İyi Yaşam

28 Kasım 2022
Güncelleme Tarihi: 19 Aralık 2022

Yeşil pasaport, bordo pasaporttan biraz daha farklı olarak bireylerin diğer pasaportlara istinaden dolaşım gücüne sahip olan bir pasaport türü olarak biliniyor. Peki, yeşil pasaport kimlere veriliyor? Kabaca tabirle “Yeşil Pasaport devlet memurlarına verilir” diye bilinen bir gerçek vardır. Fakat bunun fazla geniş bir açıklama olduğunu söylemek mümkün. Üstelik tüm bunların yanında kamu görevlilerinin yalnızca %4’lük bir bölümü yeşil pasaporta adaydır. Bunların kimler olduğunu ve nasıl yeşil pasaport çıkartabileceklerini sizler adına bu yazımızda detaylıca anlattık.

Yeşil pasaportunuz ile vizesiz seyahat hakkınızı 180 gün içerisinde 90 günü aşmamak kaydıyla sadece turistik girişlerde kullanabilme imkanınız bulunuyor. Bu duruma da yeşil pasaport 6 ay kuralı deniliyor. Peki, bu ne demek? Bu, 6 ay içerisinde en fazla 3 ay kesintisiz olacak şekilde kalabilmeniz anlamına geliyor. Eğitim, oturum ve çalışma gibi özel durumlarda ise gerekli vize başvurularını yapmanız gerekiyor.

Yeşil pasaport.jpg

Yeşil Pasaportun Kullanım Süresi Kaç Yıldır?

Birçok kişinin aklını kurcalayan bir diğer soruya değinelim. Yeşil pasaport süresi en çok merak edilen hususlardan birisi. Yeşil pasaport en fazla 5 yıllık süre ile veriliyor. Aynı zamanda eğer hala gerekli şartları sağlıyorsanız yeniden pasaport başvurusunda bulunabilmeniz de mümkün.

Yeşil Pasaport ile Schengen Ülkelerine Vize Gerekir Mi? Hangi Ülkelere Vize Almam Gerekiyor?

Yeşil pasaport sahipleri, Schengen’e üye olan ülkelerde vizesiz dolaşım hakkına sahip olan kişiler olarak biliniyor. Yani Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya ve Yunanistan ülkelerine vize almadan, yalnızca yeşil pasaportunuz ile giriş yapabiliyorsunuz.

Amerika Birleşik Devletleri, Avustralya, Ermenistan, Güney Afrika Cumhuriyeti (30 güne kadar vize kapıdan alınmaktadır), Hindistan, İngiltere (İngiltere aktarması yapacak olan kişilerin transit vize alması gerekmektedir) İrlanda, Kanada, Kamboçya ve Yeni Zelanda yeşil pasaporta vize isteyen başlıca ülkeler arasında güncel yerini koruyor. Yeşil pasaportun bu avantajları maalesef ki bazı ülkelerde geçersiz oluyor. Fakat da vize almak bordo pasaporta göre çok daha kolay olduğundan dolayı sizi yine avantajlı konuma getiriyor.

Yeşil Pasaport Sahipleri Seyahat Sağlık Sigortası Ödemek Zorundalar Mı?

Yurt dışına çıkış yapılacağı zaman bordo pasaport sahipleri seyahat sağlık sigortası yapmak zorunda diyebiliriz. Fakat bu noktada işler yeşil pasaport sahiplerinde değişiyor. Yeşil pasaportu olan bireylerin seyahat sağlık sigortası yaptırması zorunlu değil. Fakat siz yine de kendinizi garantiye almak istiyorsanız yaptırmanız daha güvenli bir seçenek olabilir. Çünkü orada herhangi bir sağlık problemiyle karşılaştığınız zaman sigortanızla hastanede işlem yaptırabilmeniz mümkün.

Öğrenciliğim Bittikten Sonra Yeşil Pasaportumu Kullanabilir Miyim?

