Kuzey ve kuzeybatı sınırında Rusya, güneyinde Türkmenistan, Kırgızistan, Özbekistan ve güney doğusunda Çin ile komşuluğu bulunan Kazakistan, 2.7 milyon kilometrekarelik yüzölçümü ile dünyanın en büyük dokuzuncu ülkesidir. Yedi bağımsız Türk devleti arasında yer alan Kazakistan, Orta Asya ve Doğu Avrupa’nın bağımsız Türk devletlerinden biridir. Rusçaya ve Türkçeye benzerliği ile bilinen Kazakça, ülkede konuşulan iki milli dilden biridir. Farklı ülkelerden gelen insanların ülkesi olarak bilinen ve yaklaşık 130 farklı ülke vatandaşının bulunduğu Kazakistan’da, nüfusun %13 kadarı Ukraynalı, yaklaşık %21’i Rus ve geri kalan %66’sı Kazaklardan oluşmaktadır. Ülkede Müslümanlık ve Hristiyanlık en yaygın dini inançlardandır.

1

Madencilik, tarım, avcılık ve hayvancılık, ülkenin genel geçim kaynaklarındandır. Verimli toprakları ile tarıma son derece elverişli olan ülke, kömür, bakır, doğal gaz, kurşun, çinko, gümüş, demir, krom, petrol, uranyum ve altın rezervlerine ev sahipliği yapmasıyla bilinmektedir. Kazakistan, özellikle krom, uranyum ve altın kaynaklarının zenginliği açısından dünyanın önemli ülkeleri arasında yer almaktadır. Tarım ürünleri arasında ise pamuk, pirinç, şeker pancarı, mısır ve buğday, geçim kaynakları arasında en başı çekmektedir.Nesilden nesile aktarılan ‘Kartalla Avcılık’ ise Kazakistan’ın milli sporu olarak bilinmektedir. Öyle ki ‘Kartalla Avcılık Yarışması’ Almatı’nın doğusunda, her yıl geleneksel olarak düzenlenmektedir. 

Modern mimarisi ile Altana ya da diğer adıyla Nur Sultan, ülkenin ikinci büyük şehri ve aynı zamanda başkentidir. Şehrin inanılmaz manzarasına şahitlik edeceğiniz Bayterek Kulesi, dünyanın en büyük çadır mimarisi ile alışveriş merkezi olan Han Şatır, dev bir balığı andıran göz alıcı mimarisi ile yaya köprüsü Atyrau Köprüsü (Balık Köprüsü), Dünya ve Geleneksel Dinlerin Liderleri Kongresi’ne ev sahipliği yapmak amacıyla inşa edilen Hoşgörü ve Barış Sarayı (Barış Piramidi), Altana’da görmeden dönmemeniz gereken yerlerden sadece bazılarıdır. 

Doğal güzellikleri, vadileri, uçsuz bucaksız bozkırları, yemyeşil ormanları ile Kazakistan, meraklı misafirlerini bekliyor. Ülkede görülecek pek çok güzel lokasyon bulunmaktadır. Şiirlere konu olacak güzellikteki Büyük Almatı Gölü, çöl manzarası ile dikkat çeken Altın-Emel Milli Parkı, suyun altında kalmış bir ormanın üzerindeki Kaindy Gölü, ülkenin doğal güzelliklerinden birkaçı olarak sayılabilir. Kışın meraklılarını cezbedecek türdeki kayak merkezleri ile Şimbulak, dağ eteğine konumlanmış, açık hava buz paten pisti Medeo, kano ve kamp severlerin göz bebeği Issyk Gölü, doğal manzaraları ile Kazakistan’da tertemiz bir nefes alabilecek yerler olarak öne çıkmaktadır. Başkent Altana’da bulunan ve Beyaz Saray’a benzerliği ile dikkat çeken başkanlık makamı Ak Orda, 1900’lerde inşa edilen Zenkov Rus Ortodoks Katedrali, İmparator Timur tarafından yaptırılan Hoca Ahmet Yesevi Türbesi, tarihe ışık tutan Kazakistan Cumhuriyeti Ulusal Müzesi, sanat ve tarih tutkunları için gezilmesi gereken noktaların başında yer alıyor. 

2

Gelelim, ülkede yenilip içilmeden dönülmemesi gerekenlere. En başta ülkenin geleneksel içeceği, at sütünden yapılan kımız, mutlaka tadılması gerekenler arasında yer alıyor. Havuç, biber gibi sebzelerle yapılan Kazak Mantısı (Pelmeni), darı, buğday ve mısır ile hazırlanan Talkan Yemeği, at eti işkembesi ile hazırlanan Kazı Karta Yemeği, yufka, at ve sığır etiyle hazırlanan Beşparmak, meşhur Özbek Pilavı, bizim helva tatlımızı andıran ülkenin geleneksel milli tatlısı Jent Tatlısı, at etinden hazırlanan sucuk Kazı (Chuzhuk), Kazakistan’da tadına bakılacak önemli lezzetler arasında yer alıyor. 

Kazakistan’dan dönüşte sevdiklerinize alabileceğiniz hediyeler arasında ise Kazak bebekler, keçeden yapılmış çok çeşitli aksesuarlar, deri ürünler, gümüş ya da altın aksesuarlar, el yapımı ahşap hediyelikler, yerel Kazakistan konyağı gibi değerli ürünler bulunmaktadır.