Oldukça zengin bir kültüre sahip olan “Kardeş ülke” Azerbaycan, hala çok fazla bilinmeyen turistik güzelliklerle dolu. Üstelik böyle bir gezi için Türk vatandaşlarından vize de istenmiyor.

Ormanlarla ve dağlarla kaplı Astara Bölgesi İran sınırının karşısında yer alır ve ülkenin en güzel noktalarından biri kabul edilir. Doğal güzelliklerinin yanı sıra bölgede görülmesi gereken camiler, hamamlar, dağ köyleri ve arkeolojik kalıntıların sergilendiği bir de müze yer alır.

1

Ateş Ülkesi olarak bilinen Azerbaycan’ın en ünlü yapılarının başında, dışı tamamen Led ekranlarla kaplı Alev Kuleleri (Flame Towers) gelir. Başkent Bakü’de yer alan ve ülkenin en uzun yapısı olan Alev Kuleleri, bir turizm kompleksi olarak hizmet veriyor.

Eski Şehir olarak bilinen ve UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde koruma altına alınan Icheri Seher, mimari yapıları ve geleneksel Azerbaycan kültürünü izlemek için en ideal noktalardan.

Icheri Seher sınırları içerisinde yer alan ve Azerbaycan’ın simgeleşmiş yapılarından biri olan Kız Kalesi, özellikle Nevruz Bayramı zamanında oldukça kalabalık gösterilere sahne oluyor. Yontma taşlardan inşa edilmiş kale, şehrin mimari açıdan en önemli yapıları arasında gösteriliyor.

Şirvanşahlar Sarayı, UNESCO tarafından korunan ve Icheri Seher’de yer alan yapılardan bir diğeri. 52 tane odası olan sarayın üst katı şah ve ailesinin ikameti olarak kullanılırken, alt katında misafirhanesi yer alıyor. Sarayın içinde aynı zamanda eğitim amaçlı kullanılan Keykubad Mescidi ve Şah Mescidi bulunuyor.

2

Sağlık turizminin vazgeçilmez duraklarından biri olan Naftalan, spa ve yağ tedavisiyle ünlü. Özellikle tesisteki yağın bazı hastalıklara çok iyi geldiğine inanılıyor.

Dünyanın en büyük göllerinden biri olan Hazar Denizi, özellikle tüple dalma ve balıkçılık gibi aktiviteler için oldukça gözde bir mekân. Hazar üzerinde tekne turu yapmak da turistler kadar yerli halk tarafından da rağbet görüyor.

Azerbaycan’ın ünlü halılarının sergilendiği Letif Kerimov Halı Müzesi, ülkenin en önemli müzelerinden biri olarak gösteriliyor. Ünlü ressam ve halıcı Letif Kerimov’un ismiyle anılan müzede 6 binin üzerinde dokumacılık ve halı örnekleri sergileniyor.

Azerbaycan’ın Ateş Ülkesi olarak anılmasının en önemli sebeplerinden biri olduğu düşünülen Ateşgah, dünyadaki üç Mecusi tapınağından biri. Abşeron Yarımadası’nda yer alan Ateşgah 17. yüzyıldan kalma ve altıgen şeklinde yapılmış bir tapınaktır. Doğal gazların bitmesinin ardından Bakü’den bir boru hattı çekilerek ateşin hala canlı kalması sağlanıyor.

Kafkasya’nın en eski yerleşim yerlerinden biri olan ve İpek Yolu üzerinde olduğu için ipek kumaşlarıyla ünlü olan Sheki, el sanatlarıyla olduğu kadar mimari yapılarıyla da oldukça ilgi gören bir şehir.

3

Dünyadaki çamur volkanlarının büyük bir çoğunluğuna sahip olan Azerbaycan, turizmdeki ününün bir kısmını da buna borçlu. Çamurunun cilde iyi geldiğine inanıldığı için hem çamur banyosu yapmak isteyen hem de volkanların son derece ilgi çekici görüntülerini yakından görmek isteyenler her yıl bölgeye akın ediyor.

Tacikistan tarafından kırılmadan önce 162 metrelik uzunluğuyla dünyanın en uzun bayrağı olarak Guiness Rekorlar Kitabı’na giren Bakü’deki meydan, Azerbaycan’ın en ünlü meydanlarından biri.

Bir diğer rekortmen de yine Bakü’deki Minyatür Kitap Müzesi. Koleksiyonunun büyüklüğü nedeniyle Guiness Rekorlar Kitabı’na girmeyi başaran müze, dünyanın ilk minyatür müzesi aynı zamanda.

Gence şehrinde 7 hektarlık bir alan üzerine konumlanmış olan Han Bağı, Kafkasların en eski parklarından biri. Dekoratif bitki örtüsü, şadırvanları, tiyatrosu ve son derece etkileyici habitatıyla şehrin nefes alan ve mutlaka görülmesi gereken yerlerinden.