Yeme İçme

10 Ağustos 2021
Güncelleme Tarihi: 27 Haziran 2022

Özellikle Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün doğduğu yer olması hasebiyle bizim için önemli bir şehir olan Selanik, Osmanlı döneminin de gözde şehirlerinden birisi olmuştur. Tarihsel açıdan ayrı bir bağımız olan bu şehir günümüzde de doğal ve kültürel güzellikleri ile canlılığını koruyor. Selanik’in tarihi, doğal ve kültürel güzelliklerini şimdilik bir kenara bırakıp yazımızda Yunanistan'ın bu güzel kentinin enfes sokak lezzetlerine değineceğiz. Hem yerli halk hem de turistler tarafından sevilen favori sokak lezzetlerini öğreneceğiz. Öyleyse hadi başlayalım. 

1

The Last Slice (pizza)

Selanik’te hepsi birinci sınıf pizza servis eden birkaç İtalyan pizzacısı olmasına rağmen, The Last Slice aralarında en iyisidir. Aristotelous Meydanı yakınında elverişli bir konumda bulunan bu pizza lokantası, ulaşılması kolay bir noktadadır. Pizzalar günlük olarak yapılır ve gün boyunca bol miktarda pizza pişirilir.  7 dakikada bir pizza çıkıyor. Selanik’te alışverişe çıkıp sokakta bir şeyler atıştırmak isteyenler için The Last Slice ideal seçeneklerdendir. Özellikle prosciutto’lu olanlar favori lezzetlerdendir. Lezzetli ve eşsiz aromalı pizzaların Selanik’teki adresi kesinlikle The Last Slice. 

Peki buranın pizzalarının diğerlerinden farkı ne? İçeriğinde ne var? Yaklaşık 13 farklı pizza çeşidi olan mekânda soslar, peynirler ve garnitürler özenle seçiliyor. Sosları arasında; fesleğen sosu, barbekü sos, acı sos, sarımsaklı ve baharatlı soslar var ve daha bulabileceğiniz seçenekler de mevcut. Peynirlerden mozzarella, parmesan, eski kaşar, gogronzola, ve beyaz peynir çeşitleri var. Et ve garnitürlerine gelecek olursak hamsi, domuz pastırması, tavuk, sosis; enginar, muz yaprağı, reyhan, biber, zeytin, mantar, domates gibi malzemeleri kullanıyorlar. İşte siz de pizzanızın içinde ne olmasını istiyorsanız ona göre bir seçim yaparak yemeğinizi afiyetle yiyorsunuz. Şimdiden afiyet olsun… 

1

Garbanzo (falafel)

Selanik sokak lezzetleri incelemesinde vegan ve vejetaryen beslenenler için doğru adres Garbanzo. Garbanzo 1.5 yıl önce açılmıştır. Hepsi taze malzemelerle hazırlanan %99 vegan menüsüyle Garbanzo, sağlıklı beslenmek isteyenler için favori yerler arasında. Özellikle falafel sandviçleri meşhur. Renkli bayraklar ve fayanslarla birleşen ahşap iç tasarımları içerde ve dışarda hoş bir ambiyans yaratıyor. Yemeğin yanında içki keyfini sevenler için de enfes mojitolar servis ediliyor.  

Krep Souzet (krep)

Selanik sokaklarında tadabileceğiniz keyifli lezzetlerden birisi de enfes krepler. Fransız kreplerini aratmayacak enfes kreplerin adresi ise Krep Souzet. Ana meydanın yanı sıra kafelerin de her zaman içki içen ve iyi vakit geçiren insanlarla dolu olduğu Zeuksidos Caddesi’nde yer alan Krep Souzet, krep severler için mükemmel bir adres. 

Nterlikatesen (souvlaki)

Selanik sokak lezzetleri deyince listede sıra souvlaki’de. Selanik’in en iyi souvlaki noktalarından birisi de Nterlikatesen. Bu mekânda gün içerisinde yüzlerce souvlaki pişiriliyor. Birkaç souvlaki, biraz fırınlanmış patates ve bir Yunan birasıyla Selanik sokaklarının keyfini çıkarabilirsiniz. Selanik sokak lezzetleri arasında mutlaka sayılacak olan souvlaki, en güzel şekilde Nterlikatesen'de ziyaretçilerini bekliyor. 

1

Turtalar

Yunanca pites olarak bilinen Yunan turtaları, her fırında satılan hem tatlı hem de tuzlu birçok bölgesel varyasyonla, Yunanistan’da güne başlamak için belki de en iyi sokak yemeğidir. Yunanistan’ın herhangi bir yerinde harika bir turta yiyebilirsiniz, ancak özellikle Selanik’te, bu özel sokak yemeği, 1920’lerde buraya yerleşen Küçük Asya halkından geliyor ve hassas ama lezzetli hamuruyla biliniyor. 

Koulouri

Pek görünmüyor ama susamla kaplanmış bu ekmek halkası doyurucu ve lezzet dolu. Koulouri tercihlerinde iki grup söz konusu. Kimisi ince gevrek tercih ederken kimisi için de ideal lezzet tombul olanlar. 

Selanik Beyaz Kule-0
Kültür Seyahat

Balkan Turu: Selanik’te Gezilecek Yerler

Derin tarihi yapısı ve tanıklık ettiği olaylar açısından Selanik oldukça önemli bir konumda yer alıyor. Günümüzde unutulmayacak tatillere imza atan…

Devamını Oku
Selanik Beyaz Kule-0
Kültür Seyahat

Balkan Turu: Selanik’te Gezilecek Yerler

Derin tarihi yapısı ve tanıklık ettiği olaylar açısından Selanik oldukça önemli bir konumda yer alıyor. Günümüzde unutulmayacak tatillere imza atan…

Devamını Oku
1
Yeme İçme

Pizzadan Krepe: Selanik Sokak Lezzetleri

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün doğum yeri olması hasebiyle bizim için önemli olan Selanik, Osmanlı döneminin de gözde…

Devamını Oku