Bizim için her zaman “Kardeş ülke” olan Azerbaycan, resmi adıyla Azerbaycan Cumhuriyeti; kadim İpek Yolu üzerinde Asya ile Batı Avrupa’nın buluştuğu Güney Kafkasya’da yer alıyor.
İlk önce 1918’de bağımsızlığını ilan ederek doğudaki ilk demokratik cumhuriyet olma unvanını kazanan ülke, 91 senesinde Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin dağılması ile kendi başına bir cumhuriyet haline gelmiştir.
Bağımsızlığını kazanan genç bir ülke olan Azerbaycan, Kafkasların en büyük ve en kalabalık nüfusa sahip ülkesidir ancak ilginçtir ki toplam ülke nüfusunun çok daha fazlası, ülke sınırları dışına yayılmıştır. Örneğin en çok Azerbaycanlının yaşadığı ülke İran’dır.
Resmi dili Azerice olan ülke, yüzde seksen sekizi Müslüman bir nüfusa sahip.
Oldukça kozmopolit ve çok katmanlı bir ülke olan Azerbaycan’da Ahıska Türkleri, Ermeniler, Yahudiler, Gürcüler, Ruslar, Molokanlar gibi birçok halk yaşamakta ve ülke sınırları içerisinde birçok dil konuşulmaktadır.
Azerbaycan’ın resmi para birimi olan Manat, bugün dünyada en değerli paralar sıralamasında beşinci sırada.
İsmi Farsçada “Ateş Muhafızları” anlamına geldiğinden, dünyada da “Ateş Ülkesi” adıyla anılır.
Coğrafi koşulları ve özellikleri nedeniyle birçok farklı iklimi bir arada yaşayan ülke, güneşin yüzünü gösterdiği günlerin sayıca fazla olması sebebiyle “Güneşli Azerbaycan” olarak da bilinir. Dünyadaki 11 iklim kuşağından 9’u ülke sınırlarında görülebilmektedir.
Bağımsızlığını ilan edene kadar birçok kez bayrak değiştiren Azerbaycan’ın günümüzde kullandığı bayrak, kırmızı rengi ile çağdaşlığı ve demokrasiyi temsil ederken, yeşil rengiyle de İslamiyet’i işaret eder. Bayrakta yer alan sekiz köşeli yıldız kimi tarihçilere göre sekiz Türk halkını simgelemektedir.
Farsçada “Rüzgarlar Şehri” anlamına gelen başkent Bakü, son derece zengin petrol ve doğalgaz yatakları sayesinde giderek gelişen bir ekonomiye sahip.
Ülkenin en büyük gelir kaynağı petroldür. 1848 yılında ilk kez Bakü’de üretimine başlanan petrol, o zamanlar dünya için de oldukça yeniydi. Dünyanın ilk petrol fabrikası da 1859’da yine Bakü’de kuruldu.
İlkleri seven Azerbaycan, hem ekonomik hem de kültürel anlamda birçok yeniliği ve gelişmeyi gözlemleyebileceğiniz bir ülke. Örneğin Doğu ülkeleri arasında ilk metro inşaatı 1967 yılında Bakü’de başlıyor. “Kız Kulesi Balesi” ise yine aynı ülkeler arasında bir ilktir.
Bin yılı aşkın köklü bir geçmişe sahip olan müziğin Azeri halkı için önemli son derece büyüktür. Azeri çalgıları eşliğinde icra edilen halk danslarının ünü ülke sınırlarını aşıp dünyaya yayılmıştır ve izlendiğinde insanın üzerinde bir görsel şölen etkisi yaratır.
Kültüre ve sanata çok önem veren ülkede yedi bine yakın kültür merkezi, beş bine yakın kütüphane, birçok müzik okulu ve tiyatro salonu bulunuyor.
Ülkenin en eski sanat binası olan Azerbaycan Devlet Akademik Opera ve Bale Tiyatrosu’nun da yer aldığı başkent, Azerbaycanlılar tarafından ülkenin eğlence ve sanat merkezi olarak benimsenmiştir.
Ülke halkı, aynı zamanda festivallere de son derece düşkündür. Nar Festivali gibi son derece renkli görüntülere sahne olan eğlenceli festivallerin haricinde, Azerbaycan ile simgeleşmiş beş müzik festivaline de ev sahipliği yapar.
Kültürel mirasıyla olduğu kadar tarihi yerleriyle de dikkat çeken ülke, her sene birçok turisti ağırlamaktadır.
Yürüyerek gezebileceğiniz başkent Bakü’nün İçeri Şehir’i,
Surlarına hayran olacağınız, zamanında birçok sanatçıya ilham vermiş olan GızQalası (Kız Kalesi),
UNESCO tarafından “olağanüstü evrensel değer” olarak koruma altına alınan; volkanları, mağaraları ve grizu kaya oluşumlarıyla önemli bir kültür mirası olan Gobustan Antik Mağaraları,
Kervansarayları, kiliseleri, camileri ile tarihi bir dokusu bulunan otantik Ganja (Gence) kenti,
Azeri halkı tarafından Milli Uyanış Harekatı kutlamalarının yapıldığı ve halk kahramanlarının anıldığı Bezz Kalesi, ülkede mutlaka görmeniz gereken yerlerden sadece bazıları. Azerbaycan'ın sizin için seçtiğimiz gezilecek yerler önerileri için buraya tıklayabilirsiniz.
Sayıları dünya üzerinde yaklaşık 700 olan çamur volkanlarının 300’ü Azerbaycan’dadır. Oldukça ilginç oluşumlar olan çamur volkanları için, “dünyanın yeni doğa harikası” adaylığı başvurusunda bulunulmuş.