Kültür Seyahat

25 Aralık 2023

Kış aylarında özellikle bazı ülkelerin görünümü, atmosferi adeta bir başka kimliğe bürünüyor. Bu ülkeler illa kuzey ülkeleri olmak zorunda da değil. Çünkü yağmur ve karın yakıştığı pek çok başka ülkeler de var. Bunlardan bazıları ise hemen yanı başımızda, Balkanlar'da yer alıyor. 

Balkan ülkelerinin köklü ve büyüleyici tarihi ile kışın muhteşem atmosferi birleşince ortaya kusursuz bir tatil serüveni çıkabiliyor. Biz de bu yazımızda kış aylarının en çok yakıştığı, doğası, manzarası ve tarihiyle sizleri büyüleyecek nitelikte. İşte kış aylarında görülmesi gereken balkan ülkeleri.

Sırbistan

Vizesiz bir şekilde gidebileceğiniz balkan ülkelerinden Sırbistan günümüzde bu anlamda oldukça popüler. Ülkenin başkenti Belgrad aynı zamanda en kalabalık şehri. Pek çok farklı kültürü bir arada bulunduran bu güzel ülkede kış aylarında tatil bir başka oluyor. Belgrad turistlerin en yoğun olduğu şehir. Hal böyle olunca pek çok aktivite de burada şekilleniyor. Aynı zamanda mağazaları, sokak sanatçıları, rengârenk alanları ile de atmosfere renk katıyor. Kış aylarında ziyaret etmek isteyeceğiniz bu ülkenin Belgrad dışında Novi Sad, Niş ve Karanofça gibi şehirlerine de uğramanızı öneriyoruz. 

serbia

Karadağ

Hem köklü tarihi hem de muhteşem tarihi bölgeleri ile kış aylarında görülmesi gerektiğini düşündüğümüz ülkelerden bir tanesi Karadağ. Vizesiz bir şekilde ziyaret edebileceğiniz Karadağ Bosna Hersek, Arnavutluk, Sırbistan, Kosova ile sınır komşusu. Hal böyle olunca dilerseniz buradan diğer Balkan ülkelerine de geçebilir, birden fazla ülkeyi programınıza sığdırabilirsiniz. Ülkeye gelecek olursak başkenti Podgorica’da pek çok etnik kökenden insan yaşıyor. Karadağ dışarıdan hem huzurlu hem de gayet yaşanabilir bir ülke olarak görünüyor. Kış aylarında özellikle sizleri tarihi filmleri aratmayacak Orta Çağ şehri Kotor, Tivat ve liman şehri Bar’ı mutlaka görmelisiniz. 

Karadağ

Bosna Hersek

Balkanların en mağrur ülkesi olarak bilinen Bosna Hersek Hırvatistan, Karadağ ve Sırbistan ile sınır komşusu. Bosna Hersek hem tarihi anlamda hem de muhteşem doğal güzellikleri ile öne çıkan bir ülke. Hem yaz hem de kış aylarında Avrupa’dan pek çok turiste de ev sahipliği yapıyor. Bosna Hersek’te Hırvat, Sırp, Boşnak etnik kökenli pek çok insan bir arada yaşıyor. Bir anlamda rengârenk bir coğrafyaya sahip. Tarihi derinliği, kültürel çeşitliliği çok olduğundan kış aylarında Bosna Hersek’te pek çok ilginizi çekecek bölge ve aktivite sizleri bekliyor olacak. Mimarisinden mutfağına, eğlence mekânlarından tarihi alanlarına kadar pek çok yeri kış aylarının da verdiği muhteşem büyü ile gezebilirsiniz.

Bulgaristan

Komşumuz Bulgaristan hiç şüphesiz kış aylarında en çok rağbet gören Balkan ülkelerinden bir tanesi. Bunun sebebi ise dünyaca ünlü kış sporları merkezi Bansko’nun burada yer alması. Ülkemizden de özellikle kış sporu tutkunları bu aylarda Bulgaristan’ın kapısını çalıyor. Bulgaristan’da tarihi ve doğal yapıları bir arada görebilirsiniz. Konaklama konusunda ise çok tasalanmaya gerek kalmıyor. Ufak bir araştırma ile görmek istediğiniz bölgelere yakın farklı bütçelerde seçenekler söz konusu olabiliyor. Kış partileri, kayak yarışları, kış festivallerini kaçırmak istemiyorsanız Bulgaristan’ı kış serüveni için düşünebilirsiniz. 

