Kültür Seyahat

2 Ekim 2024

Avrupa Hava Seyrüsefer Emniyeti Teşkilatı’nın (EUROCONTROL) 9-15 Eylül tarihli Avrupa Havacılık Genel Bakış Raporu’na ilişkin istatistiklere göre, İstanbul Havalimanı, günlük ortalama 1488 uçuş ile Avrupa’daki en yoğun havalimanı oldu.

Küresel ölçekli 25 havalimanı arasında ise İstanbul Havalimanı ortalama 747 günlük uçak kalkışı ile dünya genelinde de 7. sıraya yerleşti.

Yine EUROCONTROL tarafından yayınlanan raporun istatistiklerine bakıldığında, İstanbul Havalimanı’nın bu yükselen başarı grafiğini uçuşlardaki gecikme sürelerinde de sürdürdüğü görülüyor. EUROCONTROL hava sahası uçuş başına ortalama 2,27 dakikalık bir gecikme süresine ulaşırken, Türk hava sahamızda bu rakam 0,5 dakikanın altına düşüyor. Bu da İstanbul Havalimanının Avrupa’nın en verimli hava sahalarından biri olduğunun bir göstergesi.

İstanbul Havalimanı’nın Avrupa’daki diğer başkentleri geride bırakarak 2024 yılında Avrupa’nın en yoğun hava trafiğine sahip havalimanı unvanını kazanması, onun dünya genelindeki önemli konumunu ve stratejik rolünü bir kez daha sağlamlaştırmış oldu. Yıldan yıla artan yolcu kapasitesi ve gelişmiş hizmetleriyle İGA, uluslararası yolcuların öncelikli hedefi olmaya devam ediyor.

Peki Avrupa’nın diğer havalimanlarında durum nasıl? 2024 yılında hangi havalimanları yoğunluk sıralamasında birbirleriyle yarışmış ve listenin ilk 10 sırası nasıl şekillenmiş merak ediyor musunuz?

İşte 2024 yılında Avrupa’nın en yoğun havalimanları listesi:

1. İstanbul Havalimanı – İstanbul, Türkiye

İGA.jpg

Stratejik konumu sayesinde Asya, Avrupa ve Afrika kıtaları arasında kritik bir geçiş noktası olan İstanbul Havalimanı, 2024 yılında Avrupa'nın en yoğun havalimanı unvanını bir kez daha alarak liderliğini sürdürdüğünden bahsetmiştik. 90 milyondan fazla yolcu kapasitesi ve modern altyapısı ile sadece Türkiye’nin değil, dünyanın da en büyük havalimanlarından biri olan İstanbul Havalimanı, her sene yenisini eklediği başarıları ile göğsümüzü kabartmaya devam ediyor.

Sunduğu gelişmiş hizmetlerle hem yolcuların hem de havayolu şirketlerinin ilk tercihi haline gelen İstanbul Havalimanı, geniş terminal alanı, gelişmiş yolcu deneyimi ve çevre dostu projeleriyle dikkatleri hep üzerine çekiyor. Sürekli genişleyen uçuş ağı ve teknolojik altyapısı ile İGA, yolcu taşımacılığında sağladığı başarıyı artırarak sürdürürken, havacılık sektörünün önemli bir merkezi olma konumunu da elinde tutuyor.

2. Heathrow Havalimanı – Londra, İngiltere

Heathrow

Listenin ikinci sırasında, bir önceki seneye göre iki sıra yükselen Heathrow Havalimanı var. Londra'nın batısında yer alan ve yıllık yaklaşık 80 milyon yolcuya hizmet veren Heathrow, özellikle uluslararası uçuşlar için önemli bir bağlantı noktası. 

Heathrow, sahip olduğu dört terminal ve bir kargo terminali ile geniş bir operasyon kapasitesine sahip. Havalimanının büyüklüğü, yolculara sunduğu lüks alışveriş olanakları ve konforlu bekleme alanlarıyla dünya çapında prestijli havalimanları arasında yer alan Heathrow Havalimanı, Avrupa ve dünyada hala havacılıkta kritik bir konumda.

