Kültür Seyahat

28 Ekim 2022
Batın Özen @gocebey
Batın Özen @gocebey

“Sonbahar sanattır, gerisi mevsim” denildiğinde akla gelecek en güzel sonbahar duraklarından birisidir Kastamonu.

Sarı, turuncu ve kırmızının eşsiz tonlarını görmek ve görsel şölen yaşamak isterseniz Valla Kanyonu, Ilgarini Mağarası, Horma Kanyonu ve Ilıca Şelalesi gibi doğal güzelliklere ev sahipliği yapan Kastamonu’yu listenize mutlaka eklemelisiniz. Gezilecek yerlerin çoğu Pınarbaşı bölgesinde yer alıyor. En az 2-3 gün ayırarak bölgeyi keşfedebilir ve sonbaharın keyfini sonuna kadar yaşayabilirsiniz.

Kastamonu-1

Horma Kanyonu

Küre Dağları Milli Parkı bölgesinde, Pınarbaşı ilçesine 4 kilometre mesafedeki ülkemizin en güzel kanyonlarından birisi olan Horma Kanyonu gezilecek yerler listesinde en başta yer alıyor.

Kanyon içerisine yapılmış mühendislik dehası 3 kilometre uzunluğundaki ahşap yürüyüş platformunda kanyonun derinlerine ilerlerken hayranlık uyandıran manzaralar göreceksiniz. Zara Çayı'nın büyüleyici rengiyle birleşen ve her köşesi ayrı bir güzellik vadeden bu kanyona en az 2-3 saatinizi ayırabilirsiniz.

Endemik, zengin bitki çeşitliliği ve kendine özgü bir ambiyansıyla sadece sonbaharda değil, her mevsimde göz kamaştırıcı bir güzelliğe bürünüyor. Doğaseverlerin ve fotoğraf tutkunlarının aşık olacağı Horma Kanyonu’nda yapacağınız doğa yürüyüşüyle hem kanyonu keşfedip muhteşem doğa fotoğrafları çekecek hem de kanyonun sonunda sizi bekleyen sürprize varıyor olacaksınız.

Kastamonu-6

Ayrıca amatör seviyedeki kanyon sporcularının kendini geliştirmesi ve deneyim kazanması için oldukça uygun bir kanyon.

Girişte otopark ve aperatif yemekler tüketebileceğiniz bir kafeterya mevcut.

Kanyon için yetişkinlerden 7₺, öğrencilerden ise 3.5₺'lik bir ücret alınıyor.

Ilıca Şelalesi

3 kilometrelik Horma Kanyonu’nu yürüyerek bitirdiğinizde bir saklı cennetle karşılaşacaksınız. İşte o saklı cennet, Ilıca Şelalesi.

Zara Çayı'nın yaklaşık 10 metre yükseklikten dökülmesiyle oluşan bu şelale ve doğal havuz, egzotik görüntüsüyle görenleri mest ediyor. Ambiyansıyla insanın içini açan ve su sesine, kuş seslerinin eşlik ettiği bu doğal güzellik keyifli vakit geçirebileceğiniz en güzel lokasyonlardan birisi. Yaz günlerinde serinlemek için suya girenleri de görebilirsiniz. Bu doğal havuz, mevsimine göre farklı renkler sunuyor ama turkuaz rengine şahit olma olasılığınız yüksek. Yemyeşil bitkilerin ve kayın ağaçlarının arasından akan Ilıca Şelalesi’ni farklı noktalardan izleyebilir ve renk cümbüşünün tadını sonuna kadar çıkartabilirsiniz.

Kastamonu-2

Dileyenler Horma Kanyonu'na uğramadan direkt Ilıca Şelalesi’ne gidebilir ve şelale sonrasında Horma Kanyonu’nu ziyaret edebilir. Daha keyifli olması açısından kanyonu gezip sonrasında şelaleyi görmenizi öneririm. Kalabalığa denk gelmek istemiyorsanız sabah erken saatlerde gitmeniz en doğru seçenek olacak.

Valla Kanyonu

Dünyanın en derin ikinci kanyonu seçilen ve inanılmaz bir ihtişama sahip Valla Kanyonu’nu duymuş muydunuz hiç?

