Kültür Seyahat
10 Ekim 2024Karpat Dağları'nın eteklerinde, büyüleyici doğal güzellikler ve zengin kültürel mirasla dolu bir ülke olan Romanya, Avrupa'nın en cazip destinasyonlarından bir tanesi. Orta Çağ'dan kalma şehirleri, Gotik ve Barok mimarisi, renkli köyleri ve mistik kaleleriyle dikkat çeken bu ülke, tarih ve doğaseverler için adeta bir cennet.
Romanya’da keşfedilmeye değer şehirler hangileri diye merak ediyorsanız, yanıtı yazımızda.
1. Brașov
Listenin en başında, tarihi ve doğal güzellikleriyle öne çıkan, Romanya’nın en turistik şehri diyebileceğimiz Braşov var. Gotik kiliseleri ile Orta Çağ atmosferini koruyan Braşov, meydanları ve dağ manzarası ile Romanya’yı ziyaret edenlerin gözde durağı.
Braşov’u keşfetmeye, şehrin tam kalbinde yer alan Council Square ile başlamanızı öneririz. Siyah Kilise (Biserica Neagră) gibi Braşov’un simgesi haline gelmiş tarihi yapılarıyla dikkat çeken meydanın etrafı da şehrin keyfini çıkarabileceğiniz kafelerle doludur. Güzel bir doğa yürüyüşü yapmak ve teleferik manzarasıyla harika bir manzarayla tanışmak için de şehre yakın konumda olan Tampa Dağı’nı ziyaret edebilirsiniz.
Romanya’nın ününün bir kısmını borçlu olduğu Drakula Kalesi (Bran Kalesi) Braşov’a oldukça yakın. Transilvanya’nın gizemli kalelerini keşfetmek isteyen turistler, yolculuklarına genellikle yaklaşık 30 kilometre uzaklıktaki Braşov’dan başlıyorlar.
2. Sibiu
Romanya’nın Avrupa Kültür Başkenti unvanını kazanmış bir şehri olduğunu biliyor muydunuz? Transilvanya bölgesinde yer alan Sibiu, Orta Çağ’dan kalma dar sokakları, gotik katedralleri ve renkli evleriyle büyüleyici bir atmosfere sahip olmasının yanı sıra hem kültürel hem de sanatsal etkinliklerin merkezi.
Zengin tarihi dokusuyla öne çıkan Sibiu’da ilk görmeniz gereken yerlerin başında iki meydan geliyor: Büyük Meydan (Piața Mare) ve Küçük Meydan (Piața Mică). Şehrin sosyal hayatının kalbinin attığı yerler olan bu meydanlarda birçok sanat galerisi, restoran ve kafe bulabiliyorsunuz. Ayrıca önemli sanat koleksiyonlarına ev sahipliği yapan ve Romanya’nın en eski müzelerinden olan Brukenthal Müzesi de burada yer alıyor.
Sibiu'nun karakteristik bir özelliği de ünlü yürüyüş yolları. Orta Çağ atmosferini yaşayarak şehirde bir yürüyüş yapmak, geçmişe doğru bir yolculuğa çıkmanın en güzel yollarından bir tanesi.
3. Cluj-Napoca
Romanya’nın en büyük ikinci şehri olan Cluj-Napoca, aynı zamanda ülkenin kültürel ve akademik merkezi kabul ediliyor. Canlı bir öğrenci nüfusuna sahip olan şehir, hareketli sosyal hayatı ve festivalleriyle Romanya’nın en dinamik şehirlerinin de başında geliyor. Festivallere örnek isterseniz, dünyanın dört bir yanından müzikseverlerin bir araya geldiği ünlü UNTOLD Festivali’ni gösterebiliriz.
Şehrin simgelerinden biri olan Matthias Corvinus Heykeli ve Saint Michael Kilisesi, gotik mimarinin en güzel örnekleri olarak Cluj-Napoca’da karşımıza çıkıyor. Şehre ayrı bir cazibe katan Cluj Kalesi ve Botanik Bahçesi gibi yerler de turistlerin ilgi odağı.
