Kültür Seyahat

27 Nisan 2024

Güney Amerika’nın pek çok yönü ile en popüler ülkelerinden bir tanesi olan Şili, gezginlerin macera ruhuna son derece uygun. Öyle ki ülkede hem geleneksel hem de güncel pek çok şey görmek, denemek, tatmak mümkün. And Dağları'ndan Büyük Okyanusa kadar uzandığı için de birbirinden etkileyici manzaralara da ev sahipliği yapan bir ülke. Genellikle Şili’ye gitmek için en uygun zaman bahar aylarıdır. Bu aylarda ülke çok sıcak olmamakla beraber doğal alanlarda gezmeye, müzelere gitmeye, açık alan etkinliklerine katılmaya da oldukça uygundur. 

Pek çok gezgin seyahat için bahar aylarını tercih etse de ülkenin yaz ve kış aylarının da ayrı güzelliklere sahne olduğunu söylemek gerekiyor. Kış aylarında And Dağları’nda kayak yapmak, yaz aylarında düzenlenen geleneksel festivallere katılmak için farklı zaman dilimlerini de değerlendirebilirsiniz. İşte Şili’de keşfedilmeyi bekleyen, sizlere mutlaka görmenizi tavsiye ettiğimiz yerler. 

Santiago

Santiago

Şili’nin başkenti olan Santiago ayrıca ülkenin en büyük şehridir. Her bir köşesi canlı, renkli, hareketli olan bu şehri gezmekten büyük keyif alacaksınız. Müzeler, kiliseler, galeriler, parklar, restoranlar, alışveriş mağazaları ile hayatın sürekli aktığı bir şehri gezmiş olacaksınız. Santiago’nun hem tarihi miraslarla hem de doğal alanlar ile çevrili bir yapısı olduğundan küçük büyük herkesin zevk alacağı noktaları mevcut. Bu nedenle gezi planı yaparken başkenti daha detaylı gezmek isteyebileceğinizden biraz daha fazla vakit ayırmak isteyebilirsiniz. 

Atacama Çölü

Atacama desert-Chile

Şili’nin muhteşem bir manzaraya ev sahipliği yaptığı Atacama Çölü pek çok açıdan sizleri büyüleyecektir. Çünkü bu büyük çölde tuz göllerinden aktif volkanlara, jeotermal havuzlardan ay vadilerine kadar pek çok muhteşem alan sizleri bekliyor. Atacama Çölü, Santiago'dan yaklaşık 1.600 kilometre mesafede yer alsa da bu gözünüzü korkutmasın. Çöle rahat bir şekilde varabileceğiniz uçuşlar söz konusudur. 2 saatlik bir uçuş ile bu muhteşem manzaraya sahip yeri görebilirsiniz. Elbette çöle otobüs ile de gitmeniz de mümkün ancak 20 saat gibi bir zaman harcayacağınızı unutmamanız gerek. Her halükarda çöle vardığınızda gördüğünüz manzara karşısında iyi ki gelmişim diyeceksiniz. 

Paskalya Adası

Easter Island

Şili’ye ait uzak bir ada olsa da Paskalya Adası, Pasifik Okyanusu'nun büyüleyici manzarasına sahip bir adadır ve turistlerin de sıklıkla radarına girer. Adada sizleri muhteşem bir manzara, deniz ve plaj beklerken bunların yanı sıra görmek isteyeceğiniz dev taş heykeller, volkanik kraterler de bulunur. Paskalya Adası’nın ikonik heykelleri Moai'leri adanın hemen her bölgesinde görmeniz mümkün. Eğer maceracı bir ruhunuz var ise Rano Kau Volkanı'na tırmanmak isteyebilirsiniz. Zirveden ise adanın panoramik fotoğraflarını çekebilirsiniz. Adada ayrıca Tahai Köyü olarak bilinen adanın en eski yerleşim yerini de görebilirsiniz. Geleneksel Rapa Nui evlerine yakından görerek bu ada tarihi için son derece önemli yerleşim yerinde fotoğraf çekmek isteyebilirsiniz.

