Kültür Seyahat

4 Ekim 2021
Güncelleme Tarihi: 24 Haziran 2022

Büyülü şehir Roma’ya gelince, mutlaka ama mutlaka görülmesi gereken pek çok tarihi ve kültürel yapı bulunur. Görkemli Vatikan’dan İspanyol merdivenlerine, filmlere konu olan Aşk Çeşmesi’nden Navona Meydanı’na kadar ziyaret edip etkilenecek pek çok turistik nokta mevcuttur. Bunların yanı sıra çılgın şehir Roma’yı scooterlar ile keşfetmek ya da şarap bağlarında tadım yapmak gibi bir dolu etkinlik gerçekleştirebilirsiniz. Dilerseniz, Roma’da yapmadan geri dönmemeniz gereken aktivitelere bir göz atalım. 

Güne Bir İtalyan Gibi Başlayın: Kahvesiz Asla

“Bir kahve kapalım mı?” Bu cümleyi, Roma’nın her yerinde duyabilirsiniz. İtalyan kültüründe, kahve içmek öylesine gelenekselleşmiştir ki, güne kahvesiz başlamak neredeyse bir günah olarak kabul edilir. İster sabah yapılacak ilk iş olsun, isterse öğlen yemeği öncesi ya da sonrası olsun, akşamüstü ya da akşam yemeği öncesi olsun, kahve içmek her gün ve günün herhangi bir saatinde İtalyanların vazgeçilmezidir. Siz de Roma’yı ziyaret etmişken, güne bir kahve ve kruvasan ile başlamayı deneyin. 

Görmeden Asla Geri Dönmeyin: Vatikan Müzeleri ve Sistina Şapeli

Roma’ya kadar gidip te tarihe ışık tutan kutsal Vatikan Müzeleri’ni ve Sistina Şapeli’ni gezmeden geri gelmek, açıkçası Roma’ya hiç gitmemiş olmak ile eşit sayılabilir. O yüzden, Roma’da bu noktaları gezmek, yorulmadan önce yapmanız gerekenlerin başında gelir. Bağımsız bir devlet olarak sayılan Vatikan Şehri, dünyadaki en küçük ülke olarak bilinir. Papa tarafından yönetilen Vatikan bünyesindeki Vatikan Sarayı ve ünlü sanatçı Michelangelo’nun tavan figürlerine imza attığı Sistina Şapeli, görülmesi gereken en değerli noktalardandır. Gitmişken Vatikan’ı tam anlamıyla mutlaka gezin. 

6

Romantikliğin Dibine Vurun: Aşk Çeşmesi ve İspanyol Merdivenleri

Yaklaşık 280 adetten fazla çeşmesi ve 900’den fazla kilisesi ile Roma, her zaman misafirlerini fazlasıyla mutlu eden bir şehir olmuştur. Fakat Aşk Çeşmesi, inkar edilemeyecek bir şekilde şehrin en ünlüsü ve en romantik noktası olarak sayılabilir. Efsaneye dayanarak gittiğinizde, sırtınızı çeşmeye dönüp bozuk bir para atın, bir dilek tutun ve böylece Roma’ya tekrar gelmeyi garantileyin. Aşk Çeşmesi’nin yakınlarındaki kafelerin çatı katlarındaki barlarından burayı seyre dalmayı ve bir kadeh şarap yudumlamayı da unutmayın. Ayrıca Trinita dei Monti Kilisesi’nin alt kısmında bulunan 138 basamaklı İspanyol Merdivenleri’ni de görmeyi es geçmeyin. 1700’lerde inşa edilen merdivenlere, 2020 senesinde oturmanın yasaklandığını da unutmayın. 

