Kültür Seyahat

20 Ekim 2023
Güncelleme Tarihi: 30 Ekim 2023

Muhteşem manzaraları ve farklı kültürü ile hepimizin zihinlerinde bambaşka bir imaja sahip olan Hawaii, bu özellikleri nedeniyle yıllardır film ve dizi sektörünün de gözdesi. Karayip Korsanları, 50 İlk Buluşma gibi severek izlediğimiz birçok yapımın burada çekilmiş olması tesadüf değil.

Bugün, Hawaii’nin üçüncü büyük adası olan O’ahu Adası’na çeviriyoruz rotamızı. Doğu ve batı kültürlerinin muazzam bir sentezi olan O’ahu Adası, bir zamanların fenomen dizisi Lost’un da çekim yeri. Dizinin üzerinden yıllar geçmiş olmasına karşın, Lost hayranları hala bu adaya gezi turları düzenlemeye ve bölümlerin çekildiği yerleri keşfetmeye devam ediyor.

Lost-1

Mokuleia Plajı

Hawaii’nin en fazla nüfusa sahip olan volkanik adası O’ahu’da ilk durağımız, Oceanic Flight 815’in enkazının yer aldığı Mokuleia Plajı. Uçak kazasından sağ kurtulan 48 kişilik Lost grubu ile ilk karşılaşmamız işte tam bu sahilde olmuştu. Adanın kuzey sahilinde yer alan plaj, bembeyaz kumları ve rüzgarlı denizi ile özellikle sörfçülerin gözbebeği. Şiddetli akıntıları ve güçlü dalgaları nedeniyle deneyimsiz yüzücülerin tercih etmemesi konusunda uyarılar yer alıyor, bu nedenle genellikle çok sakin bir plaj.

Byodo-In Tapınağı

Koreli acımasız bir iş adamının kızı Sun ve sade bir garson olan Jin’in aşkını hatırlıyor musunuz? Dizinin en sevilen bölümlerinden biri olan evlenme teklifi sahnesi işte bu tapınakta çekildi. Sun’un babasının gösterişli evinin yakınlarındaki bir köprüde geçen sahneyi bir kez de yerinde göreyim derseniz, Doğu Oahu kıyı şeridine doğru ilerleyip, Kahekili Otoyolu’ndan devam etmeniz gerekli. Yol sizi Kane’ohe’deki Tapınaklar Vadisi’ne getirecek.

Lost-2

Waimea Vadisi

Hawaii’nin tarihi ve kültürel zenginliklerinin içerisinde, muhteşem bir botanik bahçesinin içinde yer alan gerçek bir hazineye doğru yola çıkıyoruz şimdi de. 1875 dönümlük yemyeşil bir özel mülk olan vadi, 45 metrelik şelaleye giden asfalt yolu da bünyesinde barındırıyor. Peki biz burayı dizide nereden hatırlıyoruz derseniz hemen söyleyelim; Kate ve Sawyer’ın uçak enkazından bir evrak çantası buldukları sahne tam olarak bu şelalede çekildi. Tavuskuşlarını ve şelaleyi hayranlıkla izlemek yeterli gelmezse, can yeleği giyme şartı ile Waimea Şelalesi’nde yüzebiliyorsunuz da.

Lost-3

Dharma Girişimi Merkez Binası

Diğerleri’nin (The Others) yaşadığı kampı hatırlamayanımız yoktur. Dharma Girişimi’nin yer aldığı bölümlerin çoğu, Oahu Adası’nın kuzey kıyısındaki Mokuleia Plajı’na yakın bir konumda bulunan YMCA Kampı’nda çekildi. Eğer gezmek isterseniz buranın özel bir mülk olduğunu ve kampta atılacak bir mini turun izne tabi olduğunu unutmayın.

Kahala

Hurley’nin annesine aldığı o meşhur evin de bu adada yer aldığını biliyor muydunuz? Aslında Lost’ta farklı ülkelerde geçmesi gereken birçok sahne de Oahu Adası’nda çekildi. İşte Oahu’nun en güzel yerlerinden birinde, bahçeli ve gösterişli evlerin dizildiği bir sokakta yer alan Hurley’nin evi de dizi fanatiklerinin uğrak yerlerinden. Tabi içini göremiyorsunuz ama dış mekan sahnelerinin geçtiği yerleri ve garajı hemen tanıyacağınızdan eminiz.

Lost-4

Waikane İskelesi

Michael ve oğlunun tekne ile adadan ayrıldıkları sahne tam olarak burada çekildi. İskelenin bulunduğu noktadan görünen ada bir şapkaya benzediği için Çinlinin Şapkası adı verilmiş. Waikane İskelesi her ne kadar Lost dizisi turlarının vazgeçilmez duraklarından olsa da aslında burası 50 İlk Öpücük filmi ile ünlendi. İskele özel bir mülk olduğu için çıkılamıyor ancak Kaneohe Körfezi'ndeki Waiahole ile Kualoa arasındaki kıyı şeridinden manzarayı izlemekte özgürsünüz.

