Yeme İçme

27 Ekim 2020
Güncelleme Tarihi: 21 Haziran 2023

Orta Doğu’dan tüm dünyaya hızla harika lezzetler yayılıyor. Arap ve Orta Doğu mutfakları yüzyıllardır meşhur, ancak Lübnan mutfağı son yıllarda daha çok ön plana çıkıyor. Lübnan hem Akdeniz hem de Orta Doğu ülkesi. Aynı zamanda uzun seneler boyunca Osmanlı hakimiyetinin ardından Fransız sömürgesi olan ülkenin kültüründe epey bir değişim oldu. Birçok kültürden onca pay alınca, ortaya bambaşka bir dünya mutfağı; “Lübnan mutfağı” çıkmış! Lübnan yemeklerini tatmak için Lübnan’a yolunuzun düşmesine de gerek yok, Lübnan restoranları hızla yayılıyor! Mutlaka denemeniz gereken Lübnan lezzetlerini bu yazımızda sizler için listeledik.

blog

Melez Mutfağın Melez Ürünü: Fettuş

Lübnan mutfağının melez bir mutfak olduğunun en büyük ispatı bu yemek. Yeşil yapraklı sebzelerin üzerine lavaşın kızartılıp konularak sunulduğu bu yemek, adeta Meksika’dan kopmuş gelmiş. Ancak Lübnanlılar yüzyıllardır bu yemeği yiyor. Eğer bir Lübnan restoranına giderseniz, ilk siparişiniz bu yemek olmalı!

Hiç Arap Yemeği Demezsiniz: Filedelfiya

Beyaz ve şekerli hamurdan yapılmış sandviç ekmeğinin arasında et ya da tavuk… Üstüne de eritilmiş kaşar… İsteğe göre de biber ekleniyor. Yapılması dakikalar süren çok kolay bir tarif olsa da Beyrut’ta sokaklarda o kadar çok satılıyor ki! Mutlaka denemelisin, tadı damağınızda kalacak.

Not: Hazır Beyrut demişken, Beyrut'u ziyaret etmek için Filedelfiya dışında diğer harika sebeplere de göz atmak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.

blog

Mezelerin Mezesi: Mütebbel 

Mütebbel, ana malzemesi patlıcan olan bir meze. Lübnanlılar bizim patlıcan mezelerimizden farklı olarak tahin ile patlıcanı buluşturup bir de üzerine limon suyu ve sarımsak rendesi ekliyorlar. Tahin ve patlıcan isimleri yan yana geldiğinde kulağa biraz tuhaf gelebilir, ancak bu birleşim mükemmel!

blog

Pide Değil: Pita

Görünüşü itibariyle pideye benzese de pita bambaşka bir lezzet! Ekmek kadar çok satılan pita esasında klasik bir Arap ekmeği. Bu yuvarlak ekmekleri, küçük bir bakkaldan alabileceğiniz gibi Beyrut’ta lüks bir restoranda da size servis edilebilir. 

blog

Bildiğiniz Tüm Köfteleri Unutun: Fellah Köfte

Diğer köfteleri unutun, çünkü fellah köfte bambaşka malzemeler ile yapılıyor. İrmik, bulgur ve un ile hazırlanan köfte suda haşlanıyor; üzerine özel bir salçalı sos dökülüyor. 

Çorba mı Yoksa Ana Yemek mi: Kibbe Lebeniye

Aslında Türk mutfağından da aşina olduğumuz bir yemek Kibbe Lebeniye. Bol yoğurtlu ve pirinçli bir çorbanın içerisindeki içli köfteler, bu yemeği Lübnan mutfağının en özel tariflerinden birine dönüştürüyor ve unutmayacağınız bir lezzet yaratıyor.

Falafel

Vejetaryenlerin ve veganların gözde yiyeceklerinden olan Falafel, temelde püre haline getirilen nohudun çeşitli baharatlar ve tahinle harmanlanarak köfte haline getirilmesiyle elde ediliyor. Lübnan’ın en popüler yemeklerinden olan Falafel, sokak lezzetlerinin de vazgeçilmezi. Denemediyseniz, özellikle kızartılmış versiyonunu tatmanızı öneririz.

Tabbule Salatası

Haşlanmış bulgur, baharat ve sebzelerin harmanlanmasıyla ortaya çıkan bu salata, aslında bizdeki kısırın oldukça benzeri. İçindeki baharatlar ve naneyle birlikte oldukça aromatik bir tada sahip olan salata, hem doyurucu hem de sağlıklı olduğu için sıklıkla tercih ediliyor.

Lübnan Salatası

Hazır bulgur demişken, ince bulgurun domates, maydanoz ve nane ile buluştuğu bir başka salatadan bahsetmeden de geçmeyelim. Dünya mutfağının en lezzetli salatalarından biri olarak tanımlanan Lübnan Salatası, özellikle formunu korumak isteyenlerin gözde öğünü. Bulgur yerine kuskusun da kullanıldığı versiyonları bulunan salata, sıklıkla meze olarak da sofralarda yerini alıyor.

Gül Kokulu Bir Tatlı: Mamul Kurabiyesi

Gül ve portakal çiçeği gibi aromatik kokuların buluştuğu bu kurabiye un yerine irmikten yapılıyor ve içi bol tarçınlı, Antep fıstıklı bir iç harç ile dolduruluyor. Seveninin oldukça fazla olduğu Mamul kurabiyesi ağızda dağılan kıvamı ve damak çatlatan lezzetiyle günün her saati atıştırmak isteyeceğiniz enfes bir lezzet.

Mobil Uygulamalar-0
Teknoloji

Kültür ve Turizm Bakanlığı Mobil Uygulamaları

Cep telefonları aplikasyonları artık hayatın her alanında. Bandrol sorgulamadan sanat etkinliklerine ulaşmaya kadar oldukça geniş bir yelpazede…

Devamını Oku
Kısa Bir Uçuşta Okunabilecek 5 Kitap
İyi Yaşam

Kısa Bir Uçuşta Okunabilecek 5 Kitap

Uçuşlar aslında kendi başımıza olabildiğimiz nadir zamanlardan, eğer uzun zamandır okuyamadığınız bir kitap varsa başlamak için mükemmel bir…

Devamını Oku
Çekim Ekipmanları-0
Teknoloji

Taşınabilir Çekim Ekipmanları

Bavulları hazırladık sıra geldi en iyi şekilde fotoğraf çekmek için ne tür ekipmanları yanımızda bulundurmalıyız kısmına. Seyahat ederken ihtiyaç…

Devamını Oku