Gürcistan, Ermenistan, Rusya ve İran ile komşu olan Azerbaycan, Güney Kafkasya bölgesinin en büyük ülkesidir. Başkenti Bakü’dür. Geçmişten beri Türkiye ile olan yakınlığı tüm dünyada bilinir. Eğer Azerbaycan’a gidecek olursanız neler hakkında bilgi sahibi olmanız gerektiğini yazımızda açıklayacağız. Hazırsanız başlayalım.
Azerbaycan'a Nasıl Gidilir?
Önceden vize alarak gidebildiğimiz Azerbaycan’a, 1 Eylül 2019 tarihi itibariyle vizesiz seyahat dönemi başladı. Alınan bu kararla birlikte Türk vatandaşları 30 güne kadarki seyahatleri için sadece pasaportlarıyla ülkeye giriş yapabiliyorlar.
Bordo pasaportların geçerli olabilmesi için en az altı aylık daha süresinin olması ön koşul. Yeni pasaport başvurusu yapacaklar için de pasaportun tarihi en az 1 yıllık olmalı.
Bakü’ye Karayolu ile Ulaşım
Eğer Azerbaycan’a otobüs yolculuğu yapmayı düşünüyorsanız, yolculuğun ortalama 42 saat süreceğini hatırlatalım. İstanbul çıkışlı otobüsler, Bolu-Samsun-Ordu-Giresun-Trabzon-Rize ve Artvin istikametini izleyerek Sarp Sınır Kapısı’nı geçer, Gürcistan üzerinden Bakü’ye ulaşır.
Bir diğer karayolu seçeneği de İran üzerinden transit geçiştir. Ağrı’nın Doğu Beyazıt ilçesinden kalkan minibüslerle Gürbulak Sınır Kapısı’ndan çıkıp İran’a giriş yapmanız ve buradan bir taksiyle Azerbaycan’a geçmeniz gerekir. Bu yöntemi tercih edecek diğer kişilerle birlikte hareket etmeniz, yolculuk maliyetini bir hayli azaltacaktır.
Bakü’ye Havayolu ile Ulaşım
İster Türk şirketleriyle, ister Azerbaycan ulusal havayolu şirketi Azal’la, ülkemizden direkt uçuşlarla Haydar Aliyev Havalimanı’na ulaşmak son derece mümkün.
Uçak seferleri yoğunluğa bağlı olarak gün içerisinde bir ya da iki kez yapılmakta, İstanbul-Bakü arası uçuş 2 saat 45 dakika sürmektedir.
Haydar Aliyev Havalimanı’na ulaştıktan sonra şehir merkezine giden servisleri ya da taksileri kullanabilirsiniz.
Eğer taksi kullanacaksanız mutlaka pazarlık yapmanızda fayda var.
Bakü’ye Tren Yolu ile Ulaşım
Yolculuk tercihinizi trenden yana kullanacaksanız bunun için öncelikle Rusya’ya ya da Ukrayna’ya ulaşmalısınız çünkü ülkemizden Bakü’ye düzenlenen bir tren seferi bulunmuyor.
Bakü Şehir İçi Ulaşım
Şehri yaya olarak keşfetmek en güzel seçenek gibi dursa da, otobüsten minibüse, taksiden metroya kadar birçok ulaşım aracının bulunduğunu hemen hatırlatalım.
Taksimetrenin yer almadığı taksilerde binmeden önce her zaman pazarlık yapılmalı.
Geniş bir güzergâha sahip otobüs ve minibüsler için gerekli ulaşım kartları da araç içerisinden temin edilebiliyor.
Yerel halkın en çok kullandığı ulaşım aracı ise metro. 2 Manat karşılığı alabileceğiniz “Metropolitien” biletleriyle en ekonomik araçtan yana tercihinizi kullanarak da Bakü’yü gezebilirsiniz.
Azerbaycan’a Ne Zaman Gidilir?
Dünyadaki 11 iklim kuşağından 9’unun ülke sınırları içerisinde görüldüğü düşünüldüğünde, Azerbaycan’da birçok iklimi aynı anda yaşamanız olası.
Ülkenin en turistik yerlerinden olan Bakü, ılıman iklimin etkisindedir. Oldukça sert geçen kış mevsimi, kasım ayı ile birlikte yerini yağışlı havaya bırakır. Eğer kış aylarında bir seyahat planlıyorsanız, burasının alternatif kayak rotaları içerisinde en güzellerini barındırdığını ekleyelim.
Hazar Denizi kıyısındaki ılıman iklim, iç bölgelere ilerlendiğinde yerini karasal iklime bırakır. Aralık ve mart aylarında sıcaklık 2 ila 7 derece arasında değişmektedir.
Ülkenin neredeyse tamamında temmuz ve ağustos ayları güneşin en yakıcı olduğu zamanlardır. Turistik bir gezi için zorlayıcı bir hava olduğundan, seyahati sıcaklığın 20 ile 30 derece arasında değiştiği ilkbahar ve sonbahar aylarına denk getirmekte fayda var.
Kardeş ülkemiz Azerbaycan’ın özel günlerini de sıralamadan olmaz. Seyahat tarihinizi belirlerken takviminizi bu günlere göre ayarlarsanız çok daha rahat edersiniz. İşte Azerbaycan’ın özel günleri:
-Ulusal Bağımsızlık Günü (18 Ekim)
-Ulusal Kurtuluş Günü (15 Haziran)
-Cumhuriyet Bayramı (28 Mayıs)
-Milli Uyanış Günü (17 Kasım)
-Yeni Yıl (1-4 Ocak)
-Nevruz (20-26 Mart)
-Kurban Bayramı
-Ramazan Bayramı
Azerbaycan'ın gezilecek en güzel yerlerini öğrenmek için lütfen tıklayınız.