Resmi adı Pakistan İslam Cumhuriyeti olan ülke, 212 milyonluk nüfusuyla dünyanın en kalabalık altıncı ülkesidir.

Pakistan ismi, Farsça kutsal ve temiz anlamına gelen “pak” ve Hintçe bir yer anlamına gelen “isthan” kelimelerinden türetilmiştir.

Resmi dil sayısının 73’ü bulduğu Pakistan’da, ulusal dil olan Urduca da dahil olmak üzere çoğu dil, Hint-İran dil grubuna aittir.

1

1947 yılında bağımsızlığını ilan edene kadar, Gazne, Babür, İngiltere ve Hindistan sömürgeleri altında varlık gösteren Pakistan’da resmi dillerden biri de İngilizcedir. Halkın çoğu İngilizce bildiği gibi, devlet dairelerinde de yine bu dil kullanılır.

Tarihi ve etnik çeşitliliği, Pakistan kültürünü şekillendiren etmenlerin başında gelmektedir. Bugün hala halkın büyük bir çoğunluğunun inandığı İslam dini, MS 700’lerden itibaren bölgede etkili olmaya başlamıştır.

Ülkede tarihleri, gelenekleri, mutfakları ve kıyafetlerinin yanı sıra fiziksel özellikleriyle de birbirinden ayrılan 15’in üzerinde büyük etnik grup yaşamaktadır. Antik İndus Vadisi, Himalayalar ve Umman Denizi arasında kalan bu bölge, dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biri kabul edilmektedir.

Gelenek ve göreneklerine sıkı sıkıya bağlı bir halk olan Pakistan’da aile kavramı her şeyin üzerindedir. Bu anlayış toplumun yönetilme şeklini de temelinden etkilemiştir.

Coğrafi olarak Asya’nın en büyüleyici lokasyonları arasında yer alan Hindistan, eski Babür şehri Lahor’dan Karakoram dağlarına kadar ihtişamlı bir doğal güzelliğe ev sahipliği yapar.

Özellikle keşif ruhunu kaybetmemiş gezginler için hala en cazip rotalardan biri olan Pakistan;doğal manzaralarının yanı sıra capcanlı bir metropol olan başkent İslamabad ve kültür başkenti kabul edilen Lahor’a kadar oldukça renkli şehirlere sahiptir.

2

Pakistan mutfağının önemli bir kısmını oluşturan Babür mutfağı, genel olarak otlar, baharatlar ve badem-üzüm gibi malzemeleri içerir. Tipik Hint yemeklerinde görmeye alışkın olduğumuz bol baharatlı yemeklerin de sıklıkla rastlandığı yemek kültüründe Afgan, Fars ve Batı etkileri de oldukça fazladır.

Pakistan’ın en ünlü sosu Garam Masala’dır. Neredeyse bütün yemeklerde kullanılan özel bir sos olan Garam Masala; kişniş, taze karabiber, kakule, karanfil, kimyon ve tarçının karışımından oluşur.

Kahvaltıda bizim pek alışık olmadığımız şekilde haşlanmış sığır eti ve mango tüketilmektedir.

Gezilecek Yerler

Moenjorado’daki arkeolojik kalıntılar, Lahor kalesi ve Shalamar Bahçeleri, Makli’deki anıtlar, Tahkt-i Bahi’nin Budist kalıntıları ve Taxila’daki antik kalıntılar, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınmıştır.

Eğer niyetiniz inzivaya çekilmek ve güneşli havaların tadını çıkarmaksa Güney Asya’nın en bakir plajlarına ev sahipliği yapan sahil şeridi en doğru adres olacaktır.

Bol maceralı ve hareketli bir rota çizmek isteyenler ise Khyber Pass, Grand Trunk Road ve Karakoram Yolu’nun eski ticaret yollarını takip edebilirler.

Pakistan’a gittiğinizde, havuzları ve tarihi yapılarıyla oldukça popüler bir ziyaret noktası olan Shalimar Bahçeleri’ni,

İslami mimarinin en güzel örneklerini görebileceğiniz başkent İslamabad’ı,

Piknik yapmak ve eşsiz manzara eşliğinde yürüyüşe çıkmak için en ideal yerlerden olan Rawal Gölü’nü,

Rengi nedeniyle “Kızıl Mescit” olarak da anılan Lal Mescidi’ni,

3

Şelaleleri ve nehirleriyle huzurun kelime anlamını yeniden tanımlayan Margalla Tepeleri’ni,

Yerel kültüre dair birçok bilgi edinebileceğiniz Lok Virsa Müzesi’ni,

Dev minareleriyle İslamabad’ın en dikkat çekici yapılarından olan Faisal Camii’ni,

Babür imparatoru Jahangir’in anıt mezarını ve UNESCO listesinde yer alan Akbari Sarai ve Asif Han türbelerini,

Pakistan tarihinde çok önemli bir yere sahip olan ve yine UNESCO tarafından koruma altına alınan Lahor Kalesi’ni,

Ülkenin simgeleşmiş yapılarından olan ve tüm turistlerin uğradığı yerlerin başında gelen Pakistan Anıtı’nı,

Deniz seviyesinden üç bin iki yüz metre yükseklikte bulunan ve bu özelliğinden dolayı ülkenin en yüksek gölleri arasında yer alan Göl Saiful Muluk’u mutlaka ziyaret edin.