Kültür Seyahat

30 Haziran 2023
Güncelleme Tarihi: 2 Ağustos 2023

Bereketli Nil Deltası'nın dünyaya katmış olduğu en büyük medeniyetlerden biri. Tarih sahnesine bıraktığı gizemli izleriyle insanları binlerce yıldır büyülemeye devam ediyor. Neresi burası? Elbette ki Antik Mısır’dan bahsediyoruz. İlber Ortaylı’nın da dediği “Hepimiz Mısırlıyız” sözü kadar önemli bir sahnedir medeniyet dünyasına dair Mısır. Burası bünyesinde o kadar büyük bir heyecan taşır ki, toprağına vurulan her çapada yeni ve çarpıcı unsurlar keşfedilmesin. Sizleri bu heyecanlı konuda daha fazla sıkmadan konuya geçiyoruz. İyi okumalar dileriz.

Dünyanın Büyülediği Gizem: Piramitler

İnsanların hayal gücünü besleyen ve doğrudan insanlığa ilham veren bir yapı silsilesi. Burası şüphesiz ki bütün dünyadaki herkesi etkileyen ve daha da önemlisi düşündüren bir yapı. Aslında bu binaya yapı demek piramitlere edilmiş bir haksızlık olsa gerek. Giza Piramidi’nin aynı zamanda antik dünyanın 7 harikasından biri olduğunu belirtmemiz gerekir. Tabi akıllardaki en popüler soru ise bu eşsiz yapıların insanlar mı yoksa uzaylılar tarafından mı yapıldığıdır. Çünkü Büyük Piramit olarak bilinen Keops Piramidi'nin yapımında kullanılan taş bloklarının nasıl taşındığı ve yerleştirildiği gibi detaylar, hala tam olarak açıklığa kavuşmamış, geçmişi ve barındırdığı sırlar tarihe gömülmüştür.

Antik Mısır-1

Sonraki Dünyaya Geçiş: Mumyalama

Antik Mısır’ın gizemlerle dolu dünyasında ilerlerken film ve oyunlarda yer alacak kadar popülerleşmiş, tanrıların ve geleneğin gizemli bir buyruğuyla karşılaşıyoruz. Mumyalama. Bu ritüel insanın ölümsüzlük arayışını yansıtan büyüleyici bir sanat olsa gerek. Bu kutsal ritüel, ölünün bedenini ebediyete hazırlamak için kullanılan karmaşık ve ustalık gerektiren bir süreçtir. Ellerindeki ince bir fırça ile özenle bedene yapılan dokunuşlar, binlerce yıl süren bir ölüm uykusuna giren ruhun ruhani yolculuğuna rehberlik eder. Esrarengiz maddelerin ve özel formüllerin kullanıldığı mumyalama süreci, bedenin bozulmasını önlerken, ölünün güvenli bir şekilde diğer dünyaya geçiş yapabilmesi oldukça elzemdir. Ayrıca mumya, ölünün önemli eşyaları ve armağanlarıyla beraber sarılır ki, öbür dünyada rahat etsin. Mumyalanmış bedenler, tapınaklardaki görkemli mezar odalarında muhafaza edilirken, ölümsüzlük arayışı ve geçmişin büyüsüyle bütünleşir, sonsuzluğa doğru ilerleyen bir ritüelin şahidi olurlar.

Nil’in Medeniyeti: Hiyeroglifler

Hem taşlarda ama daha da önemlisi insanlığın zihinlerinde büyüleyici bir şekilde kazınan semboller günümüzde de diri halde insanları büyülemeye devam ediyor. Bu sembolleri kazıyan kişi kim bilir o esnada neler düşünüyordu? Hangi duygularla elindeki çivileri taşlara kazıyarak binlerce yıldır silinemeyecek bir izi farkında olmadan bıraktı?  Hem tanrılara hem de insanlara dair hikâyeleri anlatan bu hiyeroglifleri okumak için zihnimizi geçmişin sisli koridorlarında dolaştırırız ve bu mistik yazı sistemiyle büyülü bir diyaloğa gireriz. Bu antik sanat, zamanın sınırlarını aşar ve bize insanlığın köklerine ve evrenin gizemlerine dair ipuçları sunar. Bunların her bir işareti bile bir hikâyenin parçasıdır ve bize binlerce yıl önce kaybolmuş bir medeniyetin anlatılarını yeniden canlandırma şansı verir.

