Kültür Seyahat

28 Temmuz 2023

Yaz aylarında ufak bir kaçamak yapmak isteyip sakin ve huzur dolu bir dinginliğe kapı aralamak isteyenler adına çok güzel haberlerimiz var! Sizler için bu kriterlere en uygun olan Ayvalık’a yolunuz düşerse mutlaka gitmeniz gereken yerleri derledik. O halde gelin, hep birlikte Ayvalık turumuza başlayalım…

Cunda-1

Cunda Adası

Alibeyköy Adası olarak nam salan Cunda Adası, ilçeye oldukça yakın, yoğun yerleşim alanı bulunan bir ada olarak biliniyor. Bu bağlamda Ayvalık’a bağlı toplam 22 adadan bir tanesi olan Cunda Adası’na turistler açısından da yoğun bir ilgi var. Üstelik bütün bunların yanı sıra Adaya ulaşım oldukça kolay. İlçe merkezinden kalkan tekneler ya da Türkiye’nin ilk boğaz köprüsü olarak bilinen karayolu ile Cunda Adası’na rahatlıkla gidebilirsiniz.

Cunda Adası, uzun yıllar Rum yerleşkesi olarak kullanıldığından dolayı birçok kilise ve manastırı da bünyesinde barındırıyor. Aynı zamanda tarihi yapıların birçoğu sit alanı olarak ilan edildiği için adanın da geneli korumaya alınmış durumda. Bu yapılardan bazıları; Taksiyarhis Kilisesi, Ay Işığı Manastırı, Tımarhane Adası ve Taşlı Kahve olarak sıralanabilir.

Yalnızca bununla da sınırlı değil. Bu alanların haricinde birbirinden güzel koyları, Aşıklar Tepesi, Ada koyu gibi yemyeşil doğal alanlar da Cunda Adası’nın etkin ve gezilebilecek yerlerinden birisi olarak ziyaretçilerini bekliyor.

Cunda-2

Ayvalık Çarşısı ve Ayvalık Tarihi Rum Evleri

Ayvalık, çoğu zaman yoğun bir yerleşim yeri olarak biliniyor. Öte yandan buranın ilçe merkezinde birbirinden farklı tarihi eser yer alıyor. Tabii Tarihi Rum Evleri de bu eserlerin başında geliyor. Üstelik sadece bununla da sınırlı değil! Liman, Ayazma Kilisesi, Çınarlı Cami, Hamidiye Cami, Atatürk Bulvarı, Taksiyarhis Anıt Müzesi de merkezde yer alan tarihi alanlar içinde konumlanmış.

Burada geçireceğiniz zamanlar size çok iyi gelecek. Çünkü akşam saatlerinde herkesin toplandığı Talatpaşa Caddesi'nde hediyelik eşya satışı ve yöresel hediyeliklerin de bulunduğu bir pazar kurularak muhteşem bir aktivite gerçekleştiriliyor. Bütün bunların yanında çarşı içinde yaya bir şekilde oldukça rahat yürünebiliyor. Bölgede yer alan bu evler kayıt altına alınıp tarihi yapısını korumaya yönelik çalışmalar sürdürerek takip altında tutuluyor.

Bu evleri bu kadar güzel yapan şeyi hiç merak ettiniz mi? Bölgeye has ve işlenmesi oldukça kolay olan sarımsak taşı, buram buram tarih kokan evlerin hemen hemen hepsinde kullanılmış. Bu bağlamda bu muhteşem evleri ziyaret etmeden Ayvalık’tan kesinlikle gitmeyin.

Cunda-3

Şeytan Sofrası

Sıradaki rotamız birçok kişi tarafından sık sık ziyaret edilip revaçta olan Şeytan Sofrası oluyor. Ünü il sınırlarını dahi aşmış olan dünyaca ünlü Şeytan Sofrası, gün batımında deniz ve eşiz manzaralı doğanın ahengini izleyenlere sunan en uygun şartları sağlamak için sizleri bekliyor. Peki, bu ismin nereden geldiğini hiç merak etmiş miydiniz? Birçok adaya birebir olarak hakim olan bu tepede, kaya üzerinde, ayak izine benzeyen dikkat çekici bir oyuk bulunur. Halk arasında “Şeytanın Ayak İzi” olarak adlandırılan bu alan günümüzde dilek paralarının atıldığı, çaput bağlandığı bir atmosfer haline gelerek farklı bir bakış açısı kazanmış. Ayvalık’a gelirseniz buraya uğramadan gitmemelisiniz.

