Kültür Seyahat

26 Nisan 2023

Gastronomi turizmi dendiğinde ülkemizde ilk akla gelen şehirlerin başında hiç şüphesiz Adana gelir. "Kebabın Başkenti" olarak da nam salan Adana, birçok tarihi ve turistik güzelliğe ev sahipliği yapsa da her zaman mutfağı ile ön planda. Şehirde düzenlenen festivallerin en çok ilgi görenleri de haliyle yeme-içme ile ilgili oluyor. 

Bu sene ülkece yaşadığımız büyük deprem felaketi nedeniyle gerçekleşmeyen Portakal Çiçeği Karnavalı da şehrin en bilindik etkinlikleri arasında başı çekiyor. Sonraki senelerde yine bu festivali coşkuyla bir arada kutlamak dileğiyle, festivali daha önce hiç duymamış olanlar için biraz tanıtalım istiyoruz.

Portakal Çiçeği Karnavalı

Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı

Her sene nisan ayında etrafı mis gibi portakal çiçeklerinin kokusu sarar. Adana'nın da simgesi olan bu koku, eğlence dolu bir karnavalda can bulur.  Adana sokakları neşeyle dolup taşar, kent her nisan festival coşkusuna bürünür. Stantlar kurulur, yöresel ürünler tezgahlarda yerini alır, birbirinden keyifli gösteriler sahnelenir, halk bando gösterileri ve konserlerle kendinden geçer. Üstelik Portakal Çiçeği Karnavalı'nın müdavimleri yalnızca Adanalılar da değil. Bu renkli karnavala katılmak için her sene yurt içinden ve yurt dışından birçok kişi Adana'ya akın ediyor.

Bu girizgahtan sonra lafı fazla uzatmadan bu rengarenk ve mis kokan karnavalı anlatmaya başlayalım.

“Nisan'da Adana’da” sloganıyla yürürlüğe giren Adana Portakal Çiçeği Festivali, son zamanların en gözde ve popüler olan lokal karnavalı olarak nam salmaya devam ediyor. Bununla birlikte her sene Nisan ayının ilk haftasında büyük bir coşkuyla gerçekleştirilen bu muhteşem festivale, çevre illerden ve uzak şehirlerden de birçok insan önemli ölçüde sağlıyor. Öte yandan Adana’nın en güzel zamanı olarak bilinen nisan ayında bu şehrin neredeyse her bir bucağı mis gibi portakal çiçeği kokuyor. Ayrıyeten ne çok sıcak ne de çok soğuk olan Nisan ayı, Adana turu yapmayı planlayan kişiler için en ideal zaman olarak karşınıza çıkıyor. Bu bağlamda pek çok şehirden düzenlenen turlar vasıtasıyla Adana’yı ziyaret eden kişiler, Adana lezzetlerinin tadına doyasıya varırken, Adana turistik noktalarına da keyif dolu bir gezintiye çıkıyor. Öte yandan gerçekleşen bu eğlenceli ve renkli karnaval ile doyasıya eğlenerek anın tadını çıkarıyor.

Portakal Çiçeği Karnavalı-2

Eğleneceğinizi adeta garanti eden Adana Uluslararası Portakal Çiçeği Festivali, başladığı andan itibaren katılımcıları büyük bir eğlence tufanının tam ortasına çekiyor. Üstelik yalnızca bununla da sınırlı değil! Gerek yurt içinden gerekse yurt dışından on binlerce kişiyi “dostluk ve sevgi” çatısı altında birlik ve beraberlikle toplayan “Nisan’da Adana’da-Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı” binlerce kişinin katılımıyla büyük bir coşkuyla gerçekleşiyor. Bütün bunların yanında Türkiye’nin ilk ve tek karnavalı olarak dünyanın sayılı karnavalları arasında büyük bir başarıyla giren “Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı’nda” birbirinden keyifli ve eğlenceli etkinliklerin yanında çok sayıda kültürel ve sanatsal aktivitelerle de zaman geçirebiliyorsunuz. Bu aktiviteler sayesinde birçok farklı alanda çeşitli gösteri ve eğlenceleri yakından izleyebiliyor olacaksınız. Eğlencenin dibine vuracağınız Adana Uluslararası Portakal Çiçeği Festivali ziyaretçilerini bekliyor.

