Kültür Seyahat

13 Şubat 2024

İklim olarak dünyanın pek çok yeri farklılık gösterir. Kuzey ülkeleri neredeyse tüm seneyi soğuk ve yağışlı geçirirken güney ülkeleri ise daha sıcak ve daha ılıman bir şekilde seneleri geçirir. İnsanlar özellikle tatil planı yaparken sıcak iklimli yerlere gitmeye daha meyilli olabiliyorlar. Bu sebeple de sadece ülkemizde değil dünyanın farklı bölgelerindeki sıcak ülkelere gitme planları kurabiliyorlar. 

Ülkemiz hem deniz, güneş turizmi hem de kış turizmi açısından oldukça verimli bir yer. Çünkü her sene bu farklı iklimlerin tadını çıkarmak mümkün olabiliyor. Peki, dünya genelinde en sıcak iklime sahip ülkeler hangileri?

Mali

Afrika kıtasının batı kesiminde yer alan Mali dünyanın en sıcak ülkesi olarak biliniyor. Çünkü yıllık ortalama sıcaklığı 28.8 °C. Ülkenin kuzeyinde bulunan Timbuktu şehri ise Sahra Çölü’nün etkisinde olduğundan ayrıca yoğun bir sıcaklık söz konusudur. Bu bölgede sıcaklıkların 50 derecenin üzerine çıktığı bilinmektedir. 

Burkina Faso

Burkina Faso

Yine bir Afrika ülkesi ve Mali’nin komşularından olan Burkina Faso dünyanın en sıcak ülkelerinden bir tanesidir. Yıllık ortalama sıcaklığı ise 28 dereceği geçer. Ayrıca bazı dönemlerde sıcaklığın 50 dereceyi geçtiği de görülür. 

Nijer

Afrika’nın en sıcak ülkelerinden bir tanesi de Nijer’dir. Ülkenin yıllık ortalama sıcaklığı 28 dereceyi geçer. Ülkenin kuzeyinde bulunan Agadez şehrinde ise sıcaklıklar 50 dereceyi geçer. Bu sebeple dışarıda durulamayacak bir durum söz konusu olur. 

Çad

Sahra Çölü’nün büyük bir kısmını kaplayan Çad yine sıcaklığın yoğun şekilde hissedildiği bir yerdir. Sahra çölünün etkisiyle gündüz vakti adeta ortam fırına döner. Yıllık ortalama sıcaklığı 28 derece olsa da Çad’da da 50 derecenin üzerinde bir sıcaklık yer yer görülür.

Chad

Suudi Arabistan

Suudi Arabistan, Orta Doğu’nun en sıcak iklimine sahip ülkesidir. Yıllık ortalama sıcaklık 28 dereceyi bulur. Ülkenin doğu bölgeleri ise çok daha sıcaktır. Örneğin Rub' al Khali çölü, 50 °C'nin üzerinde sıcaklıklarla dünyanın en sıcak bölgesidir. 

Oman

Sıcak ülkeler arasında bulunan ve Arap Yarımadası’nda konumlanan Oman da yine sıcaklığı ile bilinir. Yıllık ortalama sıcaklığı 28 dereceyi bulur. Diğer sıcak ülkelerde olduğu gibi Oman’da da sıcaklıkların 50 dereceyi geçtiği sıklıkla görülür. 

Pakistan

Güney Asya’da konumlanan Pakistan bulunduğu bölge bakımından sıcaklığın en yoğun yaşandığı yerlerden bir tanesidir. Yıllık ortalama sıcaklığı 26 dereceyi geçer. Ancak bununla da kalmaz. Özellikle bazı dönemlerde 50 dereceyi geçerek insanları bunaltacak raddeye de gelir. 

Pakistan

Hindistan

Dünyanın en kalabalık ve sıcak ülkelerinden bir tanesi de Hindistan’dır. Yıllık ortalama sıcaklığı 25 dereceyi geçer. 50 derece sıcakların da görüldüğü ülkede kalabalığın etkisi ile zor zamanlar geçirmek söz konusu olabilir. 

