Güney Kore, Asya kıtasının en doğusunda, 750 mil uzunluğunda bir yarımadadır.

52 milyona yaklaşan nüfusunun çoğunluğu, ülkenin en büyük şehri ve aynı zamanda başkenti olan Seul’de yaşar.

Para birimi Güney Kore Wonu’dur. Para biriminin değersiz olması (1 Güney Kore Wonu=0,0063 TL) bir hükümet politikası olup, piyasaya daha ucuz ürünlerin sokulabilmesi prensibine dayanır.

Yüzyıllar boyunca bağımsız bir krallık iken 1905’ten sonra Japonya’nın idaresine girmiş, İkinci Dünya Savaşı’nın ardından yine bağımsızlığını kazanmıştır. Bağımsızlığını ilan ettikten kısa bir süre sonra da ülke “Kuzey” ve “Güney” olarak ikiye bölünmüştür.

1

İNSAN & KÜLTÜR

Tarih öncesi çağlardan bu yana Koreliler benzersiz bir kültür geliştirdiler. Yarımadanın coğrafi koşulları da bu kültürün oluşmasına katkıda bulundu. Bu duyarlılık, günümüzde de Kore kültürünün tüm dünya tarafından tanınmasına ve UNESCO tarafından “paha biçilemez” bir miras kabul edilmesine neden oldu.

Yarımadaya bir zamanlar egemen olan Konfüçyüs kültürü, geçmişe nazaran daha az da olsa hala Kore’deki günlük yaşamı etkileyen önemli bir kültür. Güney Koreliler, birbirlerine saygı duymalarını ve iyilik yapmalarını, her şeyden önemlisi de basit bir yaşam sürmelerini öğütleyen filozofun öğretilerini takip etmeye devam ediyorlar.

Özellikle atalara duyulan saygı ve onlara hürmeten düzenlenen ritüeller, Güney Korelilerin yaşamında son derece önemli yer tutar. Ölen aile büyüklerinin birkaç nesil boyunca dünyayı terk etmediklerine inanıldığından, hala ailenin yaşayan bir parçası olarak kabul edilmeye devam ederler.

Halkın %81’lik geniş bir kesimi kentsel bölgelerde yaşarken, özellikle Seul ve Incheon çevresindeki kırsal kesimlerde yaşayanlar çok daha basit ve fakir bir hayat sürüyor.

Hangul olarak da bilinen Korece ülkenin resmi dili olmasına karşın, birçok bölgede bu dilin farklı lehçeleri konuşulur. İngilizcenin okullarda ikinci dil olarak öğretilmesi nedeniyle Güney Korelilerin çoğu çok iyi derecede İngilizce bilmektedirler.

Kore alfabesinde 24 harf bulunur ve dil, yukarıdan aşağıya ve soldan sağa yazılıp okunması ile Japoncaya benzer.

Kore’de yeni yıl kutlamaları iki kez yapılır; biri diğer bütün ülkeler gibi 1 Ocak’ta, diğeri de “Ay Yeni Yılı” olarak şubat ayında.

Her yılın farklı bir anlamının bulunduğu Kore’de geçtiğimiz 2020 senesi fare yılı iken, 2021 senesi öküz yılı olarak kutlandı. Üç gün süren bu kutlamalarda Koreliler geleneksel kostümlerini giyerek birbirlerine kırmızı zarflar ve paketler içinde hediyeler sunarlar.

Sanatın ve müziğin çok önemli olduğu Güney Kore kültürü, son yıllarda dünyayı etkisi altına alan K-pop müzik türünün de doğduğu yer. Radyolarda duymaya aşina olmadığımız Korece’nin hayatımıza birden dahil olması da PSY’nin, Seul’deki bir bulvarın adını tüm dünyaya ezberleten ünlü Gangnam Style şarkısıyla gerçekleşti. 

2

HÜKÜMET & EKONOMİ

Resmi adı Kore Cumhuriyeti’dir (ROK).

Dünyanın en yoksul ülkelerinden biriyken sadece birkaç nesil içinde yükselişe geçerek, dünyanın en hızlı büyüyen ülkeleri arasına giren Güney Kore, bugün Doğu Asya’nın en güçlü ekonomilerinden birine sahip.

Teknolojik olarak da son derece gelişmiş olan ülkede eğitim standartları bir hayli yüksek.

GEZİLECEK YERLER

Yüzde yetmişi dağlarla kaplı olan Güney Kore’nin en büyük adası, yarımadanın güneyindeki Jeju’dur. Ilıman bir iklime sahip olan Jeju, ülkenin en popüler tatil beldelerinden biridir. Kentin ünlü simge yapılarından Halla-san ve Sunrise Tepesi buradadır.

Han Nehri kıyısındaki Seul tam bir alışveriş cenneti olarak tanınır. Yirmi dört saat yaşayan, ışıltılı bir kent olan Seul, bir tarafı tarih kokarken bir tarafı fütüristtik mimari yapılara ev sahipliği yapan kozmopolit bir yapıda.

Ülkenin güney kesiminde bir liman kenti olan Busan hem tapınak turları yapmak hem de Güney Kore’nin güzel plajlarının tadını çıkarmak için tercih edilen büyük şehirlerden bir diğeri.

2018 Kış Olimpiyatları’na da ev sahipliği yapan Pyeongchang, her tür spor aktivitesinin yapılabildiği popüler bir tatil beldesi.

Uluslararası Maskeli Dans Festivali’nin yapıldığı Andong Hahoe kasabası, UNESCO tarafından korumaya alınan oldukça turistik bir kasaba.

1708 metre yüksekliğiyle Taebaek sıradağlarının en yükseği olarak bilinen Seoraksan ise özellikle maceraperest turistlerin her daim gözdesi. Yüksek sezonda yoğun bir ziyaretçi akınını ağırlayan milli park, sunduğu şahane dağ manzaralarıyla gidenleri büyülüyor.

3