Bansko

Makedonya

Köklü tarihi ile kendisine hayran bırakan bir diğer balkan ülkesi Makedonya bizden tarihi parçalar da taşıdığı için sizlere çok tanıdık gelebilir. Özellikle kış aylarında ziyaretçilerin burada bulunan Mavrovo Milli Parkı'ndaki kayak merkezine akın ettiği biliniyor. Kış sporlarının yapıldığı kayak pistlerinin uzunluğu 25 metreye kadar uzanıyor. Ayrıca karlarla örtülü muhteşem manzarası ile ziyaretçilerine unutulmayacak anlar da sunmayı ihmal etmiyor. Makedonya özellikle bütçe dostu bir ülke olduğundan ekonomik tatil planı yapanlar için oldukça ideal. 

Makedonya

Kosova

Sırbistan’dan ayrılarak bağımsızlığını kazanan Kosova’ya gitmek için birkaç fotoğrafına bakmanız yeterli olabiliyor. Doğal dokusu muazzam olmakla beraber Osmanlı döneminden kalan mirasları ile de ayrıca dikkat çeken bir ülke. Kış aylarında yapacağınız bir Balkan gezisine Kosova’yı da dahil edebilirsiniz. Prizren Kalesi, Sinan Paşa Camii, Bistrica Nehri, Taş Köprü turistlerin özellikle görmeyi tercih ettiği yerlerden. Kosova’da 90 günden az kaldığınızda vizeden muaf olduğunuzu da ekleyelim.

Hırvatistan

Orta Çağ dönemlerine ilginiz varsa özellikle kış aylarında listenizde olması gereken yerlerin başında Hırvatistan gelmeli. Bu Balkan şehri sizleri adeta tarihi bir yolculuğa çıkaracak nitelikte. Dubrovnik turunuz esnasında Old Town, Orlando Sütunu, Stradun Caddesi, Rector (Sponza) Sarayı, Dominican Manastırı gibi son derece ilgi çekici yerleri görmek isteyebilirsiniz. 

Croatia

Arnavutluk

Osmanlı ve İtalyan mimarisinin en güzel örneklerini görebileceğiniz Arnavutluk kış aylarında bir başka güzel. Balkan ülkeleri arasında en ekonomik olması sebebiyle de tercih edebileceğiniz bu muhteşem ülke huzurlu atmosferi ile dikkat çekiyor. Ülkenin kumsalları ve Sarp Dağları görülmeye değer. Ülkede eylül aylarında sonbaharın yağmurlu dokusu kendisini hissettirmeye başlar ve kış aylarına kadar bu romantik ortam devam eder. Arnavutluk vize uygulaması bakımından da oldukça ideal bir seçenek. Çünkü ülkeye 90 güne kadar olan seyahatlerde herhangi bir vizeye gerek duymadan girmek mümkün. Bu da Arnavutluk’u ziyaret etmeniz için artı nedenlerden bir tanesi.

Bayram turları-0
Kültür Seyahat

Ekonomik Kurban Bayramı Yurt Dışı Turları

Önümüzde upuzun bir bayram tatili var. Bu dokuz günlük tatili yeni ülkeler keşfederek geçirirken aynı zamanda ekonomi de yapayım derseniz, bu turlar…

Devamını Oku
Ohrid-0
Kültür Seyahat

Vizesiz Keşif: Ohrid

Planlarınız arasına Ohrid seyahatini de ekleyin çünkü vizesiz bir şekilde gidebileceğiniz Ohrid bölgesi, sizlere benzersiz anlar yaşatacak olan…

Devamını Oku
Kışın Gidilebilecek Balkan Ülkeleri-0
Kültür Seyahat

Kışın Ziyaret Edilebilecek Balkan Ülkeleri

Balkan ülkelerinin köklü ve büyüleyici tarihi ile kışın muhteşem atmosferi birleşince ortaya kusursuz bir tatil serüveni çıkabiliyor. Üstelik vizeye…

Devamını Oku