Küba

Yine dünyanın en popüler ülkelerinden bir tanesi olan ve Karayipler’de bulunan Küba tropikal iklimin yaşandığı bir yerdir. Yıllık ortalama sıcaklık 25 derece ve üzerinde olsa da 40 derecenin üzerinde sıcaklıklar da yaşanır. 

Tunus

Sahra çölüne oldukça yakın olan Tunus’un Kebili kenti sene boyunca yoğun sıcaklarla maruz kalır. Yıllık ortalama 40 dereceyi bulan sıcaklık yaz aylarında bunaltıcı bir seviyeye ulaşabiliyor. Sıcak ve kuru bir iklime sahip olsa da turistik geziler için oldukça ideal bir yer. 

Tunus

Tayland

Tropikal iklime sahip olan Bangkok, Tayland’ın güneydoğu bölgesinde yer alır. Güneşi oldukça büyük bir açıyla aldığından hayli yoğun bir sıcaklık yaşanır. Şehir, deniz seviyesinden 1,5 metre yükseklikte yer alır. Bu da sıcaklıkları doğrudan etkiler. 

Birleşik Arap Emirlikleri

Son yıllarda turizm patlaması yaşanan ve popüler ülkelerden bir tanesi haline gelen Birleşik Arap Emirlikleri'nde de sıcaklıklar epey fazladır. Yıllık ortalama sıcaklığı 27 dereceyi geçer. 50 derece sıcakların görüldüğü de olur. 

Amerika

Amerika’nın bazı kesimleri yoğun sıcaklarıyla meşhurdur. Bunlardan bir tanesi Ölüm Vadisi olarak adlandırılan yerdir. Etkileyici kanyon manzaraları ve doğal güzellikleri ile sıcaklarıyla da meşhur Ölüm Vadisi bazı zamanlar deyim yerindeyse kavurucu sıcakları ile ziyaretçilerini hayli bunaltır. Yine de turistik açıdan oldukça popüler ve ilgi gören bir yerdir.

Death Valley

Diğer Sıcak Ülkeler

Saydığımız ülkeler genel olarak dünyanın en sıcak ülkelerinde başı çekmektedir. Ancak bunların dışında da pek çok sıcak ülkeyi saymak mümkündür. Bunlar arasında; Meksika, Bahreyn, Katar, Eritre, Yemen ve Etiyopya vardır. Bu ülkeler de yıllık sıcaklık ortalamasının çok üstünde bir iklime maruz kalır. Özellikle sıcaklığın 50 derecenin üzerinde seyrettiği ülkelerde bazı dönemler yaşamak da oldukça güçleşir. 

Turizm açısından büyük bir pozitif etkiye sahip olsa da bu sıcak ülkelerde yaşayan halk için yılın her daim bu denli yoğun sıcaklara maruz kalması biraz sıkıcı olabilir. Sıcaklıklar coğrafi konum, güneş ışı alma açısı ya da deniz seviyesi yüksekliğine göre değişebilir. Bu etkenlerin her biri sıcaklıklar üzerinde önemli rol oynar. Sıcak iklime uyum sağlayan ya da sıcak iklimlerde yaşamayı sevenler için bu yoğun sıcaklık sorun olmayacaktır. Özellikle deniz turizmi açısından bu tür ülkeler oldukça ideal olarak görülebilir. 

En Sıcak Ülkeler-0
Kültür Seyahat

Dünyanın En Sıcak Ülkeleri

Ülkemiz hem deniz, güneş turizmi hem de kış turizmi açısından oldukça verimli bir yer. Çünkü her sene bu farklı iklimlerin tadını çıkarmak mümkün…

Devamını Oku
En Sıcak Ülkeler-0
Kültür Seyahat

Dünyanın En Sıcak Ülkeleri

Ülkemiz hem deniz, güneş turizmi hem de kış turizmi açısından oldukça verimli bir yer. Çünkü her sene bu farklı iklimlerin tadını çıkarmak mümkün…

Devamını Oku
En Sıcak Ülkeler-0
Kültür Seyahat

Dünyanın En Sıcak Ülkeleri

Ülkemiz hem deniz, güneş turizmi hem de kış turizmi açısından oldukça verimli bir yer. Çünkü her sene bu farklı iklimlerin tadını çıkarmak mümkün…

Devamını Oku