Bununla beraber geçtiğimiz yıllarda 100 bini Adana dışından olmak üzere  ortalama olarak 1,5 milyon kişinin Adana sokaklarında bir araya geldiği bu eşsiz karnaval, Türkiye için baharın gelişini müjdeliyor desek yalan olmaz. Öte yandan bu Karnaval süresince kentin neredeyse her bir köşesinde; eşsiz sokak gösterileri, eğlenceli dans gösterileri, birbirinden farklı üniversite müzik gruplarının konserleri, halk oyunları gösterileri, bando gösterileri ya da spor müsabakaları ile bireysel sokak gösterilerini birebir olarak yerinde izleyebilirsiniz. Bütün bunların yanı sıra Karnaval sokaklarında açılan stantlarda Adana’ya özgü birbirinden farklı ürünleri bulabilmeniz mümkün. Gördüğünüz zaman ayaklarınızı yerden kesecek olan görüntülere hazır olun. Hem sevdiklerinizle keyifli vakit geçirebileceğiniz hem de birbirinden farklı kültürel etkinliklere dahil olabileceğiniz Adana Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı’nda sizi yüzlerce sürpriz bekliyor.

Adana’da yaşıyorsanız Adana Portakal Çiçeği Karnavalı’na yakın arkadaşlarınız ve ailenizle birlikte katılmanız son derece kolay. Şehrin her bir yerinin festival havasına büründüğü bu keyifli günlerde etkinlik alanlarında performans sergilemeyi ya da satış yapmayı planlıyorsanız festival komitesinin sitesini takip ederek gerekli olan bütün detayları öğrenebilirsiniz. Nisan ayının en eğlenceli zamanlarında Adana’da gerçekleştirilen bu festival, her yaştan ve kitleden insanları da bir araya getiriyor. Öte yandan birlik ve beraberlik bilinci kapsamında da oldukça faydası görünen bu etkinlik, turistleri de ağırlamaya tam gaz devam ediyor.

Adana’nın mimarisi, kültürü ve konsepti hakkında birbirinden farklı şeyleri öğrenebileceğiniz Adana Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı’nda yöresel lezzetlerden de kendinize göre onlarca şey bulabilirsiniz. Her şehirden insanların katılım sağladığı Adana Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı’nda hem eğlenip hem de unutulmayacak anlara şahit olacaksınız. Adana'nın tarihi ve doğal güzelliklerine yapılan bir gezi ile tamamlanan nisan ayı, kesinlikle en güzel ve en doyurucu tatiliniz olmaya aday.

Portakal Çiçeği Karnavalı-3

Adana Gezilecek Yerler
Kültür Seyahat

Adana'nın Gezilecek En Güzel Yerleri

Pek çok uygarlığa ev sahipliği yapmış olan ve her birinden derin izler taşıyan Adana, Türkiye'nin hem tarihsel hem de kültürel anlamda en önemli…

Devamını Oku
1
Yeme İçme

Adana Lezzet Festivali'ne Gitmek İçin Nedenler

Evet, bu muhteşem şehrin ismi dudaklardan dökülünce, eminiz ki aklınıza Adana Kebabı, şırdan, şalgam, ciğer, analı kızlı çorba, içli köfte ve çiğ…

Devamını Oku
1
Yeme İçme

Adana Lezzet Festivali'ne Gitmek İçin Nedenler

Evet, bu muhteşem şehrin ismi dudaklardan dökülünce, eminiz ki aklınıza Adana Kebabı, şırdan, şalgam, ciğer, analı kızlı çorba, içli köfte ve çiğ…

Devamını Oku