Kültür Seyahat

7 Nisan 2024

Kosova'nın güneybatısında yer alan Prizren şehri, Şar Dağları’nın göz alıcı güzellikteki eteklerinde uzanır. Hem tarihi hem kültürel ve doğal güzellikleri ile Prizren görenleri kendisine hayran bırakan son derece etkileyici bir şehir. 

Burası zamanında Osmanlı İmparatorluğu egemenliği altında kaldığından ötürü Türk kültürünün izlerini de taşıyor. Bu sebeple seyahat ettiğinizde pek çok tanıdık ve aşina olduğunuz şeylerle karşılaşabilirsiniz. Sinan Paşa Cami, Gazi Mehmet Paşa Cami gibi ibadethaneler Osmanlı döneminden kalmadır ve günümüzde hala kullanılmaktadır. 90 güne kadar vizesiz seyahat edip keşfedebileceğiniz Prizren’de mutlaka görmeniz ve yapmanız gerekenleri sizler için listeledik.

Prizren'de Görülecek Yerler

Prizren Kalesi

Şehrin en önemli tarihi yapılarından bir tanesi olan Prizren Kalesi’nin geçmişi Bizanslılara kadar dayanır. Şehrin savunmasında yüzyıllarca kullanılan bu kale, Osmanlıların 1455'te şehri fethetmesinden sonra onarılmış ve günümüze kadar gelmeyi başarmıştır. Kale, Prizren'in tepesinde yer aldığından buradan muhteşem bir şehir manzarasına şahit olmanız mümkün. Kale içerisini gezdiğinizde cami, hamam, kilise ve Osmanlı döneminden kalma evleri görebilirsiniz. Kalenin sur ve kaleleri hala sağlamdır. Kale her ne kadar tepede olsa da hem yürüyerek hem de araçla rahat bir şekilde ulaşılabilir. 

Prizren Kalesi

Sinan Paşa Cami

1615 yılında inşa edilmiş olan Sinan Paşa Cami, şehrin en önemli tarihi miraslarından bir tanesidir. Osmanlı mimarisinin de en güzel örneklerinden bir tanesi olan cami tek kubbeli ve dört minarelidir. Ziyaret saatlerinde caminin içini rahatlıkla gezebilirsiniz. Caminin iç ve dışında çini süslemeleri dikkat çeker. Cami minareleri 43 metre yüksekliğindedir. Caminin avlusunda bir şadırvan ve bir medrese bulunur. Prizren Sinan Paşa Cami girişi ücretsizdir.

Prizren Ortodoks Kilisesi

1307 yılında Sırp Kralı Stefan Milutin tarafından yaptırılmış olan şehrin en eski ve en önemli tarihi miraslarından bir tanesi Prizren Ortodoks Kilisesi’dir. Her ne kadar Osmanlı döneminde kilise camiye dönüştürülmüş olsa da 1920 yılında kilise tekrar Ortodoks Kilisesi ile olarak varlığını sürdürmeye devam etmiştir. Kilise, Bizans mimarisini en iyi şekilde yansıtan yapılardan bir tanesidir. Kilisenin duvarlarında fresk süsleri, avlusunda bir çan kulesi bulunur.  UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan bu tarihi yapıyı Prizren ziyaretinizde görmek isteyebilirsiniz. 

prizren-4670611_1920

Prizren Çarşısı

Şehrin en ikonik çarşısı olmakla beraber turistlerin de büyük rağbet gösterdiği büyük bir alışveriş alanıdır. Kosova’nın tarihi ve kültürü açısından önemli bir çarşıdır. Öyle ki geçmişi 14. yüzyıla kadar uzanır. Çarşı şu anda da hala kalabalık ve son derece renklidir. Çarşı içerisinde pek çok tarihi dükkan ve han görebilirsiniz. Çarşıyı gezerken dükkanlardan pek çok geleneksel ürün, el sanatları işi, hediyelik eşya satın alabilirsiniz. Ayrıca bu bölge Arnavut kaldırımları ve tarihi evleri ile de ayrı bir güzelliğe sahiptir. 