4. Sighișoara
Romanya dendiğinde çoğumuzun aklına gelen resim etkileyici Orta Çağ yapıları, taş döşeli dar sokaklar, rengarenk evler, masalsı bir atmosfer oluyor değil mi? Sighișoara, tam da bu aklınızdaki resmi karşılayacak bir şehir. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan ve ünlü Vlad Tepeş'in (nam-ı diğer Drakula) doğduğu şehir olarak bilinen Sighișoara, yalnızca Transilvanya’nın değil, tüm Romanya’nın en büyüleyici şehirlerinin başında geliyor.
Sighișoara'nın kalbinde yer alan Saat Kulesi (Turnul cu Ceas), şehrin en önemli yapılarından biri. Buradan panoramik manzarayı izledikten sonra zamanda geriye doğru bir yolculuk yapmak için Tarihi Sighișoara Kalesi’ni ziyaret edebilirsiniz.
Sighișoara’nın en dikkat çekici etkinliği ise her yıl düzenlenen Orta Çağ Festivali. Geleneksel kıyafetler, yerel müzikler ve etkileyici gösterilerle dolu olan festivalde şehir bir anda Orta Çağ atmosferine bürünür ki bu da turistlerin Romanya ile ilgili en sevdiği detayların başında geliyor.
5. Bükreş
Romanya’nın başkenti Bükreş, modern yapılar ve tarihi mirasın bir araya geldiği önemli şehirlerden. Dünyanın en büyük ikinci idari binası olan Parlamento Sarayı (Palatul Parlamentului) burada yer alıyor. Ayrıca şehir çok sayıda parka, müzeye ve sanat galerisine de ev sahipliği yapıyor.
Bükreş’in merkezinde yer alan Eski Şehir (Centrul Vechi) ise şehir merkezinden farklı olarak sizi Romanya’nın tarihi yüzü ile tanıştırıyor. Buradaki sosyal hayatın da bir hayli canlı olduğunu ekleyelim.
Ayrıca Herastrau Parkı ve Kretzulescu Kilisesi gibi mekânlar, Bükreş’in kültürel ve doğal zenginliklerini keşfetmek isteyenler için ideal yerler.
6. Timișoara
Listemizin son sırasını Romanya’nın “Küçük Viyana” olarak bilinen güzeller güzeli Timișoara şehrine ayırdık. Barok mimarisi, geniş meydanları, rengarenk binaları ve canlı kültürel yapısı ile ünlü şehir, Romanya Devrimi’nin başladığı yer olarak tarihe geçmiş.
2021 yılında “Avrupa Kültür Başkenti” seçilmesiyle kültürel etkinliklerin merkezi haline gelen Timișoara, sanat, müzik ve tiyatro ile ilgilenenler için gerçek bir cennet. Şehirde yıl içerisinde pek çok sanatsal festival ve etkinlik düzenleniyor.
Romanya’nın en özel şehirlerinden olan Timișoara’yı ziyaret ettiğinizde, şehrin en dikkat çekici yerlerinden biri olan Birlik Meydanı’na (Piața Unirii) mutlaka uğrayın. Meydan çevresinde mimarileriyle göz dolduran Katolik Katedrali ve Sırp Ortodoks Katedrali gibi yapılar bulacaksınız. Zafer Meydanı (Piața Victoriei) ise şehrin sosyal hayatının kalbinin attığı bir diğer önemli nokta.
Bugün sizi Romanya’nın en sevdiğimiz altı şehrine götürdük. Orta Çağ kalıntılarından modern şehir hayatına, her gezginin ruhuna dokunacak birçok deneyim sunan Romanya, kültürel, tarihi ve doğal güzellikleriyle keşfedilmeyi hak ediyor.