Kültür Seyahat

28 Ocak 2024

Doğu Karadeniz’in en güzel şehirlerinden bir tanesi olan Artvin, özellikle Karadeniz turu yapmak isteyenlerin kesinlikle es geçmemesi gereken bir yer. Çünkü bu il ve çevresinde hem doğal hem de kültürel pek çok miras görmek mümkün. Karadeniz’in doğallığını, yeşilliğini en iyi şekilde yansıtan Artvin ili her sene hem yurt içi hem de yurt dışından sayısız turiste ev sahipliği yapıyor. Biz de Artvin’e olan bu ilgiyi göz önünde bulundurarak Artvin’de gezilip görülmesi gereken yerleri sizler için listeleyelim istedik. 

Artvin’de Görülmesi Gereken Yerler

Ayder Yaylası

Artvin denildiği zaman belki de ilk akla gelen yer Ayder Yaylası’dır. Hem yemyeşil alanları, ormanları hem de buz gibi akan serin suları ile bu yayla mutlaka görülmeli. Yaylada ayrıca yapabileceğiniz pek çok aktivite de bulunuyor. Örneğin rafting yapabilirsiniz. Yürüyüş, kamp ve doğa sporları için adeta biçilmiş kaftan. Artvin’e gidecekseniz ya da Artvin’den geçecekseniz mutlaka Ayder Yaylası listenizde olmalı diyoruz.

Artvin-1

Yedigöller

Meşhur Yedigöller Artvin’in Şavşat ilçesinde bulunuyor. Görenleri adeta büyüleyen bu yerde birbirinden farklı sular ilgi çekiyor. Artvin seyahatinizde Yedigöller’e uğrayabilir, burada kamp ya da piknik yapabilir, doğal güzellikler içerisinde hatıra fotoğrafları çekebilirsiniz. Buradaki göller ortalama 1900 metre yüksekliğinde. Bu göllerden farklı renkte sular aktığından hayli ilgi çekici. Örneğin Kırmızı Göl olarak bilinen yerde kırmızı toprak renginden dolayı kırmızı renge bürünen bir su akıntısı görmek mümkün. Aynı şekilde yeşil, siyah ve kömür göl de toprak ve çevresindeki ağaçlardan dolayı farklı renk yansımaları ortaya çıkarıyor. Bu da göllerin rengârenk bir görünüme bürünmesine neden oluyor. 

Borçka Karagöl

Artvin’deki bir diğer cazibe noktası Borçka Karagöl’dür. Artvin’in Borçka ilçesinde bulunan bu göl muazzam bir manzarayı gözler önüne seriyor. Gölün çevresi yemyeşil ormanlarla çevrili olduğundan buraya hafta sonu piknik yapmaya, ailece güzel vakit geçirmeye gelen pek çok sakin oluyor. 

Artvin-2

Macahel Vadisi

Artvin'in Yusufeli ilçesinde yer alan Macahel Vadisi, doğal güzelliği ile görenleri kendisine hayran bırakır. Vadi, 18 köyden oluşmakta olup şelaleleri ve buzul gölleri ile ünlüdür. Buraya da özellikle hafta sonları yerli yabancı pek çok turist akın eder. Artvin seyahatinizde listenizden eksik etmemeniz gereken bir yer. 

Macahel Vadisi, Artvin'in Yusufeli ilçesinde yer almaktadır. Vadi, 18 adet köyden oluşmaktadır. Vadi, yemyeşil ormanları, şelaleleri, buzul gölleri ve tarihi yapıları ile ünlüdür.

Arhavi Kalesi

Artvin ilinin Arhavi ilçesinde bulunan bu tarihi kale 12. Yüzyılda inşa edilmiş olup bölgenin en önemli zenginliklerinden bir tanesidir. Kale Çoruh Nehri’nin hemen kıyısında yer aldığından ötürü muhteşem bir manzaraya sahiptir. Kaleye çıkıp Arhavi ilçesinin manzarasını seyredebilirsiniz. Hem yerli hem de yabancı turistler tarafından bölgede en çok ziyaret edilen yapılardan bir tanesidir.

