Kültür Seyahat

11 Kasım 2022
Esrageziyor
Esrageziyor

Parıldayan ışıklar, süslenmiş ağaçlar ve tezgahlardan gelen mis gibi kokularla dışarıdaki soğuk havaya rağmen insanın içini ısıtan o güzel zaman geldi, Noel pazarları kurulmaya başladı.

Noel pazarları ilk olarak Almanya’da başlamış. Dresden’deki en eskilerden birisi ve tarihinin 1434’e kadar uzandığı yazıyor. Son 20 yılda ise Avrupa’da çok daha fazla pazar kurulmaya başladı. Sıcak şarap içmek, tarçın kokularını takip etmek ya da sadece ortamın büyüleyici havasını içinize çekmek istiyorsanız eğer Avrupa’nın farklı şehirlerinde kurulan 5 Noel Pazarı, yeni rotanız için size fikir verebilir.

1. Colmar Noel Pazarı (24 Kasım- 29 Aralık)

Colmar ve çevresindeki köylerin Noel pazarı konusundaki popülaritesi hiç yadsınamaz ve buna kesinlikle hakları var. Sadece Colmar’da 6 tane Noel pazarı kuruluyor. Çocuklara özel olan, ağaçların olduğu ya da sadece gurme lezzetlere ayrılmış farklı farklı pazarlar var; hepsi de birbirine yürüme mesafesinde.

Eguisheim Noel Pazarı

Colmar’ın konum uygunluğu, zamanınıza göre birden çok köy gezme imkânı da veriyor. Noel pazarı dönemindeki Christmas shuttle ile haftanın her günü Eguisheim’a, hafta sonları da Kaysersberg, Riquewihr ve Ribeauville köylerini, sürücüden alacağınız bilet ile ziyaret edebilirsiniz.

Hatta uçuşunuzu Basel-Mulhouse Havaalanından gerçekleştirecekseniz eğer Basel Noel Pazarı için de kısa bir vakit ayırabilirsiniz.

Colmar.JPG

2.  Budapeşte Noel Pazarı (18 Kasım- 1 Ocak)

Budapeşte yılın herhangi bir zamanında bile şehrin gece ışıklandırmasıyla size güzel bir deneyim sunarken, Noel dönemine bir de pazar aktivitesi ve buz pateni ekleniyor. Budapeşte’de Noel pazarı için gitmeniz gereken adres, Vörosmarty Meydanı. Bu meydan Budapeşte’nin kalbinde, alışveriş caddesi Vaci Utca’nın sonunda yer alıyor. 

Burada çok sayıda yiyecek tezgâhı, el işi dükkânı ve ücretsiz konser bulabilirsiniz. Eğer geleneksel tarçınlı bir lezzet denemek isterseniz, Macaristan’ın çörekleri Chimney cake yani baca keki listenizde olabilir. 

Şehirdeki diğer birkaç Noel pazarının yanında Budapeşte’ye gittiğinizde termal havuzları da deneyimlemek isteyebilirsiniz. Gündüz ya da gece, Noel pazarlarından arta kalan vaktinizde, şehrin meşhur termal havuzlarından birisi Széchenyi. Buz pateni yapmak da aklınıza yattıysa eğer onun için de haritanıza City Park Ice Ring’i eklemeniz yeterli.

3. Tivoli Bahçeleri Noel Pazarı, Kopenhag (19 Kasım- 31 Aralık)

Bir tema parkına gitmek istiyorsanız eğer; Noel yaklaşırken yarım milyondan fazla parıldayan ışık, binlerce Noel biblosu ve yüzlerce Noel ağacıyla bir Kış Harikalar Diyarı’na dönen Tivoli Bahçeleri seçeneklerinizden birisi olabilir.

Tivoli, Kopenhag’ın tarihi bir eğlence parkı ve yılın bu zamanlarında konseptini de buna göre değiştiriyor. Özellikle açılış günü yani 19 Kasım’da yolunuz buraya düşecek olursa, ağaçların ışıklarının yakılması etkinliğini kaçırmak istemezsiniz. 2022’de yani bu yıl ilk kez Tivoli Gölü’nün ortasına da bir Noel ağacı koyulması planlanıyor.

Tivoli giriş ücreti olan bir park olduğu için Noel pazarlarından da dahasını bulabileceğiniz bir yer. 60’a yakın İskandinav tarzı ahşap kulübenin yanında, oyuncaklar, şovlar, etkinlik ve yemek alanları ile çok rahat tam gününüzü burada geçirebilirsiniz. Kalan zamanınızda da Nyhavn’da güzel bir yürüyüş ve Rundetarn’a çıkarak şehre kuşbakışı bakabilirsiniz.

Tivoli Garden

4. Tallinn Noel Pazarı (25 Kasım- 8 Ocak)

Daha önce aklınıza Estonya’ya gitmek gelmediyse ve uzun süren bir Noel pazarını ziyaret etmek istiyorsanız, Tallinn bunun için doğru adres olacaktır. Çünkü burada Noel, Rus Ortodoks Kilisesi’ne inanlar için 7 Ocak’ta kutlanıyor ve bu tarihlere kadar pazarlar açık kalıyor. Böylece karlı bir Noel ve Noel pazarı görme ihtimaliniz çok daha yüksek.

Tallinn’de Noel pazarları belediye meydanında kuruluyor ve Avrupa’nın ilk yılbaşı ağacı, 1441’den beri burada kurulan Noel ağacıymış. Bu yüzden de Estonya’nın en önemli ağacı olarak geçiyor.

Atlıkarıncalar, Noel treni, bu yıl için planlanan geniş bir yiyecek-içecek standıyla Tallinn Noel Pazarı'nın her gün 10.00- 20.00 saatlerinde açık olması planlanmış.

Tallinn

5. Almanya’daki Noel Pazarları (23 Kasım- 24 Aralık)

Almanya şehirleri Noel pazarı yönünden o kadar zengin ve tarihleri yüzlerce yıl öncesine dayanıyor ki, çoğu şehrinde bu döneme özel kurulmuş pazar alanı bulmanız mümkün. Tek bir tanesini yazmaktansa birkaçından bahsetmek istedim;

Dresden’deki Striezelmarkt, Almanya’nın belgelenmiş en eski Noel pazarlarından birisi. Altmarkt Meydanı her yıl büyüleyici ahşap kulübelere, ışıklarla aydınlatılmış bir atlıkarınca ve dönme dolaba ev sahipliği yapıyor.

Nürnberg’deki Noel pazarı da en eski Noel pazarlarından birisi olmakla birlikte, dünyada çok popüler olanlardan birisi. Öyle ki her yıl 2 milyondan fazla ziyaretçi ağırlıyor. Kalabalık ortamların coşkusunu sevenler için burası tercih edilesi bir pazar rotası.

Görkemli bir katedralin hemen dibine kurulmuş bir pazar yeri görmek isterseniz yine şehrin en popüler pazarlarından birisi için Köln görkemli bir seçenek. Burayı popüler yapan seçeneklerin başında şehrin kalbinde yer alıp, etkileyici Köln Katedrali ile birlikte tarihi yapılarla çevrili bir alanda olması ve çok sayıda güzel dekorasyona sahip yiyecek içecek tezgahının bulunması geliyor. Köln için uçuş seferlerinin sıklığı da kısa süreli bir seyahat gerçekleştirmek isteyenler için çok uygun olabilir.

Dresden

Instagram: Esrageziyor