Antik Mısır-2

Bu Mülkün Efsanevi Sahipleri: Firavunlar

Bu kralların hikâyeleri, resmen insanın hayal dünyasının sınırları zorlayan büyülü masallarla buluşuyor. Onların egemenlikleri, tanrılarla insanların kesiştiği bir noktada gerçekleşir ve zamanın ötesine uzanan destansı bir aura yaratır. Hem de Büyük Firavun Khufu, tarihin en çok konuşulan, yukarıda kendisinden bahsettiğimiz görkemli Keops Piramidi'nin inşasını yöneterek adını tarihe kazımıştır. Aklındaki ve hayalindeki kim bilir neydi Khufu’nun. Hele ki tarihin en popüler ve firavunlarından Tutankhamun ise antik mezarında keşfedilen hazine dolu odalarıyla insanlığın hayretler içinde izlediği bir masal kahramanıdır. Mezarının kapılarının ardında, altınla süslü sandukalar ve paha biçilemez mücevherlerle dolu hazineler bulunur. Bu efsanevi krallar, Antik Mısır'ın zengin mitolojisi ve tarihiyle birleşerek, insanın sonsuzluğa ve gücün doruklarına olan özlemine cevap verir. Hele ki firavunların bölgedeki sıcakta yoğunlaşan sineklere karşı aldığı önlem de firavunlardaki gücün sınırının olmadığını bizlere apaçık işaret ediyor. Firavunların yanındaki muhafızların üzerini bal kaplayarak, var olan sinekleri kendisine değil, tamamen bu muhafızlarının üzerine çekerek kurtulduğu biliniyor. Ne güç ama!

​​Antik Mısır-3

Gizemlerden Asla Arınamayan Tanrılar ve Mitoloji

Öyle bir din düşünün ki, güneş her şeyden çok kutsal olsa bile bir yaratıcı değil. Güneşi kafasında taşıyan Ra ise bir dönem devlet tanrısı ilan edilmişti Antik Mısır’da. Ra, güneş tanrısı, gökyüzünde ışık saçarak insanlara hayat ve umut verirken, İsis, anneliği ve sihirbazlığı temsil eden büyülü bir tanrıça olarak kalplerimizi ele geçirir. Ölüm tanrısı Anubis, ruhların koruyucusu olarak karşımıza çıkar ve mumyalama sürecindeki önemli bir figürdür. Ve kahramanlık öyküleriyle Horus. Onu gözünden tanırız. Antik Mısır’a ait en önemli sembollerden biri olan, hepimizin hayatında herhangi bir yerde en az bir defa gördüğü Horus’un Gözü ayrı bir gizemi içinde barındırır. İnsanın içindeki maneviyatı ve vicdanı hiçbir şekilde kaçıramadığını, insanın sahip olduğu asla uyumayan ve her daim kendisini izleyen üçüncü bir göz merhametsiz yargıcın keskin bakışını sembolize eder. Antik Mısır'ın bu büyülü kozmosunda, insanın sonsuzluğa ve doğanın güçlerine olan hayranlığı birleşir, unutulmaz bir masalın içinde dolaşır dururuz hep.

​​Antik Mısır-4

sharm el sheikh-0
Kültür Seyahat

Kızıldeniz'in İncisi: Şarm El Şeyh

Orta Doğu’nun şeytan üçgeni, Sina Yarımadasının incisindeyiz bugün. Kavurucu sıcak havasının içinde saklı turkuaz renkli denizi ve tarihi dokusu ile…

Devamını Oku
Antik Mısır-0
Kültür Seyahat

Yeniden Keşif: Antik Mısır’ın Gizemleri

Bereketli Nil Deltası'nın dünyaya katmış olduğu en büyük medeniyetlerden biri. Tarih sahnesine bıraktığı gizemli izleriyle Mısır, insanları…

Devamını Oku
Antik Mısır-0
Kültür Seyahat

Yeniden Keşif: Antik Mısır’ın Gizemleri

Bereketli Nil Deltası'nın dünyaya katmış olduğu en büyük medeniyetlerden biri. Tarih sahnesine bıraktığı gizemli izleriyle Mısır, insanları…

Devamını Oku