Pakistan’a nasıl ve ne zaman gideceğinizi tartışmadan önce sizlere biraz Pakistan’dan bahsetmek istiyoruz. Güney Asya’nın en çok rağbet gören ülkesi olan Pakistan Umman Denizi’nin kıyısında yer alır. Geçmişte yaşanan siyasi ve tarihi olaylar nedeniyle Pakistan’ın kaderi yön değişmiştir. 1947 yılında Hindistan’dan ayrılan Pakistan İslam Cumhuriyeti’ne geçmiş, ardından Bangladeş’ten de ayrılarak bugünkü topraklarına kavuşmuştur. Toplamda 4 eyaleti vardır. Bunlar: Sind, Kuzeybatı Sınır Eyaleti, Belucistan ve Pencap. Çok çeşitli bir ülke olması sebebiyle ufkunuzu genişletebilecek bir gezi noktası olabilir. 

Pakistan'a Nasıl Gidilir ve Şehir İçi Ulaşımda Neler Var? 

Pakistan’da bulunan üç havalimanından en büyüğü, ülkenin gelişmiş kentlerinden Karaçi’de yer alan Jinnah Uluslararası Havalimanı’dır. Sabiha Gökçen’den Karaçi şehrine direkt uçak seferleri düzenlenmektedir.
İstanbul-Pakistan arası aktarmasız uçuşlar yaklaşık beş buçuk saat sürmektedir.

Jinnah dışında, aktarmalı uçuş yapabileceğiniz bir diğer havalimanı da başkent İslamabad’da bulunan Benazir Bhutto Uluslararası Havalimanı’dır. Bu havalimanına ülkemizden direkt uçuşlar bulunmamaktadır.

1

Uçak yolculuğunun haricinde, Ağrı ve İran üzerinden karayolu ile de ulaşım sağlanabilmektedir. 4940 kilometrelik yol hem uzun olduğundan hem de güvenlik nedeniyle fazla tercih edilmemektedir.

Pasaportlarının geçerlilik süresi altı aydan fazla olan Türk vatandaşları için vize zorunluluğu yoktur ancak vizesiz seyahatler için doksan günlük kısıtlama süresi getirilmiştir.

Yemeklerden ve sudan bulaşabilecek tifo tehlikesine karşı, Pakistan’a gitmeden önce aşı yaptırılması önerilir.

Nüfusunun yoğunluğu bakımından dünyanın ilk altı ülkesi arasında gösterilen Pakistan’da şehir içi trafik de bir hayli yoğundur. Halkın genel olarak tercih ettiği ulaşım araçlarının başında otobüs ve çinçi adı verilen yerel ulaşım araçları gelmektedir.

Otobüslerde kadınlar için ayrı bir bölüm yer almaktadır.
Sarı ve siyah taksiler genellikle orta ve üst sınıf tarafından tercih edilir.
Ülkeyi baştan başa gezmek için en ideal ulaşım araçlarından biri ise trendir.

2

Pakistan’ın en gelişmiş ve en büyük şehri olan Karaçi’deki havalimanından şehir merkezine ulaşım, trafiğe bağlı olarak değişmekle birlikte ortalama 20-25 dakika sürmektedir. Merkeze gitmek için otobüs ya da taksi seçenekleri bulunur.

Pakistan’a Gitmek İçin En Doğru Zaman Ne Zamandır?

Coğrafi özellikleri nedeniyle Pakistan’da karasal ve tropikal iklim bir arada görülür. Genel olarak sıcak ve kurak bir iklime sahip olan ülkenin güneyinde tropikal iklim özellikleri öne çıkar. 

Turistik seyahatlerin son birkaç yıldır istikrarlı bir şekilde arttığı Pakistan’da en yoğun sezon mayıs-ekim, en sakin sezon ise kasım ve nisan ayları arasıdır. Elbette bu durum gidilecek bölgeye göre de değişmektedir. Örneğin Pakhtoonkhwa, Sind veya Punjab gibi kuzeybatı şehirlerinden birini ziyaret etmek için ekim ve şubat ayları arası en ideal zamandır.

Güzel vadilerin ve dağ zirvelerinin tadını çıkarmak için ilkbahar ayları en uygun zamanlar olarak bilinir çünkü yürüyüş yapmak için bu aylar daha elverişlidir.

Yağışın en fazla olduğu aylar temmuz ve ağustostur. Havanın oldukça sıcak olmasına karşın nem rahatsız edici olabilir.

Kar tatili yapmak için en iyi zaman ise şubat ayının başlarıdır. Hem kayak yapmak hem de karlarla kaplı dağları ve donmuş gölleri izlemek, özellikle keşfetmek amaçlı gezi yapan gezginler için oldukça tatmin edicidir.

3

Son olarak belirtmemiz gereken bir husus var. Pakistan’daki mezhep çatışmaları ve terör saldırıları nedeniyle tehlikeli olarak öne çıkan şehirlerden ilki Belucistan Eyaleti’dir. Adı suikastlar ile duyulan eski Fata ve KPK Eyaleti, militan gruplarının faaliyet gösterdikleri Hindistan-Pakistan sınırındaki kontrol hattı da ziyaret edilmesi önerilmeyen yerler arasındadır.

Eğer kültür gezisi yapacaksanız ülkedeki bayramları ve resmi tatilleri bilmek isteyebilirsiniz. İşte Pakistan’ın özel günler listesi: 

•    Pakistan Günü - Mart
•    Bağımsızlık Günü - Ağustos
•    Muhammed İkbal Günü - Ağustos
•    Qaid e Azam Cinnah’ın Doğum Günü ve Christmas – Aralık
•    Aşure Günü - Mart
•    Kurban Bayramı
•    Ramazan Bayramı