şehrin eğlence merkezi konumundaki Ateneum, sık sık konserlerin düzenlendiği bir salon. Bu büyük salon aynı zamanda kentin ulusal simgelerinden de bir tanesi. Romanya Filarmoni Orkestrası'na ev sahipliği de yapan Ateneum keyifli vakit geçirmek isteyenlerin daimi duraklarından bir tanesidir. 

Bükreş Gezilecek Yerler-3

Romanya Ulusal Sanat Müzesi

Romanya’nın eşsiz tarihi ile ilgilenenler mutlaka Romanya Ulusal Sanat Müzesi’ne uğramalı. 14. yüzyıldan 20. yüzyıla kadar pek çok önemli sanatsal eser burada sergileniyor. Tarihle ilginiz olmasa bile eserleri gördüğünüzde büyüleneceğiniz kesin. Müzeyi ziyaret etmek istiyorsanız açılış ve kapanış saatlerine önceden bakmanız faydalı olacaktır.

Herăstrău Parkı

Bükreş’in en önemli doğal alanlarından bir tanesi Herăstrău Parkı’dır. Bu park ayrıca şehrin de en büyük parkıdır. Park içerisinde göl, adalar ve ormanlar yer alır. Burası şehrin kalabalığından kaçmak, doğa ile vakit geçirmek isteyenler için en ideal adreslerden bir tanesidir. Parkta yürüyüş yapmak, bisiklete binmek, piknik yapmak ya da tekneye binmek mümkün. 

Bükreş Gezilecek Yerler-5

Köy Müzesi

Bir Açıkhava müzesi olan Köy Müzesi’nde Romanya’nın farklı bölgelerinden geleneksel ev ve tarım binaları sergileniyor. Romanya’nın özellikle erken dönemlerine dair pek çok önemli yapının sergilendiği müzeyi görmek isteyebilirsiniz. 

Zafer Takı

Şehrin bir diğer ikonik simgelerinden Zafer Takı, yine şehri ziyaretinizde es geçmemeniz gereken bir nokta. Romanya Bağımsızlık Savaşı'nda şehit düşen askerlere adanmış olan Zafer Takı, ülkenin ulusal değerleri açısından son derece önemli. Ayrıca popüler bir turistik yer olduğundan sık sık ziyaret edilir. 

Bükreş Gezilecek Yerler-1

Stavropoleos Manastırı

18. yüzyıldan kalma bir Ortodoks manastırı olan Stavropoleos Manastırı, ahşap oymaları, güzel freskleri ile dikkat çeker. Bükreş’in en önemli tarihi miraslarından bir tanesidir ve günümüzde hala hem yerli hem de yabancı turistlerin en çok ilgisini çeken yapılardan bir tanesidir. 

Caru' cu Bere

Caru' cu Bere, 19. yüzyıldan kalma bir birahanedir ve turistik anlamda en çok ilgi çeken mekânlardan bir tanesidir. Burada elbette sadece bira değil birbirinden lezzetli geleneksel yemekler de sunulur. Özellikle Romanya mutfağını merak eden gurmelere önerilir. 

Lipscani Caddesi

Eğer Bükreş’in hareketli, canlı yönünü görmek isterseniz uğramanız gereken yer Lipscani Caddesi olacaktır. Bu cadde kentin en eski ve en meşhur caddesidir. Cadde boyunca restoranlar, kafeler, lüks mağazalar uzanır. Burada hem yerel lezzetleri tadabilir hem de alışveriş yapabilirsiniz. Turistik anlamda da oldukça ilgi çeken bir nokta olan Lipscani Caddesi gezerken keyif alacağınız bir yer. 

Bükreş Gezilecek Yerler-4

Saydığımız tüm bu noktalar Bükreş’in mutlaka görülmesini düşündüğümüz yerler. Ancak bunların dışında daha pek çok müze, sanat galerisi, tiyatro ve opera binası bulunuyor. Ayrıca şehirde birbirinden güzel yemekleri, lezzetleri deneyebileceğiniz farklı fiyat aralıklarında hizmet sunan mekanlar da mevcut. Hem geleneksel hem de modern yönü ile Bükreş, keşfederken son derece eğleneceğiniz bir şehir. 

Bükreş’e Ne Zaman Gidilir?

Bükreş’e gitme gibi bir düşünceniz var ise en uygun zaman genellikle Nisan-Mayıs ve Eylül-Ekim aylarıdır. Bu aylarda hava gezmeye ve güzel vakit geçirmeye son derece uygundur. Bükreş’e gitmek için İstanbul’dan kalkan uçakları tercih edebilirsiniz. Bükreş’e toplamda 1 saat 25 dakika gibi bir sürede varmanız mümkün. Bükreş’e tren ya da otobüs ile de gitmek mümkün ancak yol epey uzun sürecektir. Para birimi olarak Romanya Le’yi (RON) kullanan şehirde yaygın olarak Rumence ve İngilizce konuşulmaktadır. Ayrıca her bütçeye uygun konaklama seçeneklerinin olduğunu da hatırlatmakta fayda var. Erken rezervasyon fırsatlarından yararlanarak lüks otellerde de konaklayabilirsiniz.

Netlif-15 dizi-kapak
İyi Yaşam

Ne İzlesek: Netflix’in Öne Çıkan 15 Dizisi

Orijinal ve kaliteli yapımlarla bir anda hayatımıza giren ve birçoğumuzun bağımlı haline geldiği Netflix, izleyecek yeni bir şeyler arayan herkesin…

Devamını Oku
Haziran Festivalleri
Kültür Seyahat

Dünyanın Dört Bir Yanından Renkli Etkinlikler

Haziran, kültürel seyahatlerin keyfini çıkarmak için yılın mükemmel bir zamanı. Dünyanın çeşitli bölgelerinde, bu ayda düzenlenen birçok muhteşem…

Devamını Oku
Dünya Turu-0
Tips

Para Harcamadan Dünya Turu Mümkün mü?

Dünyayı gezmek hepimizin hayalleri arasındadır. Özellikle pandemi nedeniyle dünya çapında seyahatlerin kısıtlanmasıyla beraber evlerde mahsur kalan…

Devamını Oku