Artvin-3

Hopa Kalesi

Artvin Hopa ilçesinde bulunan bu meşhur tarihi kalenin yapımı M.Ö 7. yüzyıla dayanır. Bu kale de tıpkı Arhavi Kalesi gibi Çoruh Nehri’nin kıyısında yer alır ve muhteşem bir doğal güzelliği gözler önüne serer. Kale, Kolhis Krallığı döneminde yapılmış olup dikdörtgen planlıdır. Kalenin dış surları 3 metre kalınlığında olup 10 metre yüksekliğindedir. Kalede sarnıç, zindan ve gözetleme kulesi dikkat çeker. 16. yüzyılda Osmanlılar tarafından ele geçirilen kale günümüze kadar gelebilmiştir. Şu anda restore edilmiş halde olan kale hala ziyarete açıktır. Bu kaleye çıktığınızda Karadeniz ile birlikte çevredeki dağlık ve ormanlık alanları görebilirsiniz. 

Cehennem Deresi Kanyonu

Eğer maceraperest biriyseniz Artvin’deki Cehennem Deresi Kanyonunu mutlaka ziyaret etmelisiniz. Buraya ülkenin her yerinden rafting tutkunları akın ediyor. Burası Türkiye’nin en zorlu rafting parkuru olduğundan adrenalin severler her sene buraya bir kez uğruyor. Kanyon boyunca rafting parkuru bulunuyor ve dilerseniz burada rafting yaparak anı ölümsüz kılabiliyorsunuz.

Artvin-4

Artvin’de Ne Yenir?

Artvin seyahatinizde gezip gördükleriniz kadar yöresel mutfağından yedikleriniz de hafızalarınızda yer edecektir. Çünkü Karadeniz’in en özel mutfaklarından bir tanesi Artvin’e aittir. Artvin iline özel kuymak un, peynir ve tereyağı ile yapılıyor. Kuymak pek çok yerde yemiş olabilirsiniz ancak bir de Artvinli ustaların elinden tatmanızı öneriyoruz.

Artvin mutfağından bir diğer özel lezzet de karalahana çorbasıdır. Karalahana, salça ve pirinç ile yapılan bu yöresel çorba hem lezzetli hem de doyurucu. Turşu kavurma ise yine yöreye özel yiyeceklerden bir tanesi. Daha önce turşunun kavurmasının olduğunu duymadıysanız mutlaka denemelisiniz. Turşu, soğan, baharat ile yapılan bu yemek özellikle turistlerin oldukça ilgisini çekiyor.

Yoğurtlu Silor adı verilen bir diğer yemek ise tıpkı turşuyu andırıyor. Sebze ve yoğurt ile yapılan bu yemek daha önce yediğiniz hiçbir şeye benzemiyor. Denemenizde fayda var diyoruz. Laz Böreği ise Karadeniz bölgesinin en meşhur yemeklerinden. İnce açılmış baklava yufkası ve beraberinde koyu kıvamlı muhallebisiyle fırına verilen ve afiyetle yenen benzersiz bir lezzet. Servis edilmeden önce üzerinde pudra şekeri ya da şerbet de eklenebiliyor. 

Artvin-0
Kültür Seyahat

Artvin'in Gezilecek En Güzel Noktaları

Doğu Karadeniz’in en güzel şehirlerinden bir tanesi olan Artvin, özellikle Karadeniz turu yapmak isteyenlerin kesinlikle es geçmemesi gereken bir yer.

Devamını Oku
Artvin-0
Kültür Seyahat

Artvin'in Gezilecek En Güzel Noktaları

Doğu Karadeniz’in en güzel şehirlerinden bir tanesi olan Artvin, özellikle Karadeniz turu yapmak isteyenlerin kesinlikle es geçmemesi gereken bir yer.

Devamını Oku
Artvin-0
Kültür Seyahat

Artvin'in Gezilecek En Güzel Noktaları

Doğu Karadeniz’in en güzel şehirlerinden bir tanesi olan Artvin, özellikle Karadeniz turu yapmak isteyenlerin kesinlikle es geçmemesi gereken bir yer.

Devamını Oku