Şadırvan Köprüsü

15. yüzyılda inşa edilmiş bu önemli tarihi köprü turistlerin en çok ilgi gösterdiği tarihi yapılardandır. 1474 yılında Osmanlı Padişahı II. Fatih tarafından yaptırılmıştır ve Prizren'in merkezi Şadırvan Meydanı'nda bulunur. Köprünün en önemli özelliği iki yakayı birbirine bağlamasıdır. 27 metre uzunluğundaki köprü üzerinden şehrin manzarasını izleyebilirsiniz. Ayrıca köprünün çevresindeki kafe ve restoranlara oturarak yöresel lezzetleri deneyebilir, içeceklerinizi yudumlarken manzaranın keyfini çıkarabilirsiniz. 

Prizren Köprü

Prizren Arkeoloji Müzesi

Prizren’in zengin tarihi, kültürü ve miraslarına ilk elden tanık olabileceğiniz Prizren Arkeoloji Müzesi geniş koleksiyonu ile dikkat çeker. 1975 senesinde açılan bu arkeoloji müzesinde Prizren ve çevresinde yapılan kazılarda bulunan eserlerden seçkiler yer alır. Müzede Paleolitik dönemden Osmanlı İmparatorluğu'na kadar uzanan çok geniş bir seçki söz konusudur. Prizren Arkeoloji Müzesi’ni ziyaret etmek isterseniz pazartesi günleri hariç her gün açık olduğunu belirtelim. 

Prizren Mahmut Goloş Cami

Prizren Mahmut Goloş Cami, 15. yüzyılda inşa edilmiş ve şehrin en eski yapılarından bir tanesidir. Osmanlı mimarisinin de güzel bir örneği olan cami 1484 yılında Mahmut Goloş tarafından yaptırılmıştır. Tek minareli olan cami tamamen taştan yapılmıştır. İç kısmı sade olmakla beraber avlusunda bir şadırvan bulunur. Prizren Mahmut Goloş Cami turistler için girişler ücretsizdir. 

mrika-selimi-bwSYcD0okkM-unsplash

Prizren Halveti Tekkesi

Kosova’daki bir diğer önemli tarihi yapı Prizren Halveti Tekkesi’dir. 16. yüzyılda  kurulmuş ve tarikatın Balkanlar'daki en önemli merkezlerinden bir tanesidir. 1560 yılında Pir Hacı Bayram Veli'nin halifelerinden biri olan Şeyh Hasan Baba tarafından kurulmuş olan bu tekke tasavvuf geleneğinin ve İslam dininin önemli bir parçası haline gelmiştir. Özellikle tarikatın Balkanlar’a yayılmasına katkısı çok büyük olmuştur. Geleneksel Osmanlı mimarisinin en iyi örneklerinden bir tanesi olan Prizren Halveti Tekkesi’ne giriş ücretsizdir.

Gazi Mehmet Paşa Hamamı

16. yüzyılda inşa edilmiş olan bu tarihi hamam günümüzde müze olarak kullanılmakta olup turistlerin ziyaretine açıktır. 1960 bakım dahilinde yeniden restore edilmiş olan hamam taştan yapılmıştır. Tek kubbelidir ve iç kısmı mermerle kaplıdır. Hamamı kendiniz gezebileceğiniz gibi detaylarını daha iyi anlamak adına rehberli turlara da katılabilirsiniz. Hamama giriş ücretsiz olup haftanın her günü ziyarete açıktır.

Çekim Ekipmanları-0
Teknoloji

Taşınabilir Çekim Ekipmanları

Bavulları hazırladık sıra geldi en iyi şekilde fotoğraf çekmek için ne tür ekipmanları yanımızda bulundurmalıyız kısmına. Seyahat ederken ihtiyaç…

Devamını Oku
Elektronik Oyunlar Akışa Girdi
Teknoloji

Elektronik Oyunlar Akışa Girdi

Dijital teknolojilerle birlikte elektronik oyunlar öyle hızlı gelişiyor ki donanımları ne olursa olsun kişisel bilgisayarlar artık ihtiyaçları…

Devamını Oku
Yoga-0
Tips

Uzun Uçuşlarda Bedeninizi Yoga ile Rahatlatın

Kan dolaşımı problemlerinden kas tutulmalarına kadar pek çok sağlık sıkıntısına sebep olan bu uzun uçuşlarda, vücudunuzu yoga ile rahatlatmaya ne…

Devamını Oku