Patagonya

Patagonya

Şili ve Arjantin arasında kalan Patagonya, tam olarak Güney Amerika'nın güney ucundadır. Dağları, fiyortları, buzulları ve gölleriyle yine ülkenin en güzel manzaralarına ev sahipliği yapan bir bölgedir. Patagonya’da bölgenin en popüler turistik parkı olan Torres del Paine Milli Parkı'nı ziyaret edebilirsiniz. Turkuaz gölleri, buzulları ve granit kuleleri ile ilginizi epey çekecektir. Muhteşem bir görselliğe sahip Perito Moreno Buzulu'nu ise es geçmemenizi öneriyoruz. Zira bu buzul dünyanın en büyük hareketli buzullarından bir tanesidir. Buzulu daha yakından görmek isterseniz turistler için düzenlenen tekne turuna da çıkabilirsiniz. Patagonya’nın kusursuz manzarasını çıkarırken bisiklet ve yürüyüş turlarına katılabilirsiniz. Bu bölge kayak ve snowboard tutkunları için de oldukça özel bir yer. Bölgede pek çok kayak merkezi bulunduğundan eğer bu sporlara ilgi duyuyorsanız mutlaka göz atmanızda fayda var diyoruz. 

Valparaíso

Valparaíso

Şili’nin sevimli bir liman kenti olan Valparaíso, Pasifik kıyısında yer alıyor. Rengarenk evleri ve yokuşlu sokakları ile son derece etkileyici bit atmosfere sahip. Bu minik sevimli kentte Cerro Alegre, La Sebastiana ve Ascensor Artillería gibi turistlerin çok fazla ilgi gösterdiği noktalar vardır. UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde de yer alan bu güzel kent ülkenin de kültürel anlamda merkezlerinden bir tanesi olarak görülür. Burada deniz mahsullerinden yapılan geleneksel lezzetleri deneyebileceğiniz restoranlar ve şarapları ile ünlü kafeler bulabilirsiniz.

Chiloé Adası

Şili’nin en büyük ikinci adası konumundaki Chiloé Adası UNESCO Dünya Mirası Listesi'ndedir. Şili’nin en popüler turistik noktalarından bir tanesi olan Chiloé Adası 16. yüzyıldan kalma 16 ahşap kiliseye ev sahipliği yapar. Yerel ahşap oymacılığının da ürünü olan bu kiliseler son derece ilgi çekicidir. Bir kale, bir katedral ve bir müzeden oluşan Ancud ise yine görülmesi gereken bir diğer bölgesidir. 

Adanın en büyük şehri olan Castro ise denizcilik müzesi, sanat galerisi ve gezmekten keyif alabileceğiniz bir pzzara sahiptir. Adada bulunan Chiloé Ulusal Parkı ise piknik, kamp ya da yürüyüş gibi aktiviteler yapabileceğiniz, doğa ile baş başa kalabileceğiniz güzel bir park. Şili ziyaretinizde bu keyifli adayı da listenize eklemek isteyebilirsiniz.

Santiago-0
Kültür Seyahat

Vizesiz Keşif: Santiago

Şili’nin başkenti olan Santiago hem coğrafi konumu hem de kültürel mirasları bakımından oldukça zengin bir yer. Dolayısıyla Santiago’da gezginleri…

Devamını Oku
patagonia-0
Kültür Seyahat

Patagonya: Macera Dolu Bir Kaçış

Patagonya'nın eşsiz güzellikleri, macera dolu aktiviteleri ve kültürel zenginlikleri ile dolu bir kaçış deneyimi sunuyor. Bu muhteşem bölge,…

Devamını Oku
Şili Gezi Rehberi-0
Kültür Seyahat

Şili Gezi Rehberi

Güney Amerika’nın en popüler ülkelerinden Şili, gezginlerin macera ruhuna son derece uygun. Öyle ki ülkede hem geleneksel hem de güncel pek çok şey…

Devamını Oku