Kültür Seyahat

5 Ocak 2023
Güncelleme Tarihi: 12 Aralık 2023

Günümüzde pek çok ülkeye giriş artık vizesiz yapılabilmekte. Moğolistan da artık birçok ülke gibi Türkiye’den gelen turistlere vize muafiyeti imkânı sunuyor. Böylece Türk vatandaşı olup Moğolistan’ı ziyaret edeceklerin 30 gün boyunca vizesiz gezme hakları oluyor. Moğolistan’a vizesiz ve kolayca gidebilmişken ziyaret etmeniz gereken ilk şehir ise Ulanbator.

Ulanbator şehri, 1639 yılında bir Budist manastırı olarak kurulmuştur. 1706 yılına kadar şehrin adı "Zengin Adamın Sarayı" anlamına gelen Urga idi. Yıllar içinde pek çok isim değiştirmiş olan şehir, Sovyetler Birliği tarafından fethedildikten sonra Ulanbator olarak yeniden adlandırıldı. Bu, "Kızıl Bahadır /Kahraman" anlamına gelir. Sovyetler Birliği'nin sona ermesinden sonra ülke, Halk Cumhuriyeti ve komünist sistem tanımından vazgeçti ve o zamandan beri yalnızca Moğolistan Devleti olarak anılıyor. Gelin Moğolistan Devleti’nin en önemli şehri olan Ulanbator’da neler yapabileceğinize yakından bakalım.

Ulanbator Gezilecek Yerler

1. Sühbatur Meydanı

Sukhbaatar veya Sühbatur Meydanı, Ulanbator'daki ana meydandır. Meydan adını Moğol Halk Cumhuriyeti'nin kurucusu Damdiny Sukhbaatar'dan alıyor. Anıt, meydanın ortasında at üzerinde oturan devrimci kahramanı göstermektedir. Anıt, ağızlarında sınır görevi gören bir zincir bulunan birçok aslanla çevrilidir. Parlamento Binası ("Büyük Devlet Khural"), bir tahtta Cengiz Han'a ait büyük bir anıt bulunan etkileyici bir saraydır. Sağda ve solda kendisinden sonra han olan oğullarının heykellerini bulacaksınız. Sarayın içinde, ülkenin kültürü ve tarihine dair heyecan verici bilgiler sunan Devlet Tarih Müzesi yer almaktadır.

ulaanbaatar-1

2. Gandan Manastırı

Gandan Manastırı 1727'de kurulmuştur ve hala Ulanbator ve Moğolistan'da Budizm'in merkezi konumundadır. Manastır kompleksi, farklı dönemlerden birçok farklı bina, bir üniversite ve pagodalardan oluşmaktadır. Beyaz manastır 42 metre yüksekliğindedir ve bu da onu geleneksel Moğol inşaatının en yüksek binası yapmaktadır. İçeride, manastırın ünlü olduğu tanrıça Janraisig'in 26 metre yüksekliğindeki altın heykeli vardır. Manastır her gün sabah 9'dan akşam 4'e kadar açıktır. Giriş ücretsizdir. Kompleks, Sühbatur Meydanı'na yaklaşık 4 kilometre uzaklıktadır. Manastıra yaklaşık 45 dakikada yürüyebilir veya otobüse binebilirsiniz.

3. Cengiz Han Anıtı

Cengiz Han, dünyaca ünlü ve Moğol İmparatorluğu'nun kurucusudur. O zamanlar, tek tek Moğol kabilelerini birleştirdi ve onları tek bir halk haline getirdi. Onun yönetimi altında Moğol savaşçılar, Orta Asya'nın ve kuzey Çin'in büyük bir bölümünü fethetti. Cengiz Han, Moğol halkı için büyük önem taşımaya devam ediyor ve sayısız anıtla onurlandırılıyor. Bunun gibi büyük boyutlu bir anıt da Ulan Batur'a yaklaşık 56 km uzaklıkta. Cengiz Han Anıtı, Cengiz Han'ı at üzerinde gösteriyor. Anıt 40 metre yüksekliğinde ve 250 ton çelikten yapılmıştır. Tek başına heykel 30 metre yüksekliğindedir. Diğer hükümdar hanlarını simgeleyen 36 sütunlu 30 metre genişliğinde ve 10 metre yüksekliğinde bir kaide üzerine oturmaktadır. Anıtın iç kısmında bir müze, restoranlar ve hediyelik eşya dükkânları bulunmaktadır. Ayrıca asansörü doğrudan izleme platformuna da götürebilirsiniz ki burası atın kafasında. Buradan, uçsuz bucaksız bozkırın ve Cengiz Han'ın anıtsal başının harika bir manzarasına kapılacaksınız.

ulaanbaatar-2

4. Bogd Khan’ın Kışlık Sarayı

Ulanbator'un güneyinde Moğolistan'daki Budizm'deki en yüksek lama olan Bogd Khan'ın sarayı bulunur. Saray, Kışlık Saray ve açıkça bir Çin etkisi gösteren diğer 6 tapınak ve pagodadan oluşuyor. Binalar tarihi ve mimari anıtlardır ve 1893 - 1903 yılları arasında inşa edilmiştir. Burası artık bir sanat koleksiyonu ve Bogdo Khan'ın bazı ilginç sergilerini bulabileceğiniz bir müzeye ev sahipliği yapmakta. Kışlık Saray, Sühbatur Meydanı'na yaklaşık 2,5 km uzaklıktadır. Şehir merkezinde sık sık trafik sıkışıklığı olduğu için yürüyerek bile daha hızlı gidebilirsiniz.