Oahu Adası’nda Yapılabilecek En İyi Şeyler

Yürüyüş Yapın

Yemyeşil dağların, ormanların ve şelalelerin eşlik ettiği en güzel yürüyüş parkurlarını keşfetmek için Oahu Adası gerçekten muazzam bir lokasyon. Buradaki 300 belgelenmiş yürüyüş parkurunda, her yaştan ve her seviyeden yürüyüşçü ile adanın keyfini çıkarabilirsiniz.

Cennete Giden Merdivenler’i Tırmanın

Tabi hemen ekleyelim, 1000 dolarlık cezayı ödemeyi göze alıyorsanız! Çünkü 2. Dünya Savaşı’ndan kalma eski bir radyo istasyonunun yer aldığı Ko’olau dağının zirvesine çıkan 3922 basamaklı metal merdivene tırmanmak yasak. Bölge günün her saati güvenlik görevlileri tarafından kontrol ediliyor ve her yıl buraya tırmanış yapan binlerce insana ceza kesiliyor. Merdivenin kimi yerleri oldukça tehlikeli olduğu için güvenlik sebebiyle kapalı olduğunu belirtmek gerek.

Lost-7

Kuzey Kıyılarını Ziyaret Edin

Adanın en sessiz ve bakir kalan noktalarını içeren kuzey bölgesi, her geçen gün daha fazla insan tarafından keşfediliyor. Özellikle sörfçüler ve dalışçılar için harika imkanlar sunan plajlarında artık çocuklu aileler de görmek mümkün. Deniz kaplumbağalarını gözlemleyebileceğiniz Lanikea Plajı ve Sunset Plajı en favori sahiller arasında.

Botanik Bahçelerini Gezin

Binlerce ilginç bitki ve ağaç türünü bir arada görebileceğiniz, bol bol fotoğraf çekebileceğiniz ve yürüyüşler yapabileceğiniz botanik bahçeleri, Oahu Adası’nda yapılabilecek en güzel etkinliklerden. Kendi şelalelerine ve göletlerine sahip bu bahçelerden Oahu’da en az sekiz tane var. Lyon Arboretumu, Wahiawa Botanik Bahçesi ve Waimea Vadisi bu botanik bahçelerinin en ünlüleri.

Donmuş Buzlardan Deneyin

“Shave Ice” olarak bilinen donmuş meyveli buzlar, adayı ziyarete gelen turistlerin en sevdiği atıştırmalıklar arasında ilk sırada. Limon, çarkıfelek meyvesi, balonlu sakız, Azuki fasulyesi ve Mochi (Japon pirinç topları) gibi sıra dışı içeriklere sahip olabilen Shave Ice’ları neredeyse her sokakta bulabilirsiniz.

Deniz Fenerlerini Ziyaret Edin

Özellikle tropikal bir adada iseniz, manzara izlemek için en güzel yerlerden biri hiç şüphesiz deniz fenerleridir ki Oahu Adası’nda bu fenerlerden fazlasıyla var. Kimi halka açık olmadığı için yalnızca karşıdan izlemekle yetiniyorsunuz ancak Diamond Head, Makapuu ve Barber’s Point gibi deniz fenerlerini yakından görüp fotoğraflamak bile başlı başına sizi mutlu etmeye yetecek.

Lost-5

Bir Gökkuşağı Fotoğraflayın

Oahu’yu ziyaret edenler, dünyanın hiçbir yerinde bu kadar çok gökkuşağı görmediklerini söylüyorlar. Hatta Hawaii eyaletinin plakasında bile bir gökkuşağı yer alıyor. Alize rüzgarları ve diğer hava koşulları, Hawaii’yi “dünyanın gökkuşağı başkenti” haline getirmiş. Size kalan sadece o anı yakalamak.

1
Kültür Seyahat

Gezginlerin Sevebileceği Kitaplar

Seyahat tutkunu olunca uzun yolculuklarda ya da dinlenme sırasında mutlaka kitaba sarılmak adeta bir ritüeldir. Gezginlerin, sevebileceği kitap…

Devamını Oku
k0
Tips

Kışın Kamp Yapacaklara Tavsiyeler

Kışın son demlerine gelmiş olsak da hala kış mevsiminin güzel atmosferi devam ediyor. Senenin en sakin ve huzurlu mevsimlerinden biri olan kış,…

Devamını Oku
a0
Kültür Seyahat

Oturduğunuz Yerden Sanal Olarak Gezebileceğiniz 15 Turistik Mekan

Dünyanın en ünlü ve eşsiz simgelerini bir kere de olsa görmek harika bir deneyim olsa gerek. İster çantanızı kapıp fiziksel olarak bir seyahat veya…

Devamını Oku