3. Amsterdam Schiphol Havalimanı – Amsterdam, Hollanda

Amsterdam Schiphol

Yıllık ortalama 65 milyon yolcuya hizmet vererek Avrupa'nın en yoğun havalimanlarından biri olmaya devam eden Amsterdam Schiphol Havalimanı, Avrupa içi seyahatlerin en önemli duraklarından bir tanesi. Havalimanının sunduğu bağlantı olanakları, Avrupa ve ötesine hızlı erişim sağlarken, Hollanda'nın turizm ve iş dünyası için önemli bir kapı işlevi görmeye devam ediyor. Schiphol'ün genişlemesi ve teknolojik altyapı geliştirmeleri, havalimanını 2024 yılında da en yoğunlar arasında tutmayı başarmış.

4. Frankfurt Havalimanı – Frankfurt, Almanya

Frankfurt

Almanya'nın en büyük, Avrupa'nın ise en yoğun havalimanlarından biri olan Frankfurt Havalimanı, yıllık yaklaşık 65 milyon yolcuya ev sahipliği yapıyor. Özellikle Avrupa ve Amerika arasındaki uçuşlar için bir bağlantı merkezi olarak bilinen havalimanı, aynı zamanda büyük bir kargo taşımacılık merkezi olarak faaliyet gösteriyor.

Almanya’nın finans merkezi olan Frankfurt şehri ile güçlü bağlara sahip olan havalimanı, bugün iş dünyası için de hayli önemli bir geçiş noktası.

5. Paris Charles de Gaulle Havalimanı – Paris, Fransa

Paris Charles de Gaulle

Paris şehrinin kuzeydoğusunda yer alan Paris Charles de Gaulle (CDG) Havalimanı, Fransa'nın uluslararası uçuş merkezi olarak önemli bir rol oynuyor. Avrupa'nın en yoğun havalimanlarından biri olan havalimanı, üç büyük terminaliyle geniş bir yolcu kapasitesine sahip ve Avrupa’nın da en büyük aktarma merkezlerinden bir tanesi.

Yolculara sunduğu çeşitli alışveriş olanakları, restoranlar ve geniş dinlenme alanları ile konforlu bir seyahat deneyimi sunan Paris Charles de Gaulle (CDG) Havalimanı’nın Paris şehir merkezine yakınlığı ve gelişmiş ulaşım bağlantıları, burayı hem turizm hem de iş dünyası için vazgeçilmez bir geçiş noktası haline getiriyor.

Küresel Havacılığın Merkezleri

2024 yılında Avrupa’nın en yoğun havalimanları listesinin ilk 5’i bu şekilde sıralandı. Madrid, Münih, Barselona, Londra Gatwick ve Roma Fiumicino havalimanları ile aynı listenin son 5 sırasını paylaşıyorlar. 

Küresel havacılığın merkezlerini temsil eden bu havalimanları, hem yolcu kapasiteleri hem de gelişmiş altyapılarıyla öne çıkarak, uluslararası yolculuklar için önemli bağlantı noktaları olma konumlarını koruyorlar.

İstanbul Havalimanı başta olmak üzere Paris Charles de Gaulle, Heathrow ve Amsterdam Havalimanı gibi büyük havalimanları hem iş hem de turizm amaçlı seyahat eden yolculara üstün hizmet sunarlarken, Avrupa’nın havacılık sahnesindeki kilit rollerini de sürdürüyorlar.

İF-0
Kültür Seyahat

Bir İstanbul Klasiği: İstanbul Film Festivali

Sinemaseverlerin heyecanla beklediği 41. İstanbul Film Festivali 8- 19 Nisan tarihleri arasında izleyiciyle buluşacak. İstanbul Kültür Sanat Vakfı (…

Devamını Oku
Tema Parklar-00
İyi Yaşam

Çocuklara Özel: Eğlencenin Adresi Tema Parklar

Nisan, çocukların en sevdiği ay! Çocuk Bayramı'nın coşkusunu katlamak ve onlara eğlenceli bir gün armağan etmek için İstanbul'un…

Devamını Oku
ice coffee istanbul-0
Yeme İçme

İstanbul'da En İyi Soğuk Kahve Adresleri

Sıcak yaz günlerinde serinlemek ve keyifli bir anın tadını çıkarmak için soğuk kahvenin yeri her zaman ayrıdır. İstanbul, bu konuda da…

Devamını Oku