***Ayvalık'taki güzel kamp alanlarını keşfetmek için Ayvalık'ın En Güzel Kamp Alanları yazımızı okuyabilirsiniz.

Sarımsaklı Plajı

Şimdi bahsedeceğimiz yer adeta bir doğa harikası olarak kafanızı dinleyebileceğiniz en nezih yerlerden bir tanesi. Bilindiği üzere Ayvalık, çoğu zaman temiz ve kendine özgü özelliklere sahip plajları ile gündeme geliyor. Sarımsaklı plajı ise Türkiye’nin en kaliteli ve güzel plajları arasında ilk sırada yer alıyor. Yaklaşık olarak 7 km uzunluk ve 100 metre ene sahip olan bu benzersiz plaj, kum kalitesi ve denizin temizliği bakımından da oldukça tercih edilen yerler arasında güncel konumunu koruyor. Dolayısıyla Ayvalık’a kadar gelip Sarımsaklı Plajı’na uğramadan olmaz…

Cunda-4

Ortunç Koyu

Sırada gittiğiniz zaman doğa harikası sayesinde ayaklarınızı yerden kesecek olan Ortunç Koyu var. Cunda Adası’nın batısında yer alan, üç tarafı ormanlarla çevrili doğal bir koy olan Ortunç Koyu’nun tam karşısında Midilli Adası yer alıyor. Bu bağlamda Turkuaz renkte bir denize sahip olan bu koy, kampçılar için de uygun ve olanakları sağlıyor. Dolayısıyla her kesimden insanın tercih edebileceği bu eşsiz koy, size bambaşka bir deneyim yaşatıyor.

Cennet Tepesi

Ayvalık’a gittiğiniz zaman mutlaka ziyaret etmeniz gereken en güzel yeri sona sakladık. Bu noktada muhteşem manzarası ve doğa harikası bir yer olmasıyla nam salan Cennet Tepesi, size unutulamayacak anlar yaşatmak için en ideal yer olabilir. Bu bağlamda Ayvalık Armutçuk Bölgesinde yer alan Cennet Tepesi, gün batımını izlemek için adeta biçilmiş kaftan. Birçok kişinin ziyaret ettiği ve bir daha dönmek istemediği bu yer; Ayvalık ve Cunda’yı tepeden gören bir alan olarak karşınıza çıkıyor. Hem güzel manzaralı hem de sakin bir yer arayışındaysanız Ayvalık’ta yer alan Cennet Tepesi tam da size göre. Artık Ayvalık rotanızı belirleyip muhteşem bir deneyim yaşamaya hazır bir haldesiniz.

Cunda-5

Kaz Dağları-0
Kültür Seyahat

Kaz Dağları Gezi Rehberi

Dünyada oksijeni en bol yerlerden biri olarak ün salan Kaz Dağları, yemyeşil ormanlar, buz gibi sular ve tertemiz bir hava vadeden cennetten bir köşe.

Devamını Oku
zeytinli-ada-0
Kültür Seyahat

Ortak Kaçamak Noktası: Kapıdağ Yarımadası

Birçok büyük ile yakınlığı nedeniyle özellikle kısa tatiller için sıkça tercih edilen Kapıdağ Yarımadası, zeytinliklerle kaplı bir hazine adeta. Peki…

Devamını Oku
Kaz Dağları-0
Kültür Seyahat

Kaz Dağları Gezi Rehberi

Dünyada oksijeni en bol yerlerden biri olarak ün salan Kaz Dağları, yemyeşil ormanlar, buz gibi sular ve tertemiz bir hava vadeden cennetten bir köşe.

Devamını Oku