Umman’ın yer aldığı toprakların geçmişi 10 bin yıl öncesine kadar dayanır. Günümüzde Arap Yarımadası’nın güneydoğusunda yer alan ülkenin nüfusu 5 milyona yakındır. Ülkede yalnızca Ummanlılar değil, Pakistan, Hindistan ve Bangladeş’ten insanlar da yaşar. Bu kadar farklı insanın bir arada olması elbette Umman’ı da dünyadaki diğer ülkeler kadar önemli kılıyor. Eğer Umman’a gitme planınız varsa bunu ne zaman ve ne şekilde yapacak olmanıza yardımda bulunmak istiyoruz. Bu sebeple yazımızın devamında sizin için faydalı olacak bilgiler yer alıyor. Öyleyse Umman turumuz başlasın. 

Öncelikle Umman’ı ziyaret etmek isteyen Türk vatandaşlar için vize talep edilmektedir. Verilen turistik vizenin 6 ay geçerliliği olmasına rağmen ziyaretçiler sadece 30 gün kalabilmektedirler.

1

Peki, egzotik ülke Umman’a nasıl ulaşabiliriz? İstanbul Havalimanı’ndan ülkenin başkentindeki Maskat Havalimanı’na 5 saatlik direkt uçuşlarla varılabiliyor. Maskat’tan ise geri dönüşlerde, hem İstanbul Havalimanı’na hem de Sabiha Gökçen Havalimanı’na direkt uçuşlar bulunuyor. Maskat Havalimanı’ndan 10 kilometre uzaklıktaki merkeze ulaşım için kullanabilecekler arasında halk otobüsleri, otellerin sunduğu servisler ve taksiler bulunuyor. Unutmayın, taksi kullanılacaksa önceden bir fiyat pazarlığı yapılması tavsiye ediliyor. Ayrıca ülkenin kuzeyindeki Maskat Havalimanı haricinde güneyde Yemen sınırı tarafında bulunan Salalah Havalimanı’na Katar aktarmalı olarak Sabiha Gökçen’den 9 saatlik uçuşlar bulunmaktadır. 

Stratejik bir konumda bulunan ülkede, şehir içi ulaşım için genelde halk otobüsleri tercih edilmektedir. Devletin sahip olduğu otobüs ağları, bağlantıları ve uzun mesafelere olan seferleri ile oldukça idealdir. Ayrıca araç kiralama da Umman’da fazlaca kullanılan bir seçenektir. Düzenli taksiler, özel taksiler, adalara ulaşımı sağlayan feribot hizmeti de diğer ulaşım alternatiflerindendir. Turuncu ve beyaz renkli taksilerin ücreti, fiyat ve mesafedense, taksiyi paylaşıp paylaşmayacağınıza göre değişkenlik gösterir. Eğer olur da özel araç kiralamayı planlarsanız, dağlarda, vadilerde ve çöllerde sürüş esnasında karşınıza çıkabilecek deve, maymun gibi hayvanlara dikkat etmeniz öneriliyor.

Umman’ı ziyaret etmek için en güzel zamanlar, termometrelerin 17 ile 35 derece arasını gösterdiği Ekim ile Nisan arasındaki sezondur. Haziran, Temmuz ve Ağustos ayları ise ülkede kavurucu sıcaklar eşliğinde geçtiğinden, pek konforlu bir ziyaret yapamayabilirsiniz. Dağlarda yürüyüş, çöl safarileri ve kanyon kampları, mercan kayalıklarında dalış ve vadilerde sürüşler gibi bakir doğa ortamında keyif yaşayabilmeniz için zamanlamayı doğru yapmanız oldukça önemli.

2

Umman müziğinin ve geleneksel tatlarının keyfine varacağınız, Ocak sonundan Şubat sonuna kadar süren Muskat Festivali, yerel güzelliklere şahit olabileceğiniz bir etkinlik. Temmuz ortalarında başlayıp Ağustos sonuna kadar süren Salalah Turizm Festivali, restoranlar, kültürel şovlar, müzikler, oyunlar, tiyatrolar, sirkler ve daha fazlasını keşfedeceğiniz birçok aktiviteyi bünyesinde barındırıyor. En eski Arap sporlarından olan deve yarışını yaşatmak için Mart ayının ortalarında gerçekleştirilen Sultan Deve Yarış Kupası, turistlerin ve yerel halkın gözbebeği. Ayrıca Eski Umman Sultanı Kabus Bin Said’in doğduğu günün kutlandığı 18 Kasım tarihinde de ülkedeki en büyük kültürel kutlamalarından biri gerçekleşmektedir. Bu dönemde tüm ülke süslenir, okullar, kamu ofisleri 3 günlüğüne kapanır, tüm bölgeler partiler, kutlamalar ve performanslar için hazırlanır. Yerel atmosferi yaşayabilmek adına, tercih edilebilecek bir tarih olduğunu belirtelim.

Yukarıda bahsettiğimiz gelneksel festival dışında Umman’daki özel günleri bilmenizde de fayda var. Ülkeye ziyaretinizi yapacağınız zamanı bu günlere göre seçebilirsiniz. İşte Umman’ın özel günleri: 
-Sultan Kabus’un Doğum Günü (18 Kasım)
-Hz. Muhammed’in Doğum Günü (12 Aralık) 
- Uyanış Günü (23 Temmuz)
-Yeni Yıl (1 Ocak) 

Aralık ayı ise Arap çöllerinin sıra dışı deneyimlerini ve çöl bedevilerinin hayat tarzlarını keşfetmek için bir diğer muhteşem alternatif olabilir. Sıcaklıklar, çok yüksek olmadığından dolayı ziyaretçiler bu inanılmaz zor hayatın tadına bakabilir ve sandboarding yani kum sörfü, deve sürüşü ve yıldız gözleme gibi farklı spor aktivitelerini tecrübe edebilirler.