Leziz İtalyan: Roma Yemek Turuna Katılın

Eğer gerçek Roma’ya bir göz atmak isterseniz, uzmanların ve gezginlerin önerdiği ve Vatikan Şehri’nin güneyindeki Trastevere’ye mutlaka uğrayın. Yürümekten hoşlanmayanlar için merkezden bir nebze uzak olarak sayılan Trastevere, Arnavut kaldırımı sokakları, daracık yolları ve sayısız restoranı ile daha otantik ve merkeze nazaran daha sakin bir yapıya sahiptir. Bu noktayı kendiniz keşfedebileceğiniz gibi, Roma mutfağı üzerine odaklanmış ve bölgeye hakim yerel tur şirketlerinden tur satın alarak, hem eşsiz Roma havasını koklayabilir hem de Roma yemekleri konusunda tecrübe sahibi olabilirsiniz.  

Tarihin Nefes Aldığı Mekanlar: Colesseum (Kolezyum) ve Pantheon

Gladyatörlerin ruhlarını hissedebileceğiniz, gizli saklı yer altı tünelleri ile heyecan yaratan Colesseum, romantik şehre gelmişken, görmeniz gereken en önemli yapılardan. Milattan sonra 80 yılında tamamlanan bu nokta, Roma halkının gladyatör savaşları ile keyif aldığı bir nokta olarak adını, tarihin sayfalarına başarıyla yazdırmıştır. Ayrıca Roma’nın mimari anlamda ilk kubbeli yapısı olan Pantheon da, görülmesi gereken önemli tarihi noktalardandır. Dünyaca ünlü mimar ve ressam Raphael’in (Raffaello Sanzio) mezarı, dünyada döneminin en iyi korunmuş yapılarından biri olarak bilinen Pantheon Tapınağı’nda bulunur.

7

Meydanların Güzelleri: Navona Meydanı ve Popolo Meydanı 

Roma’nın yürüyerek keşfedilecek en güzel meydanlarından biri olan Navona’da dikkat çekici çeşmeler ve şık kafeler bulunur. Şehri gezdikten sonra bu meydanda yudumlayacağınız bir kahve ya da bir kadeh şarap, tüm yorgunluğunuzu alacaktır. Ayrıca ‘Halk Meydanı’ anlamına gelen Popolo Meydanı, Avrupa’nın en büyük ve en güzel meydanlarından birisi olarak bilinir. Meydanın kuzey kısmındaki Porta del Popolo Kapısı ve meydanın ortasındaki dikilitaş, dikkat çeken mimarilerdendir. 

Bir Nefeste Roma: Roma Otobüs Turları ya da Scooter Turları

Şehri yürüyerek keşfetmek en güzeli ama herkes yürümeyi pek sevmez. O yüzden Roma’yı bir nefeste Şehir Otobüs Turları ile gezebilirsiniz. Ayrıca İtalyanlar ile özdeşleşmiş scooterlar ile şehrin tadına varabilirsiniz. Scooter kiralama firmalarının, bu hizmeti isteğe göre şoförlü ya da şoförsüz olarak verebildiğini de belirtmeden geçmeyelim.

Roma'da Mutlaka Tatman Gereken Lezzetler yazımızda pizzadan dondurmaya, meşhur İtalyan lezzetlerini bulabilirsiniz.

1
Yeme İçme

Roma'da Dondurma Yenecek En İyi Mekanlar

Dondurma denince nasıl ki akla ilk olarak Maraş geliyorsa dünyada ilk sırada yer alan adres ise şüphesiz Roma. İtalya’nın başkenti Roma aynı zamanda…

Devamını Oku
1
Kültür Seyahat

Lezzet ve Tarih Turu: Roma’da Mutlaka Yapman Gerekenler

Çılgın şehir Roma’yı scooterlar ile keşfetmek ya da şarap bağlarında tadım yapmak... Bu aktiviteleri yapmadan Roma'dan kesinlikle dönmeyin.

Devamını Oku
1
Yeme İçme

Pizzadan Dondurmaya: Roma’da Mutlaka Tatman Gereken Lezzetler

Roma deyince akla ilk gelenlerden birisi de muhteşem İtalyan lezzetleridir. Pizzasından dondurmasına, makarnasından şarabına kadar dolu dolu bir…

Devamını Oku