Çin Halk Cumhuriyeti en çok ilgi gören Uzak Doğu ülkelerinden bir tanesi. Yaklaşık 1,4 milyon insanın yaşadığı Çin, dünyanın en kalabalık ülkesidir. Ayrıca büyüklük olarak da Rusya ve Kanada’dan sonra dünyanın en büyük üçüncü ülkesi olarak bilinir. Bu kadar büyük ve kalabalık bir şehirde konuşulan dil sayısının fazla olması da kaçınılmaz. Ülkenin resmî dili Çincedir ancak bunun dışında konuşulan 292 dil daha vardır. Başta Moğolca olmak üzere Tibetçe, Uygurca ve yaygın olarak İngilizce konuşulur. 

Dünyanın en önemli ekonomik güçlerinden birisi olan Çin Halk Cumhuriyeti, kültürel ve tarihî zenginlikleriyle de dünyada yer edinmiştir. Bu denli göz önünde olan ve sevilen bir ülkede kim bulunmak istemez ki? İşte eğer siz de Çin’e gitmeyi düşünüyorsanız aşağıda vereceğimiz bilgiler işinize bir hayli yarayacaktır. Hadi başlayalım. 

Çin’e seyahat etmek için en çok tercih edilen seçenek havayoludur.

Ülkemizden Çin’e direkt uçuşların yanı sıra aktarmalı uçuşlar da düzenlenmektedir ve bu seferlerin sayısı oldukça sıktır.

İstanbul’dan Şanghay’a direkt uçuşlar yaklaşık 14 saat sürerken, Antalya’dan başlayan yolculuklarda bu süre yaklaşık 16 saate çıkar.

En fazla sefer düzenlenen Çin şehirlerinin başında Şanghay, Pekin ve Guangzhou gelmektedir.

1

Mart, Nisan ve Şubat ayları yüksek sezon kabul edildiğinden uçak biletleri diğer aylara nazaran biraz daha pahalıdır. 

En az 20 gün öncesinden bilet rezervasyonu yaptırmak bilet fiyatlarında ciddi indirim sağlayacağı için, bilet satın alma işlemini son günlere bırakmamakta fayda var.

Her ne kadar süresi çok daha uzun olsa da karayolu seçeneği de tercih edilebilir.

Avrupa ülkelerinin birçoğundan Çin’e trenle gidebileceğiniz gibi, Japonya, Tayvan gibi ülkelerden gemi yolculuğu da yapabilirsiniz.

Uzun süreli ve kısa süreli olarak iki ayrı Çin vizesi türü bulunuyor. Turistik sebeplerle Çin’e gidecek olanlar üç ay geçerlilik süresi bulunan L Tipi vizeye; fuar veya sempozyum gibi nedenlerle iş seyahatinde bulunacak olanlar M Tipi ticari vizeye başvurmalıdır.

Vize tiplerinin fazla olması nedeniyle, hangi vizeye başvurulacağının önceden belirlenmesi ve evrakların ona göre toparlanması önemlidir.

Hong Kong ve Makau bölgeleri özel yönetim olarak geçtiğinden buralara giriş için vize gerekmiyor. Ama daha sonra Çin’e geçmek isterseniz vize başvurusunda bulunmak için yeniden Türkiye’ye dönmelisiniz.

Çin’deki havalimanına indiğinizde gideceğiniz otelin adresi mutlaka yazılı olarak yanınızda olmalı çünkü taksiciler İngilizce bilmiyor.

2

Sokaklarında gezerken veya bir adres ararken de mutlaka yanınızda sözlük bulundurun, aksi takdirde kaybolmanız işten bile değil.

5 bin yıllık köklü tarihi, gelenekleri ve dünya mirası kabul edilen doğal ve kültürel miraslarıyla her zaman dünyanın ilgi odağında olan Çin’in iklimi, gidilecek bölgeye göre değişiklik gösterir.

Büyük bir ülke olması sebebiyle birçok iklim kuşağının etkisi altındadır. Yaz mevsimi, yoğun muson yağmurları nedeniyle ziyaret için fazla tercih edilmez. Şanghay, Pekin gibi popüler şehirler için sonbahar başlangıcı en ideal zamanlardır.

Ancak Tibet gibi yüksek yerlere gitmek için seyahati yaz mevsimine denk getirmekte fayda var.

İki uluslararası havalimanına sahip tek Çin şehri olan Şanghay, ulaşımın da en rahat olduğu yerlerden. Diğer şehirlerden dünyanın en önemli finans merkezlerinden Şanghay’a tren, otobüs, gemi veya uçakla ulaşabiliyorsunuz.

Pekin, Nanjing ve Hangzhou şehirlerinden Şanghay’a en ekonomik ve konforlu yolculuk ise trenle sağlanıyor.

3

Çin’de toplu taşıma araçları oldukça yaygın olduğundan genellikle taksi kullanmaya gerek kalmıyor ancak yoğun bir kalabalıkla birlikte seyahat etmeyi göze almalısınız.

Her gün 10 milyondan fazla insanı taşıyan metrolar Pekin halkının en çok tercih ettiği ulaşım şekli. 

Güzergâhlarının numaralarla belirlendiği otobüs seferleri ise hem çok sık hem de metroya kıyasla daha uygun.