Yeme İçme

23 Ağustos 2021
Güncelleme Tarihi: 18 Haziran 2022

İster iş, ister turistik amaçla Moskova’da olun, şehrin nefis yiyeceklerinden tatmadan kesinlikle geri dönmeyin. Farklı çevresel, sosyal, coğrafik, ekonomik ve tarihi faktörlerin etkisi altında oluşmuş Rus mutfağının, diğer hiçbir ülkenin mutfağına benzemeyecek şekilde eşsiz ve kendine özgü bir yapısı bulunur. Eğer Moskova turunuz esnasında, Rus yemeklerini denemek isterseniz, bu listede geleneksel olanları bulabilirsiniz. Turta, kek, roll, blini gibi sayısız hamur işinin yer aldığı Rus mutfağında, turşu, mantar ile dolu bir dizi vejetaryen tabakta görmek mümkündür. Bunun yanı sıra Rus yemekleri, farklı şekilde sunulan et, balık, tavuk ürünleri ile de zengindir. Son olarak her damağa hitap eden Rus içkilerini de kesinlikle denemek gerektiğini belirtelim.

1

Pelmeni Mantısı

Türk mantısından farklı olarak daha büyük ve peynir, balık ya da patatesli gibi çeşitleri bulunan Pelmeni Mantısı, Rusya’da kesinlikle denenmesi gereken lezzetlerden. Rus mutfağının en meşhurlarından ve iddialı olan tatlarından olduğunu da belirtelim.

Kvas

Kola’nın kominist versiyonu olarak adlandırılan Kvas içeceği, Rusların meşhur geleneksel içeceklerindendir. Maksimum 1.44 yüzdelik alkol oranı ile alkolsüz içecekler arasındadır. Normal veya esmer ekmeğin mayası ile ortaya çıkan bu içecek, Moskova’da da favoridir.

Pirojki (Piroşki)

Patateslisi, kıymalı, lahana, mantar gibi farklı çeşitleri bulunan bir çeşit hamurlu puf böreği olan Pirojki, atıştırmalık olarak şehirde oldukça revaçtadır. Anlık açlıkları bastırmak için şehirde sokak satıcılarında da bulunabiliyor. 

2

Blini

Bir çeşit Rus tarzı pankek ya da krepi olarak bilinen Bilini (Bliny), ekşi krema, reçel, bal, havyar ya da somon füme ile servis edilmektedir. Blini’yi diğer krepler ya da pankeklerle karıştırmamak için Blini’nin tabak boyundan büyük olduğunu unutmayın. 

Salatalık Turşusu

Turşu, Rusya’da senelerdir bilinen bir aperatiftir. Oldukça yaygın olarak yetiştirilen bir ürün olduğundan, salatalık turşusunun yapılışına dair pek çok farklı tarif bulunur. Rusya’da yüzyıllık gelenek olarak turşu, votka içtikten sonra yenilir ya da patates eşliğinde yenilir.

Beef Stragonof

Dünya çapında son derece ünlü olan bir Rus yemeğidir. Et sote şeklinde yapılan bu yemek, genellikle soğan ya da mantar eşliğinde ekşi sos ya da krema ile tatlandırılarak sunulur. Bu enfes et yemeği, çoğunlukla eksi sos olarak bilinen smetana ile de servis yapılır.

Sbiten

Kış aylarında Ruslar tarafından oldukça sevilen Sbiten, geleneksel sıcak Rus içeceğidir. Şeker, bal, karanfil, kakule, zencefil, tarçın, taze nane yapraklı ve limon kabuğu gibi şifalı bitkiler ve baharatlar ile birlikte hazırlanır. 

3
 

Votka

Rusya ve içecek deyince akla ilk gelen meşhur mu meşhur Rus votkasıdır. Bilinen tarihi, 14. yüzyıl sonlarına kadar giden votka, Rusların fazlaca sevdiği ve tükettiği bir içkidir. Moskova’ya kadar gitmişken faklı çeşitleri bulunan votkalardan denemeyi ihmal etmeyin. 

Borshch Çorbası

Ukrayna mutfağının da revaçta bir çorbası olan Borshch, kırmızı pancar, domates ya da havuç ve soğan kullanarak hazırlanır. Ayrıca kemikli sığır eti suyunda piştiği için oldukça şifalı bir çorba olduğu bilinir ve sıcak olarak ikram edilir. 

Shashlyk (Şaşlık)

Leziz şaşlık yemeği, genelde kömür ya da odun ateşinde mangalda yapılan ve marine edilen şiş ve ızgara küp etlerden yapılır. Geleneksel olarak kuzu etinden yapılsa da son zamanlarda domuz eti kullanımı da yaygınlaşmıştır. 

Kasha

Geçmişi, hatırlanması zor zamanlara kadar giden Kasha, Rus mutfağında yaygın bir üründür. Kasha, sadece yulaf ezmesi değildir, karabuğday, yulaf, buğday, darı, arpa ve pirinç gibi malzemelerin karışımından yapılır. 

4

Medovik

Kat kat görünüşü ile tiramisu tatlısını andıran Medovik, meşhur bir Rus kekidir. Ana malzemeleri bal ve süt olan bu kek, fındık ve kekin parçaları kullanılarak süslenir. Leziz Medovik keki ile yemeğinizi tatlandırmaya ne dersiniz?

 

1
Kültür Seyahat

Hem Ekonomik Hem Rahat: Moskova’nın En İyi Otelleri

Moskova'da tatil çok ucuz sayılmaz, tabi konaklama da öyle. Yine de iyi bir araştırmayla hem konforlu hem de ekonomik oteller bulabilmeniz…

Devamını Oku
1
Kültür Seyahat

Moskova’ya Gitmek İçin Nedenler

Gerek ekonomisi gerek sanat eseri anlamındaki tarihi yapıları gerekse sayısız sanat eserleri ile Rusya’nın başkenti Moskova, yaklaşık 12 milyon…

Devamını Oku
1
Kültür Seyahat

Moskova’ya Gitmek İçin Nedenler

Gerek ekonomisi gerek sanat eseri anlamındaki tarihi yapıları gerekse sayısız sanat eserleri ile Rusya’nın başkenti Moskova, yaklaşık 12 milyon…

Devamını Oku