Endonezya Cumhuriyeti dünyanın en kalabalık Müslüman ülkesidir. Ayrıca dünyanın en kalabalık ülkeleri listesine baktığımızda Çin, Hindistan, ABD’den sonra gelen dördüncü ülke Endonezya’dır. Başkenti Cakarta olan ülkenin 8 ana bölgesi vardır. Bunlar: Sumatra, Kalimantan, Bali, Sulawesi, Maluku, Nusa Tenggara, Papua ve Java’dır. Bu kadar kalabalık ve ünlü bir ülkede gezmek için ülkenin düzenini bilmek gerekir. İşte biz de sizler için Endonezya’nın düzeninden ve oraya nasıl gideceğinizden bahsedeceğiz. Hadi başlayalım. 

Türkiye’den Endonezya’ya haftanın her günü direkt ve aktarmalı uçuş seferleri düzenlenmektedir. İstanbul’dan Bali’deki Ngurah Rai Havalimanı’na 13 saat 25 dakika, Jakarta Soekarno-Hatta Uluslararası Havalimanı’na 11 saat 40 dakikalık direkt uçuşlarla varılıyor.

Aktarmalı uçuş biletlerinin ayrı satın alınması halinde yolculuk biraz uzasa da daha ekonomik hale gelebiliyor.

30 güne kadar olan ziyaretlerde Türk vatandaşları için vize istenmiyor. 

1

Jakarta şehir merkezine yaklaşık 30 kilometre uzaklıkta olan havalimanından şehir merkezine ulaşım için shuttle servislerini, otobüsü veya taksiyi kullanabilirsiniz.

Eğer Bali’deki havalimanına inmeyi tercih ettiyseniz, şehir merkezinin 13 kilometre dışında olan havalimanında tek ulaşım seçeneğiniz taksi. Taksilerde taksimetre yerine sabit ücret tarifesi uygulanıyor.

Taksilerin ekonomik ve lüks olarak iki sınıfa ayrıldığı Endonezya’da en önemli sorunlardan biri de trafik. Soldan akan ve her daim karmakarışık olan trafik, özellikle yaya olarak şehri gezmeye çalışanlar için durumu biraz zorlaştırıyor, bu yüzden karşıdan karşıya geçmek için alt ve üst geçitleri kullanmakta fayda var.

Şehir içi ulaşımda otobüsü ve raylı sistemi kullanabilirsiniz ama Java hariç bu ağ pek gelişmiş değil. Trafik nedeniyle de yolculuk planladığınızdan biraz daha uzun sürüyor genellikle. Bali’de ise toplu taşıma kullanmak neredeyse imkansız, bunun yerine scooter taksileri kullanabilir veya araç kiralayabilirsiniz. Ehliyetiniz varsa motoru veya bisikleti de tercih edebilirsiniz, şehrin dar sokaklarında gezmek için bu ikisi daha iyi seçenekler gibi duruyor.

Diğer şehirlere gitmek için otobüsleri kullanabilirsiniz ancak çok fazla konfor beklemeyin. Bilet fiyatları biraz daha yüksek olsa da tren seçeneğiniz de var ve otobüse göre çok daha rahat.

Muson ve tropikal iklim özelliklerinin görüldüğü Endonezya’nın yağışlı ve kuru olmak üzere iki sezonu bulunuyor. Ortalama sıcaklığın yıl boyu yüksek olduğu Endonezya’yı ziyaret etmek için nisan ve ekim ayları arası görülen kuru sezon en ideal zaman.

Eğer sıcaktan ziyade yağmuru tercih edenlerdenseniz kasım ve mart ayları arasındaki dönem yağışlı sezon olarak geçiyor. Hava sıcak olduğu için kimi zamanlarda yağmur rahatlatıcı bir etki yaratsa da, muson yağmurlarının etkisini artırdığı ve çok uzun sürdüğü günler özellikle gezmek için sıkıntılı olabilir. Hatta toprak kayması riski nedeniyle birçok ulusal park da kapılarını ziyaretçilere kapatıyor.

2

Temmuz ve ağustos aylarında adalar oldukça kalabalık ve fiyatlar da diğer aylara nazaran çok daha yüksek.

Kuru sezon, özellikle dalış ve sörf yapmak için en uygun zaman. Ancak mikro iklim özellikleri sergileyen Endonezya’da bu sezonların zamanı da gittiğiniz yere göre değişebilir, bu yüzden hangi bölümü ziyaret edeceğinizi önceden belirledikten sonra tatili planlamakta fayda var.

Noel ve yeni yıl zamanı Endonezya’nın en yoğun olduğu zamanlar olarak bilinir, fiyatlar da aynı doğrultuda yükselir ancak bu egzotik takımadanın festivali nasıl olur diye merak ediyorsanız tatilinizi mutlaka bu aylara denk getirmelisiniz.

Endonezya ziyaretinizde özel günleri bilmenizde de fayda var. Tatiller ve bayramlar kapsamında Endonezya’nın önemli günleri şunlardır: 
-Bağımsızlık Günü (17 Ağustos) 
-Noel (25 Aralık)
-Sessizlik Günü (Mart)
- Kurban ve Ramazan Bayramı (Hicri takvime göre değişir.)