5. Dsaisan Anıtı

Dsaisan Anıtı, Japon-Sovyet Savaşı'nı ve onunla birlikte gelen ortak zaferi anan bir Sovyet anıtıdır. Tepesine 300 basamaklı bir merdivenin çıktığı bir dağın tepesinde durur. Anıt, geleneksel Sovyet ve Moğol süslemeli bir yüzük şeklinde tasarlanmış ve bir bakış açısı oluşturmuştur. Buradan şehir panoramasının ve çevredeki manzaraların keyfini çıkarabilirsiniz.

ulaanbaatar-4

Festivaller

Naadam

Naadam Festivali, Ulanbator'da ve Moğolistan'da yılın en büyük etkinliğidir. Her yıl 10 - 13 Temmuz tarihleri ​​arasında yapılır ve yarışmalar ağırlıklı olarak 11 ve 12 Temmuz'da yer bulur. Hem erkeklerin hem de kadınların güreş, okçuluk ve binicilik dallarında yarıştığı büyük bir spor etkinliğidir. Ancak kadınlar güreş müsabakalarına katılamazlar. Nadaam 2010’da UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsilci Listesi’ne girmiştir. Naadam Festivali sırasında otel odalarının çok nadir olduğunu söylemeye gerek yok. Temmuz ayında bu kadar büyük ve önemli bir etkinlik olunca Ulanbator’a gidilmesi gereken en uygun zaman da yine bu ay oluyor. Hatta tatilinizi biraz daha uzatarak ağustos ayını da orada geçirebilirsiniz. Bu eşsiz etkinliği canlı olarak yaşamak istiyorsanız, mümkün olduğunca erken rezervasyon yaptırmalısınız zira şehir çok kalabalık olacaktır.

Ulanbator Uluslararası Film Festivali

Sanatseverler için Ulanbator’da harika bir festival olan Ulanbator Uluslararası Film Festivali her yıl ekim ayında kutlanmaktadır. Çeşitli ülkelerden pek çok filmin yer aldığı festivalde 5 ayrı kategori bulunmakta. Bunlar Moğol Film Yarışması, Uluslararası Yarışma Dışı, Öne Çıkan Film Programı, Film Forumu ve Film Endüstrisi Eğitimi’dir.

ulaanbaatar-3

Ulanbator Mutfağı

Moğolistan’ın iklimi nedeniyle yerel mutfak çoğunlukla süt ürünlerinden, hayvansal yağlardan ve etlerden oluşmaktadır. Gerçek Moğol mutfağı neredeyse türlü yöntemlerle hazırlanmış etlerden oluşmuştur. Fakat yılların ilerlemesi ile ülkede ve Ulanbator’da canınızın istediği her şeyi rahatlıkla bulabiliyorsunuz. Moğolistan’a ve Ulanbator’a özgü olan yiyeceklerden bazıları şunlardır;

Buzz

Buuz, buharda pişirilmiş içi et dolgulu bir tür mantıdır. Neredeyse her zaman tüketilebilinen Buzz, özellikle şubat ayındaki Tsagaan Sar’ da yani Moğol Yeni Yılı’nın vazgeçilmez lezzetidir.

Khushuur

Ülkemizdeki çibörek tarifine oldukça benzeyen Khushuur etli bir hamur işidir. Ülkede oldukça popüler olan yiyecek, Nadaam festivalinin de resmi yemeğidir.

Borst

Borst, uzun şeritler halinde kesilmiş, havada kurutulmuş ettir. Etin kurutulması süresi ise yaklaşık bir aydır. Borst etini olduğu gibi yiyebilir veya onunla bir erişte çorbası yapabilirsiniz.

Mongolia-0
Kültür Seyahat

Moğolistan'da Görmeniz Gereken 10 Büyüleyici Yer

Sınırsız bozkırlar, etkileyici dağ siluetleri, derin vadiler, kırmızı çöller... Orta Asya'nın göz kamaştırıcı güzelliğe sahip ülkelerinden…

Devamını Oku
ulaanbaatar-0
Kültür Seyahat

Vizesiz Keşif: Ulanbator

Moğolistan da artık birçok ülke gibi Türkiye’den gelen turistlere vize muafiyeti imkânı sunuyor. Moğolistan’a vizesiz ve kolayca gidebilmişken…

Devamını Oku
Moğolistan bozkırları-0
Kültür Seyahat

Moğolistan’ın Bozkırları: Bir Başka Dünya

Uçsuz bucaksız bozkırları, göçebe kültürü ve insanı büyüleyen doğası ile Moğolistan, kelimenin tam anlamıyla “başka bir dünya” sunuyor.

Devamını Oku