Yeşil pasaportunuzu yalnızca öğrenciliğiniz devam ettiği süre boyunca kullanabileceğiniz hakkında neredeyse her yerde farklı farklı bilgiler havada uçuşuyor. Fakat yalnızca bu bilgiye dayanarak pasaportunuzu üniversiteden mezun olduktan hemen sonra geçersiz olduğu fikrine kesinlikle kapılmayın. Pasaportunuzu aldığınız zaman öğrenciliğiniz bittiğinde geçerliliğini yitireceğini söyleyen polis memurları, sizin hakkınızda en güncel bilgileri ne yazık ki takip edemedikleri için 25 yaş sınırını aşmadığınız sürece yeşil pasaportunuzu gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz. Türkiye’de sistemlerin nasıl işlediğini az çok bilirsiniz. Bu sebepten ötürü son kullanım tarihinden yaklaşık olarak 3 ay geriye giderek son geçerlilik tarihi hesapladıktan sonra sorunsuzca kullanabilirsiniz.

Yurt Dışına Çıkarken Belge Göstermem Gerekir Mi?

Bazı ülkeler, hatta çoğunlukla Schengen sınırındaki ülkeler kimi zaman yeşil pasaportun kullanımına karşı çeşitli kısıtlamalar getirebiliyor. Örnek verecek olursak 2019 yılını baz alabiliriz. 2019 yılından itibaren yeşil pasaportla Almanya seyahati için ek gereklilikler oldu. Üstelik tüm bunların yanında Alman sınır polisi pasaport kontrolü esnasında yeşil pasaport sahiplerine istinaden ek belgeler talep edebiliyor. Almanya’ya turistik amaçlı olarak seyahat eden Türk vatandaşlarından, yeşil pasaportu ile beraber sağlık sigortası, dönüş bileti ve kalınacak süre adına günlük 45 Euro nakit para ya da geçerli bir kredi kartı ibraz edilmesini talep ediyor. Bu sebeple de yeşil pasaportunuzla bazı ülkelere giriş yaparken tedbirli olmanızda fayda var diyebiliriz.

Yeşil Pasaport Sahibi Kişinin Ailesi Haktan Yararlanabilir Mi?

Yeşil pasaport sahiplerinin; eşleri, 18 yaşından küçük olan çocukları ve 18 yaşını bitirdikleri halde eğitim öğretime devam eden çocuklarından, evli olmayan ya da çalışmayanlar, bu şartları devam ettiği sürece 25 yaşını doldurana kadar hak sahibidir diyebiliriz. Bu bağlamda yeşil pasaport sahipleri hep kendilerine sağlanan imkanlar açısından hem de seçenekler açısından oldukça avantajlı. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi; yeşil pasaport sahibi olmak için yeterli gerekliliklere sahipseniz siz de bu avantajdan faydalanabilirsiniz. Aynı zamanda seyahat planlarınızda size pusula olacak yeşil pasaport, seyahat kalitenizi de artıracaktır. Her açından fayda sağlayan yeşil pasaport, kullanıcısına sağladığı imkanlar dahilinde oldukça rağbet görüyor.

australian open-0
Kültür Seyahat

Avustralya 2024 Açık Tenis Turnuvası Turu-Melbourne

Dünyanın en meşhur açık tenis turnuvalarından biri olan Avustralya 2024 Açık Tenis Turnuvası bütün heyecanıyla başladı. Bu yazı, katılmayı düşünenler…

Devamını Oku
İlk yardım kiti-0
Tips

İlkyardım Seyahat Çantanızda Neler Olmalı

Seyahat esnasında meydana gelebilecek küçük kazalara, burkulmalara, yanıklara ve ağrılara karşı tedarikli olmak önemli. Bu yüzden yanınızda bir…

Devamını Oku
Öğrenci Pasaportu-0
Tips

Öğrenci Pasaportu Nasıl Çıkartılır?

Hala eğitim hayatı devam eden öğrencilerin başvurabileceği öğrenci pasaportu hakkında merak ettiğiniz her şeyi yazımızda bulabilirsiniz.

Devamını Oku