Görüntüsüyle insanın kendini sorguladığı, nefesleri kesen manzarasıyla herkesi büyüleyecek güzellikte bir doğa harikası burası. Pınarbaşı ilçesine 26 kilometre uzaklıkta bulunuyor ve navigasyonla rahatça ulaşabilirsiniz. Kanyonun enfes manzarasını izleyebileceğiniz bir seyir terası yapılmış. Sonbahar renklerinin arasında orman içerisinde yaklaşık 1.5 kilometrelik zor olmayan keyifli, kısa bir yürüyüşten sonra bu çift katlı panoramik seyir terasına ulaşıyorsunuz. 

Kastamonu-5

Arkasında çam ve kayın ağaçlarının oluşturduğu bir orman, önünde muhteşem kanyon, solunda ise Devrekani Çayı ile Kanlıçay’ın manzarasıyla birleşmiş Valla Kanyonu seyir terasında o anları ölümsüzleştirmek isteyeceksiniz. O kadar derin bir kanyon ki cesaretli gözlerle bakmak gerekiyor. Derinliği yer yer 1200 metreyi bulan ve birçok risk barındırması nedeniyle geçişi en zor kanyonlar arasında gösterilen Valla Kanyonu, parkurunun zorluğu ve tehlikesi nedeniyle ekipmansız geçilmesi mümkün değil ve kanyonun içine izinsiz girilemiyor.

Kanyon için yetişkinlerden 9₺, öğrencilerden ise 4.5₺'lik bir ücret alınıyor.

Tüm ihtişamıyla Valla Kanyonu hiç şüphesiz en favori yerlerden, listenizde mutlaka olsun.

Ilgarini Mağarası

Ilgarini Mağarası, Küre Dağları Milli Parkı sınırları içerisinde bulunan en etkileyici yerlerden birisi. Çoğu kimsenin duymadığı, bilmediği bu ilginç mağara dünyanın en derin dördüncü mağarası olarak geçiyor. Kemerli bir girişi var ve M.Ö. 2000 yılından günümüze izler taşıyan mağaranın içerisinde Roma, Bizans dönemine ait mezarlar ve sarnıçlar bulunuyor.

Parkur başlangıç noktasından 1.5-2 saatlik bir yürüyüşle ulaşabilirsiniz. 2.5 kilometrelik yürüyüş parkuru içerisinde ayrıca görebileceğiniz birbirinden eşsiz 2 farklı yer daha var. O yerler Mantar Mağarası ve Ejder Çukuru olarak geçiyor. Güzergâh üzerinde birçok yerde yönlendirme tabelaları ve işaretler var fakat parkur tamamen doğayla iç içe olduğu için kaybolabilirsiniz. O yüzden daha öncesinde doğa yürüyüşü tecrübeniz pek yoksa yerel rehber ile gezmenizi tavsiye ederiz. Özel ve farklı manzaralara ev sahipliği yapan, sizi masalın içindeymiş gibi hissettirecek bu bölgeye en az 3-4 saatinizi ayırabilirsiniz.

Kastamonu-3

Kastamonu, %70'i ormanlarla kaplı sonbahar mevsimi başta olmak üzere her zaman gelinebilecek, muhteşem manzaralar sunan, keşfedilmeyi bekleyen ve renklerin tüm tonlarına şahit olabileceğiniz nefis bir lokasyon. İstanbul'a 6 saat, Ankara'ya 3 saat uzaklıkta bulunuyor. Rotanıza ve planlarınıza eklemeyi unutmayın :)

Kısaca Kastamonu'da gidilebilecek yerler listesini şöyle özetleyebiliriz;
-Ilıca Şelalesi
-Horma Kanyonu
-Valla Kanyonu
-Çatak Kanyonu
-Ilgarini Mağarası
-Ejderha Çukuru
-Mantar Mağarası
-Gideros Koyu
-Şehriban Kanyonu
-Pompeipolis Antik Kenti

Bonus olarak Daday ilçesinde etli ekmek yemeyi ve Kastamonu'dan pastırma almayı unutmayın.

Kastamonu-4

Batın Özen @gocebey